Дървопреработвателните предприятия трябва да имат електронни дневници от догодина

Дървопреработвателните предприятия трябва да имат електронни дневници от догодина

© Георги КожухаровВсички предприятия за преработка на дървесина трябва да имат електронен дневник от 1 януари 2017 година, обяви в Русе министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА. Общо 4099 са регистрираните обекти в България, в които се преработва дървесина.


В града тя и зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов представиха внедрения електронен дневник, който е последен елемент от системата за независимо електронно проследяване и отчитане на дървесината от горите до крайните преработватели.


Електронният дневник в момента работи тестово в русенско предприятие и още в няколко фирми в България, за да се отстранят евентуални слабости в системата.
"С електронната система можем да кажем, че на практика два пъти увеличихме капацитета си за контрол върху добива и извозването на дървесина, с помощта на активното гражданско общество", заяви Танева.


Електронният дневник ще може да се изтегли от интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите и да се внедри в обектите напълно безплатно, като безвъзмездно ще бъдат обучени и служителите, които ще работят с него.


За гаранция за публичност при изпълнението на дейности в общинските и държавни горски територии и за законен произход на дървения материал на пазара чрез нормативни изменения настоя природозащитната организация WWF още през април.


Електронният дневник ще бъде улеснение и за собствениците на предприятия, които също ще могат да осъществяват контрол. Собственикът на преработвателно предприятие за дървесина "Гораинвест" в Русе обясни, че около 2-3 хил. лева му е струвало въвеждането на GPS-система и видеонаблюдение, което обаче е от голяма полза за осъществяването на контрол.


Танева коментира, че от април, когато е въведен електронният превозен билет, до момента с поне пет процента е увеличена реализацията на дървесина. По думите й това на практика е "осветляване". Георги Костов информира, че средно годишно в България се добиват между 6.5 и 7 млн. куб. м дървесина, което е 50% от прираста, който дават горите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK