Инвестициите в индустрията вероятно ще се свият с 15% през тази година

Инвестициите в индустрията вероятно ще се свият с 15% през тази година

© Надежда Чипева, КапиталИнвестициите в индустриалния сектор през тази година се очаква да се свият с 15.2% спрямо 2015 г. Това са очакванията на предприемачите в промишлените предприятия, изразени в анкета на Националния статистически институт (НСИ).


Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2016 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (37.7%), следвано от енергийните и свързаните с водата сектори (24.2%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (20.7%).


По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2017 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 8.4% спрямо 2016 г., като около 34% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.
В структурата по основни производствени групировки отново производството на стоки за междинно потребление формира най-голям относителен дял - 40.8%. След него се подреждат енергийните и свързаните с водата сектори и производството на недълготрайни потребителски стоки - съответно с 30.4 и 15.8%.


По направление на инвестициите през 2017 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет - 35.2% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място, с 26.2% дял, са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 23.6%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 15.0%.


По отношение на факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2017 г., преобладават позитивните оценки на въздействие ("стимулиращо" или "много стимулиращо") при "търсене на продукцията", "финансови ресурси или очаквани печалби"
производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 23.6%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 15%.


По отношение на факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2017 г., преобладават позитивните оценки на въздействие ("стимулиращо" или "много стимулиращо") при "търсене на продукцията", "финансови ресурси или очаквани печалби".

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Доверие, доверие, доверие, това е липсващото звено. Разбира се, раздутата държавна администрация също е голям проблем. Но страховете от кражба на бизнеса са огромни.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Както се казваше: Видими резултати!

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Това е някаква нова форма на стабилност.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Стабилност,братче,Стабилност.Пазете мутрони на всяка цена.

 5. 5 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Карай бе, голяма работа. Сега като дойдат бузлуджиите всичко ша са опрай.

 6. 6 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Крайно време е страните от общия пазар да преразгледат митата на китайските стоки. Китай вече е в съсем друга категория. Обаче Китай подължава да налага високи мита на ОП, докато ОП подържа ниските мита на стоите от Китай.

 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  "Доверие, доверие, доверие, това е липсващото звено." коментар [#1] от "stanislavdi":
  На първо място българското правителство трябва да създаде доверие за стабилно развитие през следващите години. Ако не може да види по-далеч от носа си, капиталовложителят не би поел риск.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5636 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":
  До коментар [#3] от "Николай Колев":
  Няма нужда да плачете на измислени гробища. Става въпрос за инвестициите, а не за самата индустрия. Миналата година си купих къща, инвестирах много, а тази година живея в нея, купих някои мебели, затова инвестициите са по-малки. Промишленото производство на България расте с над 3% вече две последователни години, а това не е било от 27 години насам!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":
  По въпроса за ръста на промишленото производство вече говорихме наскоро.
  Драги, това е основно заради военното производство, което захлебва от войната в Близкия Изток. И е изключително неустойчиво заради това.

  А и въобще за какво си говорим, след като по темата за инвестициите в индустрията на съществуващите! компании, и който спад е с над 15%, което си е срив, вие сте тръгнали да ръсите акъл и бодрячество с примера, че сте си бил построил къща, а производството се било увеличило ...

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2017 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 8.4% спрямо 2016 г., като около 34% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година."

  Не стига, че тази се свиват с 15%, а и догодина нов спад от над 8%. Отделно, че 1/3 от промишлеността не смята да инвестира нищо, да не се обновява.

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Нормално е в ненормална стопанска и неясна политическа конюнктура инвестициите да падат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK