"Черен петък" вече е запазена марка на собственика на eMag (обновена)

скрийншот от страницата на търговеца, архив

© © 2014 edwardquinn.com© 2014 edwardquinn.com

скрийншот от страницата на търговеца, архивРумънската компания "Данте интернешънъл" е запазила търговската марка "Черен петък", показва справка на "Дневник" в Патентното ведомство. Компанията е собственик на два от най-големите онлайн магазини в България eMag (еМаг) и Fashion Days ("Фешън дейс"). Запазено е и наименованието на английски език във вариантите "Black Friday" и "Black Friday by eMag", както и изображението "B%ack Friday".


Компанията е подала заявката си за запазване на търговската марка в България още на 24 ноември 2014 г., дни преди тогавашния "Черен петък", а е получила одобрение в края на януари тази година. Тя ще държи правата над използването на марката "Черен петък" до 24 ноември 2024 г. В условията на регистрацията е посочен разнообразен кръг от дейности – от отдаване под наем на рекламно време във всички средства за комуникация, създаване на рекламни текстове, маркетинг и "връзки с обществеността", през подреждане на витрини и фотокопирни услуги, до изследване на пазара и управление на бизнес проекти.


Това повдига въпроса кои търговци ще могат да използват словосъчетанието, за да се рекламират за предстоящия на 25 ноември "Черен петък".
"Черен петък" е ден на големи търговски намаления в САЩ, който е се пада в петъка след Деня на благодарността. С него започва търговската кампания за Коледа. В България денят придоби популярност в последните години, когато големите търговски вериги започнаха да заявяват сериозни отстъпки.


До момента компанията "Данте интернешънъл" е глобявана два пъти от Комисията за защита на конкуренцията за нарушения при кампании "Черен петък" - през 2014 г. и през 2016 г.


Междувременно през октомври тази година заявка за запазването на търговската марка "ЧЕРЕН ПЕТЪК" е подала и "Уникредит Булбанк", но само за банковата сфера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK