Пет банки ще отпускат по-евтини заеми за малките фирми

Пет банки ще отпускат по-евтини заеми за малките фирми

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подписа първите гаранционни споразумения по оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия". Те са с Обединена българска банка, Райфайзенбанк България, Уникредит Булбанк, Прокредит банк и СИБАНК.


Споразуменията имат за цел да подобрят достъпа до финансиране за над 4 хил. български малки и средни предприятия, включително микропредприятия и стартиращи фирми, което ще бъде осигурено чрез банково кредитиране при по-ниски обезпечения и по-ниски лихви.


Петте гаранционни механизма ще генерират финансиране на фирми от общо 385 млн. евро, което представлява две трети от планираните 600 млн. евро, които са на разположение по тази оперативна програма, съобщават от Министерството на икономиката.


Инициативата за малките и среднитe предприятия се съфинансира освен от бюджета на страната и от Европейския съюз и чрез ресурси на "Хоризонт 2020", както и с ресурси на Групата на Европейската инвестиционна банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK