Икономисти показаха по-консервативен проектобюджет за 2017 г. от този на кабинета

Икономисти показаха по-консервативен проектобюджет за 2017 г. от този на кабинета

© Надежда Чипева, КапиталЗа 14-а поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготвя своя алтернативен държавен бюджет. Това издание на алтернативния бюджет съвпада с "окото" на поредната политическа криза, което поставя под въпрос самото приемане на бюджет за следващата година, посочват от института.


В условията на изключително скъсени политически хоризонти и конституционни предизвикателства пред приемането на бюджета ИПИ изготви алтернативния бюджет максимално консервативно и с една много ясна цел - запазването на фискалната стабилност и избягване от популизма, който е заразил много от политическите играчи, допълват икономистите.


Традиционно в алтернативния бюджет на ИПИ се залагат множество идеи за реформи като намаляване на основни данъци и осигуровки, рационализирането на публичните разходи, повече избор в осигурителните системи, задълбочаване на финансовата децентрализация и други.
Тази година на фона на политическата криза и опита ни от последните години големият фокус попада върху елиминирането на дефицита и удържането на една относително разумна фискална рамка, посочват от института.


Следващата година се очаква да донесе влошаване на международната среда и забавяне на растежа в еврозоната. На този фон прогнозите за българската икономика също бяха занижени, като последните очаквания са за растеж между 2.5% и 3%.


Тук трябва да се отбележи, че тези прогнози са правени, преди правителството да подаде оставка, и съответно не отчитат повишения политически риск и неговите ефекти върху растежа. Т.е. ръстът на икономиката през 2017 г. е много вероятно да е по-нисък, ако създалата се ситуация доведе до отлагане на частни инвестиции и забавяне на големи европейски проекти, както това се случи при предишната политическа криза.


Историята от последните няколко години показва, че във времена на политическа нестабилност и промени на политическата сцена бюджетът на държавата се разхлабва, а дефицитът расте.


Опитът от 2013 и 2014 г. говори за опасност от по-ниски приходи, в т.ч. по-слабо усвояване на европейски средства заради по-бавните обороти, на които започва да функционира администрацията при "аварийния режим" на работа на изпълнителната власт. В същото време се явяват множество непредвидени разходи, което в крайна сметка води до нарушаване на бюджетната дисциплина. Видима е и тенденцията от последните години да има сериозно разминаване между това, което се гласува, и това, което се реализира като бюджетна рамка.


Вземайки под внимание политическата нестабилност и опасностите пред фиска, ИПИ стъпва на консервативен макроикономически сценарий, който отчита вероятността от реализирането на външни рискове и охлаждане на растежа у нас.


В тази фаза на икономическия цикъл е недопустимо страната да планира нови бюджетни дефицити (1.3 млрд. лв. по консолидираната рамка според внесения в НС бюджет), особено при положение че за тази година ще бъде постигнат балансиран бюджет.


Изключително опасно звучат и заявките на някои политически играчи за нови популистки харчове и дори дълбоки промени в данъчната система. Всичко това са предложения, които са дълбоко пропагандни и търсят да се възползват от липсата на ясна отговорност в създалата се сложна политическа ситуация.


Акценти от алтернативен бюджет 2016:

 • - Отказ от всякакви идеи за нови разходи и популизъм на гърба на бюджета, в т.ч. по отношение на данъчната система - осуетяване на всякакви нови разходи, които могат да се "промъкнат" между първо и второ четене за законопроекта;


  - Залагане на буфери в бюджета както в приходната му част (очакваните приходи от концесията на летището в София), така и в разходната (например задържане на 5% от разходите на всички бюджетни разпоредители до последното тримесечие на годината);
  Приемане на бюджета за 2017 с балансирано салдо, в т.ч. по националния бюджет и по консолидираната рамка - балансираният бюджет е най-неутралната възможна фискална рамка, която отговаря на създалата се сложна политическа ситуация;


  - Залагане на средносрочна бюджетна рамка с нулеви дефицити за 2018-2019 г. и окончателно скъсване с хроничните дефицити от 2009 г. насам;


  - Замразяване на разходите за текуща издръжка в публичния сектор и обуздаване на ръста на субсидиите; отлагане на големите разходи в сектор "Отбрана";


  - преустановяване на програмата за "безплатно" саниране на многофамилни жилищни сгради;


  - Занижаване на капиталовите разходи до едно по-реалистично ниво предвид очаквания умерен темп на усвояване на европейски фондове;


  - Осигурителни промени - отказ от увеличението на осигурителната вноска за държавна пенсия; отпадане на възможността за отказ от пенсионни спестявания във втория стълб (частните пенсионни фондове) и прехвърлянето им към солидарната система.

Така алтернативният бюджет на ИПИ предвижда нулев дефицит, като подготвя фиска за посрещане на по-неблагоприятна година както в икономически, така и в политически план. Този бюджет залага достатъчно буфери както в приходната, така и в разходна си част с цел да гарантира запазването на фискалната устойчивост и балансирано салдо дори и при появата на неочаквани външни и вътрешни шокове.


Бюджетът също така запазва осигурителната тежест, като не предвижда покачване на цената на труда посредством по-високи осигурителни вноски за пенсия и вдигане на минималната работна заплата, както това е предвидено в проектобюджета на правителството в оставка.


Паралелно с това са заложени по-ниски разходи за текуща издръжка на администрацията, както и по-реалистични прогнози за усвояването на европейски средства и свързаните с това капиталови разходи в бюджета.


В крайна сметка алтернативният бюджет на ИПИ показва, че е възможно да се състави и по-консервативен бюджет без дефицит, който гарантира фискална стабилност в условията на по-бавен икономически растеж и поредния епизод на политическа криза у нас, допълват икономистите.


В числа алтернативният бюджет на ИПИ предвижда приходи от 35.2 млрд. лв., или 37.3% от прогнозния БВП (при 35.440 млрд. лв., или 37.6% от БВП по проекта на правителството). Разходите според алтернативния бюджет са 35.2 млрд. лв., или 37.3% от прогнозния БВП. По проекта на правителството тук сумата е 36.770 млрд. лв., или 39% от прогнозния БВП. ИПИ предвижда нулев дефицит, тоест балансиран бюджет, докато проектът на правителството, който вече мина на първо четене в пленарна зала, е с дефицит от 1.4% от прогнозния БВП.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Рязането на парите винаги е лесно..
  Но до колко е полезно, никой не казва !

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#1:"sv3tli0"]Рязането на парите винаги е лесно.. [/quote]

  Напротив, това е най-трудоното. Особено в публичния сектор, където 100+ синдиката ти скачат на главата.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Весело

  В тази фаза на икономическия цикъл е недопустимо страната да планира нови бюджетни дефицити (1.3 млрд. лв. по консолидираната рамка според внесения в НС бюджет), особено при положение, че за тази година ще бъде постигнат балансиран бюджет."Недопустимо,ама на първо четене мина.

 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 786 Неутрално

  една истинска съдебна и административна реформа би била 100 по полезна от всичките 'прогнози' и разни такива...по полезни биха били ако изготвят модел за административна реформа то и аз мога да препиша закона за проекто-бюджета и да понамаля лекичко числата...а относно отлагането на разходите в сектор отбрана ,ок ама да не вземем да станем като украйна,потрябва им армията и видяха че такава няма...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Ау, "дълбоки" промени в данъчната система? Преди години, стояха и си пресмятаха техния си келепир.
  Абе кой ви плаща заплатите за изкривените ви "анализи"

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Хубаво е да се запази нарастването на осигурителната вноса. Когато работещите получат първия фиш и забележат, че им липсват няколко лева, да се сетят кога са гласували за леви партии или са годили за гъби и риба.

  С такава една дидактична система проба-грешка, немарливост - наказание нашите сънародници ще почнат да разпознават елементарни причинно-следствени връзки.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Любопитно

  [quote#5:"Хи-хи"]Ау, "дълбоки" промени в данъчната система? [/quote]
  обаче пък
  "Традиционно в алтернативния бюджет на ИПИ се залагат множество идеи за реформи като намаляване на основни данъци и осигуровки, рационализирането на публичните разходи, повече избор в осигурителните системи, задълбочаване на финансовата децентрализация и други."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 374 Гневно

  Да правят бюджети, когато вземат властта и носят отговорността! А така дават акъли, пък друг яде дървото!

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#6] от "cinik":
  А главния извод е, че избирателите требе да се научат да гласуват само за посочените от Вас. И тогава ще потекат реки от мед и масло, нали?
  А, бе, Вие защо не вземете да се кандидатирате в бъдещите маажоритарни избори? Успеха Ви е неминуем и безусловен

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  *- Осигурителни промени - отказ от увеличението на осигурителната вноска за държавна пенсия; отпадане на възможността за отказ от пенсионни спестявания във втория стълб (частните пенсионни фондове) и прехвърлянето им към солидарната система....Паралелно с това са заложени по-ниски разходи за текуща издръжка на администрацията, както и по-реалистични прогнози за усвояването на европейски средства и свързаните с това капиталови разходи в бюджета. ...- Замразяване на разходите за текуща издръжка в публичния сектор и обуздаване на ръста на субсидиите; отлагане на големите разходи в сектор "Отбрана";
  - преустановяване на програмата за "безплатно" саниране на многофамилни жилищни сгради;
  - Занижаване на капиталовите разходи до едно по-реалистично ниво предвид очаквания умерен темп на усвояване на европейски фондове...*
  А популизъма и носталгсоциализъма? И "нашите" фирми на сухо? Лоши икономисти-изедници.

 11. 11 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Колегите от ИПИ отново претендират, че пишат някакъв алтернативен бюджет. Говорят за буфери в приходната част, но не са ги посочили конкретно. Говорят за запазване на осигурителните вноски на сегашните им нива, но не казват как ще се реши проблема с хроничния дефицит в социалното и здравното осигуряване - две напълно недофинансирани системи, които разчитат на финансови инжекции от централния бюджет с пари от данъци. Има и още много, но да не задръстваме колонката. Въобще, събрали си се Вуйо, Зуйо и Хамстера и пишат алтернативен бюджет.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "отпадане на възможността за отказ от пенсионни спестявания във втория стълб (частните пенсионни фондове) и прехвърлянето им към солидарната система."
  - Пазим интересите на картела в ДЗПО-то - това ясно. Какво и как това има значение за бюджета обаче, на мен поне не ми е ясно.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#12:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А, бе що не вземете да се кандидатирате в бъдещите мажоритарни избори? [/quote]

  Няма да ме изберат, защото съм прекалено откровен и не давам лесни решения.

  Един доц. Иво Христов или някой негов подражател винаги ще ме бие, когато излезе и обясни, че нещата са предопределени, да лягаме в гроба и да гълтаме стрихинина, за да приключим бързо и безболезнено. Няма нужда от мислене и поемане на отговорност - това иска да чуе народО.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Много добре са се постарали. Не съм съгласен само с 5% на всички разпоредители, които да се държат до последното тримесечие, защото като им ги дадат ги харчат нерационално. Или изобщо да не им ги дават, или да не ги задържат.

 16. 16 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#11] от "m.k.":

  Реформите ще решат проблемите............нещо от което Тиквата бяха като тамян от тях.
  А специално там извращенията са тотални-като се започне с пишман инвалидите,социалните помощи на калпак,20 заплати при пенсиониране за кой ли не,пенсиониране на 45 г за кой ли не.........и после защо парите не стигат.
  Но най важното е друго-те може да си дигат колкото си искат осигуровките............но приходите няма да ги дигнат-сам се сети защо ?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  "нулеви дефицити за 2018-2019 г."
  Защо не кажат, коя развита държава има нулев дефицит.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Ако обявят, че ще плащам по-малко данъци, съм ОК

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK