Закон ще задължи телекомите да дават координатите на изчезнали в планината до 2 ч.

В спасителните операции в планината участват и кучета.

© Анелия Николова

В спасителните операции в планината участват и кучета.През следващата седмица ще бъдат внесени промени в закона за електронните съобщения, които ще дадат възможност при изгубен човек в планината мобилните оператори да дават информация за местонахождението му на спасителите до 2 часа след подаване на сигнала.


Промяната се подкрепя от всички парламентарно представени сили, съобщи в Народното събрание Цветан Цветанов, председател на групата на ГЕРБ, цитиран от агенция "Фокус".


"Ще направим законодателна промяна, за да може през предстоящия зимен сезон, ако има бедстващи хора, компетентните органи да могат да реагират много адекватно", обясни Цветанов.
Той посочи, че в проекта се предвижда до 2 часа при подаване на сигнал от Планинската спасителна служба или от бедстващ човек в планината да може Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да изпълни предвидената процедура и информация с координатите да стигне до спасителите.


В момента процедурата е много сложна и минава през МВР, тъй като планинските спасители не могат да искат такава информация.


"Преди месец в планината загина Мирослав и тогава имаше много изказвания, мнения и становища. Това провокира народните представители да проявим активност и да проведем работна среща с представители на ПСС", обясни Цветанов.


В момента в закона има липса на процедура за бедстващи хора, регламентирана е само тази за издирвани от закона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK