БНБ не очаква банките да финансират по-рискови проекти

БНБ не очаква банките да финансират по-рискови проекти

© Надежда Чипева, КапиталРисковете пред икономическия растеж, все още ниската инвестиционна активност и високите нива на несигурност неизбежно налагат своя отпечатък върху банковото посредничество. Ситуацията се усложнява и от високите нива на кредити, при които има в различна степен затруднения при обслужването. Описаната ситуация изисква сериозни усилия от страна на банките за постигане на резултати, които да отговарят както на цената на капитала, така и на бъдещите потребности от капиталова подкрепа. Засега резултатите са добри.


Това каза подуправителят на БНБ Димитър Костов по време на конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал".


Депозитите растат, кредитирането остава анемично
С поглед към последната година и половина (от март 2015 до март 2016 г.) Костов посочи, че спестяванията продължават да нарастват. Влоговете в банките на нефинансови предприятия и домакинства са се увеличили с 6.6 млрд. лева, което е малко над 10 на сто.


Същевременно е видимо намалението на кредитните портфейли, макар и малко. За година и половина има свиване с около 600 млн. лева или с около 1.2 на сто.


"Разбира се, това не означава, че банките бездействат. Статистиката показва, че всеки месец банките отпускат нови кредити за около 1.5 млрд. лв., а в някои месеци доближават и до 2 млрд. лв. Този процес е свързан с много работа, но явно постигнатото не компенсира погашенията", анализира Костов. Той посочи, че резултатът от това е натрупването на висока ликвидност, която в края на септември т.г. достига над 37 на сто, независимо, че междувременно част от свръхликвидността през последната година и половина е насочена към намаляване на средствата, привличани от кредитни институции.


Тези тенденции показват липса на достатъчно кредитоспособно търсене на заеми, посочи Костов.


Предизвикателствата пред банкерите


Според данните на централната банка все още остават високи нивата на кредитите, при които кредитополучателите изпитват различна степен на затруднения при обслужването на задълженията към банките. На практика делът на кредитите, които категорично могат да се смятат за надежден източник на доходи, т.е. обслужвани, е 80 на сто от общия портфейл както към март 2015 г., така и към септември 2016 г. Това означава, че 6-7 на сто от активите вместо да са високо доходоносни, всъщност са не особено добре работещи.


Описаната ситуация изисква сериозни усилия от страна на банките за постигане на резултати, които да отговарят както на цената на капитала, така и на бъдещите потребности от капиталова подкрепа, посочва Костов като добавя, че засега резултатите са добри.


За 2015 г. банковата система постигна възвращаемост на капитала от 9.3 на сто, а за тази се движи около 13 на сто. Това обаче се държи и на временните благоприятни ефекти, които се дължат на ниските лихвени равнища по привлечените средства в резултат на съществуващите условия на ниски и отрицателни лихви на европейските финансови пазари. Върху резултата за текущата година влияние оказва и еднократният ефект от положителните преоценки на акциите във VISA от порядъка на 186 млн. лева.


Дали банките са склонни да финансират рискови проекти


На фона на свитото кредитиране дали банките ще се изкушат да кредитират по рискови проекти. Според Костов краткият отговор е отрицателен. Според него това е така по няколко причини. Едната от тях е, че макроикономическата среда ще продължи да бъде много несигурна, а инвестиционната активност - слаба. Това ще ограничава кредитоспособното търсене на заемни средства и съответно възможностите за диверсификация на риска.


Повишаването на лихвите на международните пазари е неизбежно и най-вероятно ще започне да се случва още през следващата година. Това ще увеличи цената на привлечените средства със съответните ефекти и върху банките и върху кредитополучателите, допълва Костов. той прогнозира, че в допълнение регулациите в сектора ще станат още по-рестриктивни, т.е. ще се изискват по-високи нива на капиталово покритие на поеманите рискове.


Така още следващия месец ще бъдат оповестени изискванията за допълнителни капиталови буфери за националните системно значими банки - десетте най-големи. Предстои през следващата година да се определят минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения.


През следващата година банките трябва да се подготвят за въвеждането на новия стандарт -МСС 9, за оценка на финансови активи, който е по-консервативен от сегашния - МСС 39. Оценките ще трябва да се основават не на реализираните загуби, а на очакваните загуби през жизнения цикъл на финансовия актив, напомни Костов.


"Всички тези очаквани тенденции и изисквания ще ангажират значителна част от собствения капитал, който в момента може да изглежда относително свободен за ангажиране в по-рискови начинания", обяснява тезата си той.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Гневно

  ако може без рискове, защото после ние плащаме . гарантирано от ГЕРБ, БНБ и Прокуратура !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Добре, банките ще продължат да предлагат пари на тези, които нямат нужда, и да отказват кредити на тези, които търсят такива!
  И таксите ще се качват, защото и банките са хора, и те трябва жена и деца да хранят.

 3. 3 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ако Димитър Костов го казва, значи не е вярно. А защо прокуратурата го пропусна този конюнктурчик и плужека Искров?

 4. 4 Профил на ravegrave
  ravegrave
  Рейтинг: 498 Неутрално
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Любопитно

  БНБ не очаква банките да финансират по-рискови проекти"
  в смисъл по рискови от самите им собственици ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Весело

  Аз съм първа класа беден. Това означава, че имам смартфон и лаптоп, с които мога да вляза онлайн в банковата си сметка и да видя, че нямам пари.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4961 Неутрално

  Банките не си ли задават въпроса защо хората си държат парите на депозити, дори на лихвен % по-нисък от 0,5 годишно. Не е за безопасност, а защото няма условия за бизнес в БГ

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Кои собственици? Италианските, фреанските, немските, австрийските или гръцките?

  Приказвате без да мислите. Нашите поделения са толкова дребни, че никоя чужда банка не би рискувала скандал заради местна въшка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  Във всяка държава има бизнесмени (капитал) и хора, които си продават труда. Смешно е да се мисли, че всички трябва да станат бизнесмени.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4961 Неутрално

  До коментар [#9] от "tribiri":

  Това което хората си държат в банките какво е? Не е ли капитал. Бизнесмен не значи капитал. Бизнесмена може да има идеята за работа, а да потърси капитал от банки или друг източник на средства.

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#10] от "pet_fire":

  Не е капитал. Капиталът е рискова инвестиция, която се губи, ако инвестицията е неуспешна. Това са просто депозити.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":
  примерно белградските . споко бе бири . други рискови не виждаш ли .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Защо банките кредитират Лукойл? Нали непрекъснато е на загуба. Това не е рисково действие?

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Много е интересно да дава акъл човек, който участва в проспиването на фалита на КТБ.

 15. 15 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 111 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK