Превозените пътници намаляват, а товарите се увеличават през третото тримесечие

Най-малък спад при превозените пътници в периода юли-септември има при метрото.

© Надежда Чипева, Капитал

Най-малък спад при превозените пътници в периода юли-септември има при метрото.По предварителни сезонно изгладени данни през третото тримесечие на годината превозените товари са с 14% повече в сравнение с предходното тримесечие. При извършената работа е регистриран спад от 1.9%.


Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 13.9 и 4.3% спрямо второто тримесечие на 2016 година, показват данните на НСИ.


Превозените товари от сухопътния транспорт са 33.3 млн. тона, или с 1.6% повече спрямо съответното тримесечие на 2015 година. Увеличението основно се дължи на международните превози (ръст от 6.9%), докато вътрешните превози са с 0.9% по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2015 година.
Същевременно извършената работа намалява с 9% спрямо същия период на 2015 г. в резултат на намаленото средно превозно разстояние при международните превози.


Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през третото тримесечие на 2016 г. е 100.5 млн., или с 8.8% по-малко спрямо третото тримесечие на предходната година, което се дължи на по-малкия брой превозени пътници от вътрешните превози. При автобусния транспорт се наблюдава намаление с 9.4%, а при железопътния - с 5.3%.


Регистриран е спад и на извършената работа с 3.9% в сравнение със съответното тримесечие на 2015 година. Понижението е в следствие на по-малкото превозени пътници от вътрешния транспорт.


Превозените товари от речния и морския транспорт през третото тримесечие нарастват с 223.3 хил. т спрямо третото тримесечие на 2015 г. в резултат на по-голямото количество превозени товари при вътрешните и международните превози. Извършената работа също се увеличава със 145.6 млн. ткм спрямо съответния период на 2015 г. и достига 367.9 млн. тонкилометра.


При водния пътнически транспорт се наблюдава намаление на превозените пътници с 9.7%, което се дължи както на вътрешните, така и на международните превози. При извършената работа е отчетен ръст от 599.4 хил. пкм спрямо третото тримесечие на предходната година, поради по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от морския транспорт.


През периода юли - септември 2016 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 49.1 млн. пътници, или с 11% по-малко спрямо третото тримесечие на предходната година. Намаление се наблюдава при всички видове електротранспорт, като то е най-малко при превозите от метрото - 3.4%.


Същевременно при извършената работа, измерена в пътниккилометри, е регистрирано увеличение от 1.1%, в резултат на по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от метрополитена.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Не мога да повярвам, че през "юли - септември 2016 г. предприятията от градския електротранспорт са превозили ... с 11% по-малко спрямо третото тримесечие на предходната година".
  Хората на Фандъкова говореха за невероятен наплив към годишни карти и че тяхната политика ще накара хората да пътуват с градския транспорт.

 2. 2 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 975 Неутрално

  абе не знам как намаляват но сутрин в метрото е ад, както и по автобусите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK