
© Асен Тонев
Правителството на Чехия задейства система, обхващаща около 40 000 хотели, ресторанти и кръчми, чрез която по електронен път се регистрира всяка продажба. Целта е да се намали укриването на доходи и неплащането на данъци.
Но мнозина се опасяват дали това няма да увеличи цените и не е ли това прекомерна мярка за бирарии и кръчми, които и днес са в центъра на живота на малки градчета и села.
Чрез системата ЕЕТ всяко плащане в заведение и хотел се регистрира електронно и издаваната касова бележка съответства на отчетеното в базата данни на данъчните.
По този начин финансовото министерство разчита да събере до 660 милиона евро повече, когато след две години системата обхване и всички магазини.
Законът бе подкрепен от търговската камара с мотива, че това ще помогне за откриване на онези, които нечестно правят бизнес.
Собствениците на малки кръчми казват, че се натоварват с допълнителни разходи за закупуване на нови касови апарати, свързване с интернет и поддръжка на системата.
Според най-голямата пивоварна група Plzensky Prazdroj, стотици собственици на бирарии вече са спрели да поръчват кегове и това се възприема като сигнал, че поне някои от тях вероятно закриват бизнеса си. "Става дума предимно за малки кръчми в провинцията, в които не се сервира топла храна", казва Томаш Мраз, отговарящ в пивоварната за продажбите за ресторанти. "Очакваме ефектът от въвеждането на ЕЕТ да се усети в края на годината."
Чехия е страната с най-голяма консумация на бира в света на глава от населението - около 140 литра годишно. Близо 40% от тях са наливна бира в кръчмите.
Поддръжници на новата система казват, че който затвори заведението си, вероятно не е декларирал приходи по ДДС и е използвал нерегистрирани суми, за да плаща на персонала си и то без да го осигурява.
"Ройтерс" припомня, че много подобни заведения добавят към приходите си с монтиране на автомати за хазарт и по-строгата регулация на този сектор оказва натиск.
Планираната забрана за пушене в бирарии и заведения ще е следващият удар по бизнес модела им.
В същото време собственик на ресторант от Източна Чехия, който затваря заведението, казва пред агенцията, че "освен големите хотели, никой друг не отчита истинските си приходи".
Собственик на няколко ресторанта в Прага коментира, че заради допълнителните разходи "хората, които познавам, вдигат цените с около 10%".