Кръчми, хотели и ресторанти в Чехия вече са вързани електронно с данъчните

Кръчми, хотели и ресторанти в Чехия вече са вързани електронно с данъчните

© Асен ТоневПравителството на Чехия задейства система, обхващаща около 40 000 хотели, ресторанти и кръчми, чрез която по електронен път се регистрира всяка продажба. Целта е да се намали укриването на доходи и неплащането на данъци.


Но мнозина се опасяват дали това няма да увеличи цените и не е ли това прекомерна мярка за бирарии и кръчми, които и днес са в центъра на живота на малки градчета и села.


Чрез системата ЕЕТ всяко плащане в заведение и хотел се регистрира електронно и издаваната касова бележка съответства на отчетеното в базата данни на данъчните.
По този начин финансовото министерство разчита да събере до 660 милиона евро повече, когато след две години системата обхване и всички магазини.


Законът бе подкрепен от търговската камара с мотива, че това ще помогне за откриване на онези, които нечестно правят бизнес.


Собствениците на малки кръчми казват, че се натоварват с допълнителни разходи за закупуване на нови касови апарати, свързване с интернет и поддръжка на системата.


Според най-голямата пивоварна група Plzensky Prazdroj, стотици собственици на бирарии вече са спрели да поръчват кегове и това се възприема като сигнал, че поне някои от тях вероятно закриват бизнеса си. "Става дума предимно за малки кръчми в провинцията, в които не се сервира топла храна", казва Томаш Мраз, отговарящ в пивоварната за продажбите за ресторанти. "Очакваме ефектът от въвеждането на ЕЕТ да се усети в края на годината."


Чехия е страната с най-голяма консумация на бира в света на глава от населението - около 140 литра годишно. Близо 40% от тях са наливна бира в кръчмите.


Поддръжници на новата система казват, че който затвори заведението си, вероятно не е декларирал приходи по ДДС и е използвал нерегистрирани суми, за да плаща на персонала си и то без да го осигурява.


"Ройтерс" припомня, че много подобни заведения добавят към приходите си с монтиране на автомати за хазарт и по-строгата регулация на този сектор оказва натиск.


Планираната забрана за пушене в бирарии и заведения ще е следващият удар по бизнес модела им.
В същото време собственик на ресторант от Източна Чехия, който затваря заведението, казва пред агенцията, че "освен големите хотели, никой друг не отчита истинските си приходи".


Собственик на няколко ресторанта в Прага коментира, че заради допълнителните разходи "хората, които познавам, вдигат цените с около 10%".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK