За пръв път от година Федералният резерв повиши лихвите в САЩ

За пръв път от година Федералният резерв повиши лихвите в САЩ

© RеutersЦентралната банка на САЩ повиши лихвения процент за пръв път от миналия декември насам и изпрати сигнал, че това може да става още по-често през 2017г. при новата администрация на президента Доналд Тръмп, обещаващ намаляване на данъци, повишаване на разходите и ограничаване на регулациите.


Почти всички на финансовите пазари очакваха такова решение след поредицата резултати за добър икономически растеж.


Единодушно във Фед решиха лихвата по федералните фондове да се повиши с 25 базисни пункта до 0.5-0.75%. Това засяга средствата, които се отпускат на други институции и банки и ефектът от нея се предава опосредствено на крайните потребители.
Обикновено, вдигането на лихвите по федералните фондове и овърнайт депозитите оскъпява заемането на средства между Федералния резерв и банките. Това, от своя страна, кара бизнеса да компенсира чрез повишаване на лихвите по ипотеки или заеми за автомобили. Но то, в същото време, прави по-силен долара, по-слаби другите валути и увеличава възможността американците да купуват повече чужди стоки.


Доходността по държавните ценни книжа на САЩ и обменният курс на долара спрямо останалите валути се повишиха. Акциите реагирага разнопосочно, като засега само във финансовия и технологичния сектори има поскъпване.


Като основен мотив от комисията за валутната политика сочат доброто състояние на пазара на труда и намаляването на безработицата през последните месеци.


"Ройтерс" коментира, че изглежда както пазарите, така и във Федералния резерв смятат, че може да се ускори вдигането на лихвите и догодина да има 2 или 3 стъпки, вместо досегашната корекция веднъж годишно. Днешното решение е едва второто от 2007-2008г., когато лихвите бяха свалени почти на нулата.


Инфлацията е малко под 2% - целта, която Фед си бе поставил. Анализатори казват, че политиката, която обещава да води Тръмп, ги кара да очакват малко по-бърз растеж на икономиката. Това се превежда в 3 повишавания на лихвите с по 25 пункта през 2017г. и още по три през 2018 и 2019 година до малко над "нормалните 3%".


Прогнозите на Федералния резерв за безработицата догодина са за слизане до 4.5% и задържане там. Това е равнището, което специалистите определят като близко до "пълна заетост".


Очаква се Тръмп и републиканците, контролиращи двете камари на Конгреса, да назначат повече "финансови ястреби" във Федералния резерв и да разбият консенсуса там, че лихвите трябва да се повишават постепенно и нарядко. Под "ястреби" се разбира и финансисти, които са против мерки на централната банка за стимулиране на икономиката.


През януари Тръмп ще трябва да попълни две места в борда на Фед и вероятно под натиска на републиканците той ще избере хора, работещи за по-агресивно вдигане на лихвите, за да се избегне увеличаване на инфлацията и завръщане към рецесия.


Възможно е и да номинира наследник на председателя на Федералния реерв Джанет Йелън, който да поеме поста през 2018г., когато изтича мандата ѝ. Не е изключено през същата година да бъде сменен и заместникът ѝ Станли Фишер.


Джанет Йелън

© Rеuters

Джанет Йелън


Засега се спекулира с много имена за нов управител на централната банка. Четирима от тях са:


- Джон Тейлър - професор по икономика от Станфорд и фаворит на републиканците;


- Глен Хъбард, ректор на Graduate School of Business към Колумбийския, университет;


- Марвин Гудфренд, професор по икономика в университета "Карнеги Мелън" и бивш служител на банката в Ричмънд от системата на Федералния резерв;


- Кевин Уорш, гостуващ изследовател в Hoover Institution в Станфордския университет и бивш управител на Фед.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK