Едни и същи проблеми спъват бизнеса за поредна година, сочи проучване

В сравнение с преди година повече повече от участвалите в анкетата твърдят, че ще инвестират в служителите си.

© Надежда Чипева, Капитал

В сравнение с преди година повече повече от участвалите в анкетата твърдят, че ще инвестират в служителите си.Оценката на фирмите за бизнесклимата в страната през отиващата си година не се различава много от тази през 2015 г., а около половината от фирмите дори виждат влошаване. Това показват резултатите от традиционната анкета, която Българската стопанска камара провежда сред членовете си за 12-и път. Едва една-десета от анкетираните виждат подобрение в бизнес климата през двете последователни години.


Докато през 2015 г. процентът на деклариралите подобрение на фирменото състояние е едва 12%, то през 2016 г. позитивна оценка дава всеки трети анкетиран. Все още, обаче, остава висок делът (35 %) на фирмите с влошаващи се показатели.


Какво да се промени
В отговор на въпрос за нуждата от законодателни промени най-много от анкетираните (71.5%) посочват премахване на минималните осигурителни доходи и прекратяване на практиката за сливане на почивните дни по време на национални и официални празници.


С висока подкрепа (66%) се ползва и идеята минималната работна заплата да се определя на база ясна методика, основана на обективни критерии.


На противоположния полюс, със силно негативни оценки (средно 86%) са идеите за въвеждане на изключителни правомощия на адвокатите чрез проекта за промени в Закона за адвокатурата. Бизнесът се колебае по отношение на ускореното приемане на България в еврозоната.


На кого вярва бизнесът от БСК


И през 2016 г. най-високо от членовете на организацията е оценена работата на данъчната администрация и на местната власт (средно около 40%). Запазва се изключително ниската степен на доверие към съдебната власт, президента и Министерския съвет, но шампион по неодобрение през тази година е Народното събрание, чиято работа не одобряват 75% от анкетираните. По този начин за първи път парламентът изпреварва съдебната власт в негативната класация.


Сред регулаторите с най-висока степен на одобрение се ползва Главната инспекция по труда (28%), а най-негативна оценка получава КЕВР (2% одобрение). От камарата отбелязват, че много от анкетираните не могат да преценят работата на тези институции, вероятно поради недостатъчна степен на информираност за дейността им и/или поради факта, че не са се сблъсквали в практиката си с представители на тези държавни органи.


Какво пречи


Според оценките на фирмите, участвали в проучването, и през 2016 г. остават изключително високи нивата на корупция (46%), престъпност (42%), сива икономика (45%) и регулаторна тежест (55%). Спрямо 2015 г., обаче, е налице известна степен на застой, като намалява дела на отчелите ръст по тези показатели и почти дойно се увеличава делът на отговорилите "без промяна".


Слабо се подобрява достъпът до кредитиране през 2016 г. (26%) спрямо 2015 г. (20%), но по-голямата част от анкетираните посочват, че не е настъпила промяна по този показател.


Силно притеснителни са данните за достъпа до правосъдие, като едва 9% от анкетираните посочват известно подобрение в това отношение, но над 60% са на мнение, че промяна липсва, а според 12% от участниците в допитването дори има влошаване.


Повече фирми са свили производството


През 2016 г. спрямо 2015 г. е по-голям делът на фирмите, отчели намаление на обемите на производство и продажби/обороти, и сравнително се запазва делът на деклариралите увеличение на тези показатели.


Достъпът до външни пазари остава относително непроменен през 2016 спрямо 2015 г.
Отчитат се негативни тенденции по отношение на работните места, като всеки трети анкетиран е декларирал, че през годината е намалил броя на работниците си. Това, обаче, е за сметка на работните заплати, тъй като над 40% от участниците в анкетата са посочили ръст по този показател.


Докато през 2015 г. класацията на инвестиционните приоритети беше "нови мощности/сгради – нови продукти/услуги – човешки ресурси", то през 2016 г. относително най-голям ръст бележат инвестициите в човешки ресурси, следвани от новите производствени мощности и създаването на нови продукти.


Работна ръка няма


По отношение на работната ръка се запазват тенденциите на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав, за сметка най-вече на административен и помощен персонал. Като цяло, увеличава се търсенето на персонал от всички категории, като относително най-ниско е търсенето на ръководен персонал.


Най-често срещаните дефицити у работната сила са реалистичната самооценка и очаквания за реализация, езиковите компетенции, желанието за учене през целия живот, дисциплината и мениджърските умения.


Практически нито един от анкетираните работодатели не е оценил по 5-степенната скала с най-високата оценка професионалните умения/компетенции, желанието за самоусъвършенстване и реалестичността на самооценката.


Изключително ниско остава нивото на удовлетвореност и от техническите/ технологичните компетенции, комуникативните умения и адаптивността.


Като цяло, преобладават средните (3) и по-слаби (2) оценки за всички посочени в анкетата качества на работната сила.


Сравнително най-високо са оценени възможностите за работа в екип и желанието за професионално/кариерно развитие.


Дълговете растат


Спрямо 2015 г. нарастват задълженията на бизнеса към бюджета, както и към финансови институции. Слабо намалява задлъжнялостта към контрагенти и към персонала. В същото време, налице е сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти (2015 г. - 17%, 2016 г. – 37%), както и от държавна/общинска администрация и предприятия с държавно/общинско участие.


Положително явление е, че просрочията за период над една година намаляват почти наполовина (от 50% през 2015 г. на 28% през 2016 г.), което е за сметка на ръст при просрочията от 1-3 и 12 месеца


Какво очакват фирмите през 2017 г.


Ръст на енергийните цени, цените на суровините, фискалната и регулаторната тежест през 2017 г. очакват над половината от участниците в проучването. Анкетираните са умерени оптимисти по отношение на цената на бизнес кредитите. На този фон изглежда повече като добро желание, отколкото като реална перспектива прогнозираният сериозен ръст на работните места (42%).


Що се отнася до общото развитие на икономиката, всеки трети анкетиран е по-скоро оптимист, но 25% остават песимисти, а други 31% не очакват промяна. Спрямо миналогодишното изследване е налице известно увеличаване на оптимистичните прогнози за сметка на песимистичните, но делът на неочакващите промяна остава почти същият.


Над половината от участниците в проучването не очакват излизането на Великобпритания от ЕС да се отрази по някакъв начин на тяхната дейност. Минимален е процентът (9%) на анкетираните, които очакват негативно влияние на този политически акт, а 3% дори прогнозират позитивен ефект за бизнеса си. Много от анкетираните не са били затруднени да дадат конкретен отговор.


Намеренията на анкетираните за 2017 г. са свързани най-вече с увеличаването на обемите на производство, разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари. Всичко това неминуемо се отразява и върху плановете на работодателите за наемане на нови работници, както и за увеличаване на трудовите възнаграждения.


Над половината от участниците в анкетата не предвиждат да увеличават кредитната си задлъжнялост, а всеки четвърти дори възнамерява да намали обема на кредитите си.


Интересът към ползване на европейски финансов ресурс по линия на проектното финансиране остава непроменен спрямо предходните години – около една-трета от анкетираните декларират подобни планове.


И през 2017 г. работодателите планират да поставят акцент върху инвестициите си за развитие на човешкия капитал, като спрямо предходната година е налице сериозен ръст в това отношение. Рязко намалява делът на колебаещите се – през миналата година 23% от анкетираните са отговорили "не съм решил" за инвестициите в развитие на персонала, а тази година така са отговорили едва 5% от участниците в проучването.


Спрямо миналата година се увеличават и намеренията за инвестиции в производствени мощности.
Традиционно, и тазгодишното проучване показва относително най-нисък интерес за инвестиране в иновации, марки и патенти.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Нормално, на практика не е имало никакви реформи, така че няма как нещо да се е променило.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хахаха, пак да гласуваме за мутрите, викам аз!

 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":

  Ами да не гласуваме; но местният цирк е така организиран, че до избори стигат САМО от тази порода. Дали са мутри с бухалки или с бели якички, е подробност.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Едни и същи проблеми спъват бизнеса за поредна година, сочи проучване
  __________
  Абе заглавието с тези новини може да бъде поднесено така:
  КАТАСТРОФА ЗА БИЗНЕСА И УРОЖАЙ НА БАНКИТЕ ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  проблемът всички го знаят - нарича се правителство герб, което "законно" ти унищожава бизнеса, ако не снесеш едни кинти.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2516 Весело

  "Едни и същи проблеми спъват бизнеса за поредна година"

  Стабилни сме! Няма шест-пет!

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Бизнесът се колебае по отношение на ускореното приемане на България в еврозоната."

  Което показва, че нашите бизнесмени се колебаят по може би най-актуалния въпрос от гледна точка на нашия национален интерес.

  В Литва, Латвия и Естония такова колебание нямаше. В Чехия се взе обратното решение, но там условията са други - имат много големи търговски контакти със страните от Еврозоната и нямат валутен борд.

 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "По отношение на работната ръка се запазват тенденциите на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав, за сметка най-вече на административен и помощен персонал. "

  Много вожд, малко индианец.
  Тесните специалисти и изпълнителският състав си стегнаха куфарите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK