ЕБВР ще инвестира в златното находище в Крумовград

ЕБВР ще инвестира в златното находище в Крумовград

© ЕБВРЕвропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще инвестира 32.7 млн. долара в разработването на находището със злато и сребро в Крумовград. Банката ще придобие до 9.99% дял в канадската компания Dundee Precious Metals, която разработва находището чрез "Дънди прешъс металс Крумовград", съобщават от институцията.


От банката припомнят, че откакто Dundee е стъпила на българския пазар през 2003 г., те подкрепят проектите й.


Допълва се, че компанията ще разшири дейността си в България като планира да вложи 184 млн. долара в находището в Крумовград в технологии за разработка.
Очаква се находището да бъде разработвано до края на 2018 г.


В съобщението на банката се посочва още, че тя планира да осигури стажантски програми в предприятието в България, за което ще работи с местните училища и университети.


Посочва се още, че през отиващата си 2016 г. ЕБВР е инвестирала 620 млн. евро в българската икономика. В следващите година планира да поддържа равнището на вложенията от около 200 млн. евро годишно. За целия период на работата си с България институцията е вложила 3.4 млрд. евро в над 230 проекта у нас. Около 80% от инвестициите са били в частния сектор.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rutci
  rutci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е на второ място по износ на злато.Напрво се срамувам.То не е на второ по добив, а по износ.Защото някакви от другаде го добиват..........Да му имам чуждестранните инвестиции на тъпото правителство.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Толкова ли нямаме способности и възможности сами да си извличаме златото?! При соца го правихме. Сега не можем, а ни се изнася националното богатство. Като добавим и електроенергията, и водата.... То кое ни е националното?!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf":

  БХ им го подари това находище.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Кажете как ще взривявате на 800 метра от болницата по въздушна линия и на 1500 м от центъра. Кажете какво ще остане от къщите, от фауната...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Аз отдавна тръбя бълг. държава да използва ниските курсове на Дънди акциите ставайки пасивен съсобственик на корпорацията.... егое за мижави $32млн. получаваш 10% дял във фирмата.

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Статията е кофти написана.

  ЕБВР е купила 10% от акциите на Дънди.
  Дънди от своя страна ще инвестира в крумоградски златодобив.

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Хаха .. ще "вложила"..в България 300 милиона..които били за машини за извличане произведени другаде и траткпортирани тук.. След което гаранция ще ги ънвложи..:-) В общи линии подпомагаме Западна Европа и Северна Америка.. Ама нека..и те са хор..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 612 Неутрално

  При соца по география учехме, че в България пори няма злато
  До коментар [#2] от "paf":

 9. 9 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Старо, но златно

  Най–после е избран изпълнител за прокопаване на тунел под прохода Шипка. Месец по-късно челната копаеща машина се разтърсва от мощен удар и спира. Екипът от специалисти и работници се събира на мястото, а после следва буря от възклицания, вариращи от „О, май год!” до „Бах маа му!”. Скоро идва полиция, после официални лица, районът е отцепен. Всички следят новините и сменят канала точно преди спорта, което срива тотално рекламния пазар. За всеки случай проектът е променен и се почва копаене на съвсем друго място, но и там се повтаря същото – удар и т.н.
  Извиканите на място геолози (впрочем, доста идват по собствено желание) само констатират неумолимата истина – тунел няма да има.
  Понеже цялата основа за планината е един огромен слитък самородно злато, с тегло около десет милиарда тона.

  Когато научава новината, министър- председателят, който в момента одобрява стратегия за доказване, че всъщност сега народът живее много по-добре от преди две години, се сепва, отказва да отиде да открие линията на метрото „Люлин – Перник” и звъни на президента.
  „Роска, разбра ли?” – пита възбудено министър-председателят – „Я зарязвай всичко и ела да се напием!”

  Когато чува новината, президентът само успява да попита: „Ама на всеки километър и така – до края?” Чул потвърждение, нарежда да приготвят кортежа, а пилотната кола е пратена да купи домати – от розовите, които са най-скъпи.
  Така де, толкова злато не се намира всеки ден.

  Световните борси се сриват, неподготвени за подобен удар. Тъй като обаче твърде малко са страните, досетили се да държат резерви в калай или синьо сирене, нищо не може да се направи. Освен да се завижда, разбира се.

  Редица основни играчи в в родното публично пространство получават микроинфаркт – да е тон-два, да го откраднеш, но цяла планина реже ли се с ножовки? Това да не ти е подводница? А и всичко е блокирано от армията, стреля се без предупреждение.
  Но все пак скоро кирките достигат цената на телевизорите и дори се превръщат в уместен сватбен подарък – да направиш първата копка, така да се каже. А оксижен се разменя срещу джип, но пак е трудно да се намери.

  2014 г.
  България отдавна е изплатила всички свои дългове и сега кредитира съседите си. Сериозно се обсъжда идеята левът да стане общоевропейска валута, но БНБ се колебае – все пак, да ни висят на гърба толкова икономики.. Никой вече не работи, заплатите се получават по сметка от държавата, голяма част от банките фалират, понеже никой не иска парите им.
  Всички български емигранти се връщат у дома, въпреки настоятелните молби на местните власти да останат и да харчат там парите си.
  Митниците и Министерството на труда и социалните грижи са премахнати като абсолютно излишни.

  „Ролс-Ройс” открива завод в Ловеч само за нуждите на местния пазар.

  2015 г.
  Партиите са премахнати, понеже вече никой не го е еня за тях. Някой се сеща, че тя всъщност и Стара планина някога била подарена от народа на баща му, но този път го отсвирват. Обиден, той предлага да го направят поне цар.

  България става президентска република. За държавен глава е избран бившият министър-председател, понеже в кампанията си успява да докаже, че именно той е бил инициаторът да се прокара тунела, в резултат на което… Печели всички гласове на трите процента българи, направили си труда да отидат до урните. Впрочем, според новоприетата конституция това е не е проблем – нейният член първи гласи: „Гледай си живота и не се прави на интересен”.
  Сменен е и химна – сега той се нарича „Селската баня”, като при особено официални случаи на места се пее „на-на-на”.

  Най–големите световни банки заемат мястото на фалиралите местни. На мястото на „Кремиковци” започва строежа на „Българияленд”, увеличено копие на „Дисниленд”.

  Македония, Турция и Гърция започват да излъчват новини на български език.

  2016 г.
  Цар Киро купува „Манчестер Юнайтед” и назначава за президент Александър Томов. В резултат на това Бербатов прекратява договора си, връща се у нас и спори за титулярно място в „Спортист” – Своге с Кристияно Роналдо.

  Променена е изцяло учебната програма в средния курс – например, по математика се изучават само броене до сто и теория на вероятностите (основно – приложението й при игра на рулетка). Останалите предмети почти всички отпадат, понеже на богат човек образование не му трябва. В часовете по физическо възпитание се играе само голф.

  България излиза от НАТО и го наема като частна фирма за охрана на границите да спира увеличаващите се вълни от имигранти.

  Провежда се преатестиране на хотелите в страната и всички, получили по-малко от шест звезди са съборени и построени отново.

  Потомците на Балдуин Фландърски ( и цялата им рода до десето коляно, както и съседите) претендират да получат българско гражданство.

  2017 г.
  Вестник „Капитал” купува „Файненшъл таймс“, добавя там форум и забранява писането на латиница в него. Впрочем, това е проблем само за по – възрастното поколение – младите вече три години учат български като основен чужд език и общо-взето се оправят.

  Страната е залята от испански, френски и немски емигранти, работещи основно в туризма и строителството.

  Главният офис на „Майкрософт” е преместен в Правец, а Бил Гейтс обича да отдъхва на пейката до паметника на Тодор Живков. На пазара се появява новият “Windows Bay Ganyo”, който работи само с гласови команди на български. Например, за рестарт се използва: „Abe az shto ne ti…”

  В знак на добра воля и желание за бъдещо сътрудничество от всички европейски затвори са освободени лежащите там българи, въпреки че никой не е молил за това. Цялата тази пасмина пристига на летище София и директно е изпратена в Белене – по това време вече известен курорт. Осъдените денем прекарват времето си на спа-процедури, а вечер в казиното. „Амнистия” се смята за неприлична дума и никой не я използва.

  2018 г.
  „ЦСКА” и „Левски” за пореден път отказват поканата за участие в Шампионската лига – пари не им трябват, а и ги мързи да тичат. БФС тегли жребий кой да представя страната (никой не иска), пада се на „Калиакра” и те проклинат лошия си късмет.

  След месец спортните медии по света се възхищават на подвига на „Реал” – Мадрид, който въпреки скромния си бюджет успява да завърши наравно на свой терен със звездната селекция на българския клуб.

  Откупената обратно от държавата БТК на свой ред купува Дойче Телеком и още няколко големи оператори. В знак на уважение към славното минало целият чуждестранен мениджмънт е задължен да ползва само стационарни телефони.
  Започват снимките на „Батман -5” – „СуперЛюбо”.

  На границата са заловени първите американски и японски емигранти.

  2019 г.
  Като първа световна икономическа сила България осъзнава своя дълг пред човечеството и почва да се меси във всички регионални конфликти. Понеже – нали помните – отдавна няма армия, просто изпраща свои представители да декларират, че ако вие не…., ще спрем инвестициите у вас. Обикновено след подобно изявление враждуващите страни почват да се прегръщат и отварят бутилка с гроздова.

  Тъй като страната разполага с огромен фонд за исторически изследвания и спонсорира кого ли не, скоро всеки ученик в Европа е твърдо убеден, че България е спечелила сама Втората световна война срещу съюза на Германия, СССР, САЩ , Япония и останалите, въпреки че подло са били бомбардирани с атомно оръжие малките сливенски селца Хирошимово и Нагазаково. Все още се спори обаче дали Наполеон е бил роден в Плевен, или само коренът му е български.

  Водени от носталгията, известни наши финансисти – като Жоро Сороса например – си играят с икономиките на Великобритания или Италия и понеже им е в кръвта, почти ги докарват до фалит. Но когато местните започнат да палят парламентите, ние поемаме разходите и всички са доволни.

  България извежда двадесети пореден сателит в космоса, за да могат и членовете на експедицията ни в Антарктида да гледат мача „ЦСКА” – „Левски”.

  11.09.2019 г.
  Два самолета, отвлечени съответно от американски и японски терористи, се насочват към двата най-големи мола в София…

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4738 Весело

  Държавата да извлича златото и да го раздава на народа!
  Ура, другари!
  Не на колониализацията на Отечеството от прогнилия запад!
  А извозването на златните ни резерви към Москва, по времето на прекрасния соц, е било братски и приятелски жест.
  Дерзайте, мурзилки!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#1] от "rutci":

  Не се срамувайте, а нарамвайте кирката и отивайте да копате! Няма българска фирма (за държавата въобще не искам да споменавам) с технология да добива злато от руда със съдържание 3.5 грама злато на тон скална маса! Дънди дори транспортират концентрата до Южна Африка за обогатяване!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf":

  Точно така! Нямаме възможности! При т. нар. "социализъм" в България златен концентрат (а не злато) се добиваше като съпътстващ продукт.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

  Г-н Нинов, чета коментарите Ви и в повечето случаи съм съгласен с Вас. Но, ако българската държава купи Дънди, то очаквам Дънди да фалира за не повече от година! Или да се молим на ЕК да разреши държавна помощ!

 14. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4531 Весело

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]БХ им го подари това находище. [/quote]

  Ако знае някой да чете Български моля.................................

  Находището в Челопеч се разработва от 1932 г., от 1954 г. се добиват медно-златно-пиритни руди. През 1999 г. 75% от акциите са купени от холандската “Наван Бългериън майнинг”. В периода 1999-2002 г. поради несигурни пазари, ниски цени и амортизирано оборудване групата “Наван” търпи загуби. В края 2002 г. е поставена под административен надзор, а “Ърнст и Янг” са назначени за синдици.

  През 2003 г. канадската “Дънди прешъс акуизишънс” придобива активите на “Наван” и предприятието се казва “Челопеч майнинг”. През 2013 г. името е променено на “Дънди прешъс металс Челопеч”.

  Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/4930880
  © www.24chasa.bg

 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4531 Весело

  [quote#9:"OOPS"]Най–после е избран изпълнител за прокопаване на тунел под прохода Шипка. Месец по-късно челната копаеща машина се разтърсва от мощен удар и спира.[/quote]

  Направо си легнах от смях

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":
  Придобиването на фирмата би било добре като психологически ефект за населението да се успокои, че златодобива е в български (народни) ръце.
  Не е необходимо държавата да си вре гегата в управлението, както и да купува всички акции, а 75% или дори 51% са напълно достатъчни. Корпорацията си остава прозрачно публично акционерно дружество, листнато на борсата в Торонто.
  Подобен е казуса с норвежкия Теленор, с много френски и австрийски фирми.

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#14] от "сидер":

  Когато Наван са влезли в играта, цената на златото беше ударила историческо дъно от $300 за тройунция.
  Съвсем нормално е да фалират (както много други златодобивни фирми в този период).
  Дънди след това обаче са влезли в играта в правилния момент.
  Повечето неща в този живот са късмет и правилен тайминг.

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1429 Весело

  [quote#12:"vassilun"]очно така! Нямаме възможности! При т. нар. "социализъм" в България златен концентрат (а не злато) се добиваше като съпътстващ продукт.[/quote]

  Абсолютно точно! Копаеше се гроб на капитализма, а всичко останало беше съппътстващ продукт...

 19. 19 Профил на rutci
  rutci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Не разбирам отговора....има държава България..нима някаква фирма е по-голяма от държавата ми???????????наистина не разбирам отговора

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1429 Весело

  [quote#19:"rutci"]Не разбирам отговора....има държава България..нима някаква фирма е по-голяма от държавата ми???????????наистина не разбирам отговора [/quote]

  А, разбираш ли, че добивът на злато е бизнес като всеки друг? Има приходи, разходи и пазарна цена на златото. Ако, разходите ти са по-високи от пазарната цена си фалирал "отсекъде".

  Чудя се дали някой идиот (или сидеровопаричнофронтов патриот) някой ден ще изреве да вземе държавата да копа биткойни, че е голяма далавера изпуска...

 21. 21 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Разстроено

  [quote#2:"paf"]То кое ни е националното?! [/quote]

  ... голото ти дупе... (и това на дечицата ти, за съжаление... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 22. 22 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#20:"puknatastotinka"]А, разбираш ли, че добивът на злато е бизнес като всеки друг?[/quote]

  ... я не се прави на на неразбрал... кой ги знае какво копат и какво извлАчат... нямат работа "чужденци" с лопати из бегето... ама никаква!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 23. 23 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":Все пак кой да контролира тази доста съмнителна от екологична гледна точка инвестиция, опустошаваща цял град? Ада тепе е почти в Крумовград и хората много се оплакват от запрашаване, адски тътен от взивовете, опасяват се, че се използва живак за извличане на концентрата. Сигурно си живееш на тихо, спокойно и чисто място, но я си представи живота там. България не е Третия свят, че да си позволи да разрушава природата заради смешната концесионна от 1.5 % годишно! Тази инвестиция трябва да бъде замразена. Ако няма къде да си хвърлят парите, да направят по големи язовири на Арда туристически рай, да засаждат трюфели, лешници, плодни дръвчета вместо отровния тютюн, да направят трудоемки производства за сравнително младата и безработна работна ръка в Кърджалийско. А да си добиват златото из пущинаците на Австралия, Канада и Аляска - там то е повече от българското. Ние искаме чиста природа, а не разнебитена от взривове и отровена земя в най-красивата ни планина...

 24. 24 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#17:"Ф.Нинов"]Повечето неща в този живот са късмет и правилен тайминг. [/quote]

  да ве, тайминг... а евреите защо НИКОГА не закриват "дългите"... и то от векове...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 25. 25 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#23:"Nikolai Tsekov"]Ние искаме чиста природа, а не разнебитена от взривове и отровена земя в най-красивата ни планина...

  [/quote]

  искаш, ама парите са ти никакви... и куража....

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 26. 26 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#9] от "OOPS":

  .... самороден слитък Простотия...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 27. 27 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#25] от "o_sando":
  това не означава, че България трябва да си смъкне гащите заради пари и "кураж"! Трябва мислене в перспектива, а не актуално сиромахомилство. Кой в Европа така си взривява планините заради смехотворни такси и комисионни? Ада тепе беше продадено още при Станишев и немалко министри са глътнали от комисионните на Дънди. И тепето се превърна в АД за местните и златна буца за инвеститори и правителствени "комисионери"...

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nikolai Tsekov":

  Погледнато философски една от най-големите човешки простотии е да нарочати златото като скъп елемент, който трябва с доста усилия да го извадиш от земята, за да го завреш пак под земята в трезори.
  През последните 5 хил. години милиони хора са загинали при добива или във войни за злато.
  Относно твоя въпрос: където живея няма златодобив, но има огромно л-ще със самолети на всеки 30 секунди, развозващо ежегодно 62 млн. пасажери. Жителите хем страдат, хем то е работодател на 80 хил души, както и ключов икономически фактор за региона.
  Няма сила, която да го затвори.

 29. 29 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#20:"puknatastotinka"]добивът на злато е бизнес като всеки друг? Има приходи, разходи и пазарна цена на златото[/quote]
  Не е бизнес като останалите, а мръсен бизнес, свързан с живак, взривяване на скали, сечене на гори, тровене на реки и ад за местните. Който не вярва, да погледа поне Нешънъл Джиографик, които представят чудесни филми за лунния пейзаж на местата за златодобив в Канада и Аляска. Там нищо не расте, всичко е отровено, няма гори, няма животни, само огромни кратери, свлачища и черни реки.....

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#24] от "o_sando":

  Ами Наван не са успяли да издържат и са фалирали.
  Иначе относно евреите - тези които не са затворили дългите си позиции в Третия райх не само са загубили благосъстоянието си, но и живота си.
  В еврейския музей във Франкфурт в списъка на убитите може да видиш десетки с фамилията Ротшилд.
  Правилният тайминг за 1933 год. е бил:
  - short close Germany
  - open long USA
  Тези сега са най-богатите хора в света

 31. 31 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ф.Нинов":Геолозите са категорични - на повърхността на Ада тепе има огромни количества арсен, а под него - уран. Самата технология на добива ще залее земята с цианиди. Въпреки че миналата година “Дънди”, притисната от вълната протести, официално се отказа от цианидното излужване, но дори и така, проблемите остават. След обработката на рудата се получава не метал, а златно-сребърен концентрат, който ще се преработва допълнително във фабриката на фирмата в... Намибия! Затова нямало да бъде строено хвостохранилище за отпадъците, а депо, в което шлаката ще се складира смляна на паста. За 10 години се предвижда в депото да бъдат струпани 7, 2 милиона т отпадъци.

 32. 32 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#11:"vassilun"]Не се срамувайте, а нарамвайте кирката и отивайте да копате! Няма българска фирма (за държавата въобще не искам да споменавам) с технология да добива злато от руда със съдържание 3.5 грама злато на тон скална маса! [/quote]
  Ако добре съм разбрал скудоумното ти заключение, всеки, който има технология и за 1 грам злато на тон да отиде да разбива и Пирин, и Рила, а защо не и Витоша, чиито реки са доказано златоносни? Ти в кой свят ни пращаш? Инвестицията на Дънди е скандална и се чудя, защо иначе гръмогласните ни еколози думичка не продумват за тази свинщина? Или и на тях им плащат ?

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#31] от "Nikolai Tsekov":

  В миналото златните находища са носили нещастастие за местните, защото по-силни врагове не само са ги завладявали, но и са ги заробвали да го копаят.
  По този начин испанците е трябвало да копаят злато за римляните.
  Продължителността на живот на миньор е била една (1) седмица.
  Хиляда години по-късно испанците правят същия номер с индианците в Южна Америка.

 34. 34 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#9] от "OOPS":

  Еее, Карел Чапек ряпа да яде. Таман да задремя след една паница червено винце и .... . Хилих се здраво и с кеф. Благодарско , много те бива .

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1429 Весело

  [quote#22:"o_sando"]кой ги знае какво копат и какво извлАчат...[/quote]

  Как какво!?!? Извънземни технологии! Царичинската дупка е като от пясъчника на детската площадка сравнена с несметните богатства дето се извличат от мини Челопеч. Требе да пуснат Хайдук Сидер със се патриотите (или идиотите) вътре за да следи зорко за кражбите....

  ...И и да не излиза оттам...за доброто на България.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Крадците на националното богатство на България един ден ще отидат на Народен съд - да му мислят техните съучастници в България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ф.Нинов":
  Разликата между летище и мина е огромна.Единственият проблем при летището е големият шум.Слагаш трикамерна дограма на прозорците и шумът ще е минимален. Докато мината трови въздуха, почвите, водите.Аз нямам против чужди инвестиции, но не и подобни.Здравето и живота на хората са най-важни, след това всичко останало.

 38. 38 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#5:"Ф.Нинов"]Аз отдавна тръбя бълг. държава да използва ниските курсове на Дънди акциите ставайки пасивен съсобственик на корпорацията.... егое за мижави $32млн. получаваш 10% дял във фирмата.[/quote]

  Какъв е проблема България да стане и явен собственик и на по-голям дял от фирмата в Крумовград вместо една банка? Бойко Борисов не можеше да извади 33 мил долара ли? Това са нищожни пари за бюджета, които се харчат за какво ли не ежемесечно без възвращаемост. Просто няма хора, които да мислят къде държавата реално може да инвестира с гарантирана печалба

  un buen dia empieza con un solo rayo
 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#37] от "mushashi":

  Трикамерната дограма е слаба ракия - в шесткамерната е истината, когато с в близост до л-ще.

  Относно златодобива, както вече споменах, няма сила, която да го спре. Ако не са чуждите - то тогава инвестициите ще са от местни играчи.
  Златото има опияненяващо действие върху човека (по подобие на валеряна върху котките).
  Трябва сега само полковник Велков да се включи да ни светне по темата.

 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ф.Нинов":
  Може и десетокамерна да е-важното е, че шумът може да се изолира.Докато хората от Крумовград го духат отвсякъде.И много лесно може да се спре златодобива-като се вдигнат хората от района, затворят пътища, дойдат медии ще видиш как няма да има добив.Особено в България политиците се плашат от подобни протести.Ама не се вдигат на протест. Като си мълчат, ще ги тровят.

 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":

  Летището освен източник на шум генерира огромно количество изгорели газове.
  На излитане всеки самолет изгаря пет тона керосин. Всичкото това в интервал от 30 секунди.
  Смятай за какво говорим!

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ф.Нинов":

  Със сигурност зимата аз дишам по-мръсен въздух от пушеците на комините. А живея на 50 км от най-близкото летище.Освен това ти си знаел, че в района има летище. И сам си направил избора там да живееш.А на хората от Крумовград им натресоха мината до домовете им.

 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":

  Летището също може изведнъж да те изненада изневиделица, когато при разширяване му сложат нова писта и първоначално да излъжат, че ще летят над гората, но в последствие се окаже, че няма друг начин освен да летят над главите на най-тузарските досега квартали.
  Има много интересен факт, защо в големите западни градове тузарските квартали винаги са в западната, а бедняшките в източната част.
  Вятърът духа от запад на изток и по време на Индустриялизацията е духал натам пушеците, което било основният фактор за обособяване на кварталите.

 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ф.Нинов":

  В България доста са сбъркани нещата в това отношение.Тук се ценят имоти в централната част на града. Аз например живея в къща извън града на около 6 км от центъра и мои познати постоянно ме убеждават да съм си купел апартамент в централната част.И като им кажа, че не искам и ме гледат учудено.

 45. 45 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":В Крумовград негодуват, но цялата власт там е в ДПС, на който Дънди явно плаща за да няма митинги и протести! Кой ще допусне на километър от къщата си всекидневни взривове, ужасен прах и отровени води, ако не го държат за гърлото? най-гадното е, че нашите еколози в София изглежда са част от схемата. Никой от тях не е хвърлил и камъче по тази грозна далавера със здравето и природата в Родопите....

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK