През декември оптимизмът на бизнеса спада

Осигуреността на производството с поръчки се оценява като леко намалена от мениджърите в промишлеността.

© Юлия Лазарова

Осигуреността на производството с поръчки се оценява като леко намалена от мениджърите в промишлеността.През декември общият показател на бизнес климат остава на нивото си от предходния месец. Подобрение на стопанската конюнктура се регистрира в промишлеността и строителството, докато в търговията на дребно и сектора на услугите се отчита понижение. Това показват данните на Националния статистически институт. Несигурната икономическа среда остава основна пречка пред бизнеса.


За сравнение през ноември, когато вече беше известно, че правителството подава оставка, бизнесът все още беше оптимистично настроен, макар да отчиташе влиянието на несигурната среда.


Промишленост
Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 2.3 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки се оценява като леко намалена, което е съпроводено и с понижени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.


Несигурната икономическа среда продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на 46.4% от предприятията.


По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство


През декември съставният показател "бизнес климат в строителството" се увеличава с 1.2 пункта в резултат на благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за настоящата строителна активност, както и прогнозите им за следващите три месеца са също по-умерени.


Основните пречки за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.


За продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно


Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" спада с 5.2 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на влошените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани.


Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията.


По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Услуги


През декември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 1.3 пункта главно поради по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-резервирани са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.


Основните пречки за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че през последния месец анкетата регистрира намаление на отрицателното им въздействие.


По отношение на продажните цени в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  Ми нормално — та нали след Нова година идва ред да се плащат данъците, а това няма как да буди оптимизъм...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Оптимизмът на управляващите е голям, но статистиката показва друго.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Най-обичам изречението ...несигурна икономическа среда..:-) Че в пазарната икономика 100% от времето се работи в такава.. Другото е планова..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Основните пречки за бизнеса разбирате ли... било несигурната икономическа среда и конкуренцията..цитирам дословно... Хахаха..Да се смея ли..да плача ли..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  [quote#1:"gost22"]Ми нормално — та нали след Нова година идва ред да се плащат данъците, а това няма как да буди оптимизъм... [/quote]
  E как ? Има толкова оптимистични новини за "бизнеса" мине не мине време дойде някой инвеститор "клас А" па го сертифицират да не плаща данъци,да изкупува на ниски цени без конкурс публични активи и да ми правят безплатна инфраструктура , па тръгва един оптимизЪм...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  [quote#4:"ostin22"]Основните пречки за бизнеса разбирате ли... било несигурната икономическа среда и конкуренцията..цитирам дословно... Хахаха..Да се смея ли..да плача ли..[/quote]
  Глобалните картели и монополи имат в България цялата сигурност от към законите за икономическа сигурност и защита чрез държавния апарат на картелите и монополите! Единствената несигурност е тази която се появява при ектопаразитите преди настъпването на физическа смърт на кроводарителите им!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Айде да видим ще започне ли през 2017 г. любимата на много сънародници (по документи, не по самосъзнание) голяма братска, православна Лукойл да плаща данъци най-накрая! Или както досега ще продължи да ни ограбва чрез държавно гарантирания й (от ГЕРБ/БСП/ДПС) монопол на горивата, които може да са с ужасно качество, но за сметка на това са на завишена цена! Но за другарите това не е проблем. Проблем са американските ТЕЦ-ове и концесията на Дънди.

 8. 8 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 466 Любопитно

  По-лошите новини след 01.01.2017 г.?

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Весело

  То пък един бизнес ... не могат за 26 години да достигнат и фатмашкия соц на Живков

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Язе ли невиждам...къв бизнес кви пет лева......абе,цялата ни е Енергетика е пред фалит заради румен .овч и рум.петко демек се очаква Поскъпване поне с 20 на сто което ще оскъпи всичко ....а неустойките за Белене ще фалират с милиардите си си всичко...Руснашките пиявици са навсякъде в телекоми или в десеката и тем подобни КТБ структури..Та за кой бизнес ,оня на гоце С ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ

  Долу рушистите и фашистите
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Весело

  [quote#4:"ostin22"]Основните пречки за бизнеса разбирате ли... било несигурната икономическа среда и конкуренцията[/quote]За назначен "бизнесмен" (84 % със средно и по-ниско образование) от конкуренция по-страшно няма ... Да се смееш ли, да плачеш ли ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Оптимизмът намалява,защото Бойко подаде оставка.
  Страх тресе бизнеса ако дойдат комунягите на власт,каква сопа ще им ударят ако Радев,Нинова и компания започнат да се го лапат все повече на рашаните.А това все повече личи по някой медии.

  sdg
 13. 13 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 244 Весело

  Винаги съм се изумявал как в проучванията, бизнеса посочва, че конкуренцията е пречка и трудност в бизнеса. Ерго пазарната икономика пречи на нашенските бизнесмени. Това кърти ))))

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Ако бяхме нормална държава, за бизнеса въобще нямаше да има значение, коя партия управлява. Испанците правят избори след избори, пък икономическото положение се подобрява. Но тука управлява мафията и олигарсите, затова нормалният бизнес се страхува.

 15. 15 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Нашето до сега не се ли подобрява?ПО всички данни държавата и бизнеса се справят прекрасно.Трябват ни 10-25 години като 2016 год.,за да се стабилизира продължително държавата,но интереса е да не сме добре,такава е идеята на комунягите и десеб.лите.Набиват ни канчетата в медиите си,колко сме зле,а действителността е съвсем различна.Хората се справят все по добре.
  А иначе май бизнеса го е страх че ще се върне мафията БСП-ДПС,за това е ревът.

  sdg
 16. 17 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 474 Неутрално

  декември ако няма оптимизъм, значи бизнесът е дал фира....

 17. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#17] от "tmax500":

  Точно така.Декември е силен месеци това трябва да води до оптимизъм на теория,но явно нещата у нас стоят по различен начин

 18. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  И празниците спомагат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK