Бонусите за изрядните шофьори на път да се въведат през 2017 г.

Бонусите за изрядните шофьори на път да се въведат през 2017 г.

© Надежда Чипева, КапиталВ последния работен ден от годината Комисията за финансов надзор (КФН) прие наредба, с която на практика се урежда обмена на информация между институциите и застрахователите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Документът на практика отваря вратите и за въвеждането на принципа бонус-малус при тези полици, за който се говори от години. При него цената на застраховката ще зависи от това дали съответният шофьор е правил нарушения или не.


Какво се променя


Приетата от комисията наредба е за регистрите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки. Тя е одобрена днес и от министрите на вътрешните работи и на транспорта, с които се приема съвместно.
С тази наредба се урежда достъпа на застрахователите до данни от МВР чрез онлайн връзка в реално време, като при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите ползвателите на застрахователни услуги ще предоставят само регистрационния номер на превозното средство и номера на свидетелството му за регистрация (номер на талон). Така полиците ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талона-номер на рамата, кубатура, мощност, собственици и т.н.


Това ще спести време и евентуални неприятни ситуации за застрахованите, тъй като се елиминира риска от грешка при въвеждането на данните, посочват от комисията. Освен това с наредбата се създава и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Тази информация ще бъде елемент от системата "бонус-малус" и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.


Обменът на данни в реално време и съответно сключването на полици по описания начин трябва да започне от началото на август 2017 г.


Застраховките отиват онлайн в Гаранционния фонд


Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН. По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.


С наредбата се урежда и поддържането на регистър на предявените и изплатените претенции и регистър по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и по застраховка "Автокаско", с което КФН ще може да проследява по електронен път всяка заведена претенция.


Чрез регистъра на претенциите КФН ще осъществява и постоянен контрол дали застрахователите разполагат с достатъчни резерви да изплащат обезщетения по автомобилни застраховки, които заедно формират над 70% от пазара на застрахователни услуги.


По-добре късно...


Възможността цената на задължителната шофьорска застраховка да е по-изгодна за изрядните водачи се обсъжда от над 10 години, но досега не беше правена крачка към въвеждането й. Първата бе направена с промени в Кодекса за застраховането, който влезе в сила през януари. Текстовете предвиждаха до една година да се осигури възможност за сключването на индивидуална "Гражданска отговорност" на автомобилистите, при която не възрастта и видът на автомобила, а качествата на водача ще определят цената.


В края на октомври Гаранционният фонд на застрахователите пусна търг за написване на методологията, по която ще става това. Документът трябва да даде решение на всякакви казуси, които биха възникнали при въвеждането на бонус-малус. Сред тях са случаите, в които дълги години кола се управлява с изрично пълномощно от собственика, съсобственост върху автомобил от повече от едно физическо лице; собственост от юридическо лице; прехвърляне на собствеността върху даден автомобил; покупка на нова кола и така нататък.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тя системата бонус-малус си я има и сега при някои застрахователи. Какво точно ще е новото?

 2. 2 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това уж въведение се приказваше от време оно...в началото -90тегодини!!!сега нищо пак приказват ,значи пак сме в Социума на съветите.....Русофилска работа ,държавата е България

  Долу рушистите и фашистите
 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  за това се говори от над 10г

  единственият резултат е, че данък "ГО" поскъпна за всички, с идеята, че един ден за някои щяло да е по-евтино.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Браво!!!

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "...наредба, с която на практика се урежда обмена на информация между институциите и застрахователите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

  Защо чак сега? Какво пречеше този въпрос да бъде решен години по-рано?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Ако нещо се говори 10 г., после още 10 се обсъжда, 10г. се приема, променя и донагажда, 10 се внедрява... хай сиктир и държавата и цялата дрънкаща паплач

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Или накратко за изрядните водачи застраховката догодина ще е с 10 - 20% по-скъпа традиционно, а за неизрядните - незнайно колко повече.

 8. 8 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 526 Любопитно

  До коментар [#1] от "12345":

  При кои ?

  Sic transit..
 9. 9 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 526 Весело

  "Защо чак сега? Какво пречеше този въпрос да бъде решен години по-рано?"
  Е, при мудността на родната администрация е по-добре късно, отколкото никога. Малко ме съмнява, че и сега ще влезе, но да не бъдем песимисти като колегата.

  Sic transit..
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#3] от "хм":

  Именно!
  Държавата гледа на ГО като на нейни мангизи.
  Не мога да повярвам, че ще кандиса да раздава бонуси, за своя сметка!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  При положение, че застраховката ГО е на автомобила, а актове се издават на водача, ми е много интересно как ще работи тази система!

  Карам колата на жената и ме спират за преминаване на червен светофар (много сериозно нарушение). Актът на колата ли ще го запишат или на мен?

 12. 12 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "antropos":

  Със сигурност го има при Алианц.

 13. 13 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#12] от "12345":

  Благодаря! Тях не съм ги проверявал.

  Sic transit..
 14. 14 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Системата е "малус-малус"

  Не ща да влизам у затвора!
 15. 15 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  [quote#3:"хм"]единственият резултат е, че данък "ГО" поскъпна за всички[/quote]

  В средата на 90- тях гражданската отговорност беше 25 (дваесе и пет) марки и се правеше при ДЗИ или MIC. След туй "разбиха монопола" и с яки напъни я докараха до сто и шеесе. Сега нова революция - кой е послушен ше му правят 10 лв отбив.

 16. 16 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 478 Гневно

  дебил-милиционеризма пак си ;извоюва ; пространство за КРАДЕНЕ , естествено техните редици не са засегнати / те само си изписват щети и си получават премии/ , а балъците ще плащат скъпо и пре скъпо и за тях , ПРОКЛЕТА ДЪРЖАВА

 17. 17 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Редовните нарушители е редно да плащат много по-висока "Гражданска отговорност". Много удачен е канадският модел. Там новите шофьори плащат доста голяма "премия". Съответно дългогодишни шофьори без нарушения, плащат минимална вноска. Тези с много катастрофи плащат огромни суми, ако въобще намерят застраховател, склонен да ги застрахова. Отделно, много по-разумно е застраховката да е персонална на шофьора, а не на автомобила, както е в България. Тук естествено, ще направят системата по възможно най-малоумният начин и вероятно разликата между застраховката на редовен нарушител и изряден шофьор, едва ли ще надхвърли 10%, а би-трябвало да е поне 300% за ад има възпитателен ефект!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 18. 18 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Повече трябва да плащат единствено тези застраховани лица, в чиято застрахователна история са записани повече застрахователни събития
  от средното равнище, върху които е изплатено обезщетение. Тоест, това е високорискова категория.
  Всичко останало не е свързано и не е работа на застрахователите да си пъхат носа.
  В застрахователните договори и без това наличието на виновност от страна на застрахованото лице води до отказ от изплащане на обезщетение. Няма защо застрахователните тарикати да си измислят нови поводи за повишение на цените, които и без друго са безобразно високи.

  Не ща да влизам у затвора!
 19. 19 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Нещо или аз не разбрах, или не са го обяснили както трябва - как така според номера на колата, ще преценяват дали да платя по-ниска или висока ГО?

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#12] от "12345":

  вярно е , тази година вдигнаха сумите по каското поне с 10% от предишните години ,поради щети

 21. 21 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#1:"12345"]Тя системата бонус-малус си я има и сега при някои застрахователи.[/quote]
  ...на каруци предполагам, защото за автомобили не знам да има такива Системи за застраховане има доста, като застраховката зависи от най- важното - оценка на риска. Нови шофьори, както и такива с много нарушения плащат доста повече в някои държави. Според мен проблем е това, че застраховката се прави на автомобила и не включва водача. Когато изряден водач, платил по- ниска премия предостави автомобила си на "рецидивист" нарушител и той нанесе сериозни щети какво става?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#17] от "Георги":

  е това става друг вид застраховка ,как ще ме застраховат ,като карам поне 4 коли и си ги сменям постоянно

 23. 23 Профил на sirsven
  sirsven
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "дръвник":

  системата е:

  Малус ---Фалос

 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#20:"edin drug"]вярно е , тази година вдигнаха сумите по каското поне с 10% [/quote]
  Има много злоупотреби с "Каско".

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 25. 25 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 884 Весело

  От мен всичко най-хубаво през новата година:

  https://www.youtube.com/watch?v=uQdgwIYSajU

  agent
 26. 26 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 443 Неутрално

  аз нямам нищо против, нека има поощрение за изрядните шофьори. само да не стигнем до там да награждаваме непилите и недрусаните, че почват да се броят на пръсти

 27. 27 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#17:"Георги"]Отделно, много по-разумно е застраховката да е персонална на шофьора[/quote]
  И аз мисля, че това ще е по- правилно. Още на втората година ще се усети ефекта и няма да има значение кой какво кара ... важното е да няма нарушения.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Поредния закон който е против българските интереси!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drug":

  Точно това е идеята. Често собственика на колата, не я управлява сам. Преди години, маса коли се водеха на инвалиди. А когато е персонална, ако искаш да плащаш малко, ще караш разумно.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  [quote#17:"Георги"]Редовните нарушители е редно да плащат много по-висока "Гражданска отговорност". [/quote]
  А нередовните нарушители да не плащат, нали?
  И как нарушението "движение без залепена винетка (за да ограничава видимостта на водача) по републиканската мрежа" (без светло-отразителна жилетка в багажника) се отразява на риска "трето лице" (пешеходец) да пострада от движението на автомобила?

 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#11:"vassilun"]застраховката ГО е на автомобила, а актове се издават на водача[/quote]
  Не е точно така - при ГО и в момента се взимат данните както на автомобила, така и на собственика му (който засега се предполага, че е и негов водач).
  Доколкото разбрах, сега се изготвя нова методика на ГО, в чиято логика да залегнат и да се оценяват различни комбинации. Ако изготвящите методиката си свършат работата, може и да няма проблем.
  Със сигурност ще има находчиви хора, които ще търсят и намират вратички, но ако те се затварят методично, ще бъде добре. Защото и идеята на тая система е добра - който чупи, трябва да плаща повече.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#30:"wanderer"]И как нарушението "движение без залепена винетка...[/quote]
  Според мен става дума за нарушения, в които има ПТП и съответно застрахователно събитие, а не просто за "неслагане на колан".
  В крайна сметка нарушенията, в които няма застрахователни събития, нямат никакво отношение към ГО.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  [quote#32:"keen"]Според мен става дума за нарушения, в които има ПТП и съответно застрахователно събитие[/quote]
  И как ще се отразят нарушенията "предоставяне на паркоместа върху уличното платно" (Столична община, еле на бул. Вапцаров), спирането след знак В27 „Забранени са престоят и паркирането" и В28 „Забранено е паркирането", при което е нарушена видимостта на пътя и в следствие на което е станало ПТП-то?

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  [quote#22:"edin drug"]как ще ме застраховат ,като карам поне 4 коли и си ги сменям постоянно [/quote]
  Да не би да карате четирите коли едновременно? Застраховката "Гражданска отговорност" трябва да е на Ваше име - Вие ще отговаряте в съда, ако има пострадали от Ваше действие, а не автомобилът. За автомобила има друга застраховка - "Автокаско", по която застрахователят отговаря пред собственика на автомобила за щетите, предмет на застрахователния договор.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  [quote#29:"Георги"]А когато е персонална, ако искаш да плащаш малко, ще караш разумно. [/quote]
  Или ще караш по-малко ... за да платиш само за един месец вместо за цяла година? И "връзвате ръцете" на
  [quote#21:"ь"]като застраховката зависи от най- важното - оценка на риска.[/quote]
  да не може да оцени риска при "несистемните" шофьори, де от дъжд на вятър се качват на автобил. В такъв случай, застрахотелят ще ги тритира за високо-рискови, като абсолютно начинаещи, и ...пенсионерите/домакините ще изквичат на умряло.

 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#33:"wanderer"]при което е нарушена видимостта на пътя и в следствие на което е станало ПТП-то?[/quote]
  Според мен е правилно да се съсредоточим върху вината на конкретния извършител, с чието непосредствено участие е станало ПТП.
  Иначе какво ще ни спре да стигнем в раздробяването до всеобхватното "обществото е виновно"?

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Добро решение и дано да започне бързо да функционира реално,за да се усети разликата между това да си редовен и нередовен.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  До коментар [#36] от "keen":

  Значи, се броят само ПТП-та. В случай на вина, ще има и двойно завишаване на застраховката.
  Въпросът е колко назад във времето? Защото не е все едно за 40 години да има само едно ПТП в сравнение с едно за последната година.

 39. 39 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1143 Весело

  [quote#35:"wanderer"] и ...пенсионерите/домакините ще изквичат на умряло.[/quote]
  Винаги някой ще има за какво да се оплаче Няма проблем и с пенсиите. Първата година ще плати по- малко, но ако допусне нарушение още на следващата ще му треснат тройна премия ... пиши го вечен клиент на автобусния транспорт

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 40. 40 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":
  Не вярвам да започнат от повече от пет годишен период. За да заработи коректно системата са нужни поне две години.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 41. 41 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тя работата е ясна, за тези със златни талони и без нарушения поскъпването ще е 10-20% всяка година, на другите честито с поне 25% докато ги стигнем хамериканцити както пееше Тодор Колев.

 42. 42 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 478 Неутрално

  вбесяващо е че дори и писалите и съставилите наредбата ,най вероятно са си изписвали щети от застраховките и са си прибирали сумички , сега се прехвърля тежеста на плащане върху не участвали в източването на застраховките с некаква измислена категоризация , най вероятно толкова мъглява че да се скубе наред всичко що не е от родата и системата

 43. 43 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#34:"wanderer"]Застраховката "Гражданска отговорност" трябва да е на Ваше име - Вие ще отговаряте в съда, ако има пострадали от Ваше действие, а не автомобилът. [/quote]
  Да! Ама върви го обясни на КФН и МВР...

 44. 44 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ми аде де! За 30-на години стаж имам само един акт от моя глупост.

 45. 45 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#38:"wanderer"]не е все едно за 40 години да има само едно ПТП в сравнение с едно за последната година.[/quote]
  Съгласен съм, че е така.
  Но също така не изключвам да има предвидена и нещо като "амнистия" за шофьори без ПТП през последните "Х" години.
  Иначе се поставя стена без шанс някой, който веднъж е сгрешил, да се върне в отбора на "нормалните" шофьори. Един вид "доживотно наказание" с високи цени на ГО не е много приемливо.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 46. 46 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#40:"ь"]Не вярвам да започнат от повече от пет годишен период.[/quote]
  За мен и това е прекалено много за възможностите на тези институции - те са свикнали да работят с бумащина и електронните документи ги хвърлят в ужас

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 47. 47 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#32] от "keen":

  "В крайна сметка нарушенията, в които няма застрахователни събития, нямат никакво отношение към ГО."

  Това не е точно така. Водачите, които не спазват правилата, се считат за по-рискови.

 48. 48 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 488 Весело

  Изключително информативна и полезна статия, пълна с цифри и конкретика. Освен това е нещо ново - нещо, което не сме чули/прочели никъде досега.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 49. 49 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално
 50. 50 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не е така маймуни мутренски, защото досега изрядните шофьори платиха хиляди левове за гушите ви. И не мога да разбера какво още ще смятате, като хората са го сметнали отдавна вместо вас. ГО може да падне до 50%. Деба и просташката държава, деба и дървото! Матрялаааа, матряла...

 51. 51 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#23:"sirsven"]системата е:

  Малус ---Фалос [/quote]
  ------
  По-скоро е Biggus Dickus (за феновете на Монти Пайтън)

 52. 52 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 500 Неутрално

  [quote#19:"deymus"]Нещо или аз не разбрах, или не са го обяснили както трябва - как така според номера на колата, ще преценяват дали да платя по-ниска или висока ГО?[/quote]

  дали тази кола има виновно причинено ПТП

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 53. 53 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Колата е на жена ти, тя има книжка но не кара. И така 10 години. Ако с това МПС няма нарушения в КАТ трябва и много ниска гражданска. Ако обаче има - много малус. Собственика трябва да има малка тежест във формулата

  Колкото повече - толкова повече
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK