
© Tina Caputo, Zester Daily
Според специалистите шампанското се съчетава добре и с печен стек.
Сезонът на празниците поднася букет от аромати, които са тържество на сетивата - от този на току-що изпечен джинджифилов хляб до домашно приготвена пуйка. Това е и времето, в което най-често се чува специфичният звук от отварянето на пенливо вино. Почти половината от шампанското (с това име може да се нарича пенливото вино, произведено в областта Шампан във Франция - бел. ред.), което се доставя от Франция до САЩ всяка година се купува и консумира в периода октомври-януари. Това разказва в свой репортаж изданието Zester Daily, цитирано от "Ройтерс".
За съжаление
повечето от всичките тези балончета никога не достигат до празничната маса
Твърде често, шампанското се изпива преди да започне вечерята, след което се оставя в съда с лед до масата, на която се разполага вече "истинското" вино. Понякога дори шампанското се използва само за да се отвори при идването на новата година и всъщност никой не му се наслаждава докато отпива.
Под повърхността на балончетата шампанското е вино със същото разнообразие и комплексност, която предлагат на ценителите вината от другите райони.
Според Дейвид Уайт, автор на книгата "Шампанското: съвременен пътеводител из света на любимите вина", ресторантьорите все по-често възприемат шампанското като такова, което се пие на масата с вечерята. "Те помагат на потребителите да разпознаят шампанското като изключително приятелски настроено към храната", посочва той.
За да промотира книгата си, Уайт обикаля страната като организира вечери с многостепенни менюта, придружени с шампанско. "Предлагаме всичко - от сурова риба и изтънчени сирена до пица и пържено пиле. И с всяко от ястията шампанско си пасваше изключително добре", казва той.

© Tina Caputo, Zester Daily
Шампанското може да се съчетае с всяка храна - от предястие до сирена, сервирани след вечеря.
Джанпаоло Патерини, мениджър на ресторант в Сан Франциско, което предлага на клиентите си над 70 вида шампанско, намира кулинарно вдъхновение в ръста на бутиковите производители на шампанско.
"До неотдавна се отнасях скептично към това вино, защото бях под влиянието на големите производители и техните вина, които обаче имат един и същи вкус всяка година", казва той. След това започва да проучва вината на малки изби и открива богатото разнообразие на вкусове, което предлагат те. То идва не само от уникалния стил на производство, но и от тероара. Патерини установява, че виното се съчетава добре дори и със свинско, и с говеждо.
Според Алис Пейар, чиито баща е основател на Champagne Bruno Paillard,
най-доброто съчетание между шампанско и храна минава през контраста и вниманието към детайла
Произвежданите от тяхната семейна компания вина са сухи, с киселинност, която изкушава да ги съчетаеш с такъв тип храна, но това, според нея, може да се окаже грешка.
"Има тенденция да се комбинират вина с цитрусов вкус на храната, но това може да се окаже капан", казва Пейар. "Това, което излъчва виното, не трябва непременно да се копира в чинията. Съчетаването не означава дублиране". Тя дава пример с двойките - не се стремите да бъдете напълно еднакви, стремите се да бъдете добра компания един за друг. Текстурата на виното също е много важно да се има предвид, допълва тя. Дава за пример комбинацията между отлежало шампанско и гъши дроб. © Tina Caputo, Zester Daily Под повърхността на множеството балончета, шампанското е вино, което предлага същото разнообразие и комплексност, характерни за другите видове вина от известни по цял свят винени райони.
Още по-важно, добавя тя, е чистотата и комплексността на виното. Чистота идва от избора на тероар и от производствения метод, при който сокът се извлича единствено при първата преса на гроздето, при която има и по-ниско съдържание на захар. Ако имате вино с твърде много "грим", то ще повлияе сериозно храната, казва Пейар.
Според нея наличието на свежест във виното може да е нещо, което винаги се търси, но сама по себе си тя не е достатъчна. "Ако виното не е структурирано достатъчно, ако е само приятно и свежо, тогава е безмислено", казва тя. Според нея в такъв случай няма да помогне промяната на съдържанието в чинията.
По нейно мнение
една от най-лошите комбинации е тази на сухото вино със сладкиши
"Ако ядеш нещо сладко и след това отпиеш от такова вино, имаш чувството, че плодовият му вкус е напълно изчезнал". Като най-добра комбинация за сухо шампанско тя посочва сиренето.
Според нея шампанското е едно от най-жизнените, ако не и най-жизненото вино.
Hawaii
Рейтинг: 4476 НеутралноЗависи си...
Има много пенливи вина
и от Франция,а и от цял свят,
които по качество превъзхождат
оригиналното шампанското
от областта Шампан
Всъщност,шампанското е пример
за успешно експлоатирана марка
за произход.
Успешно експлоатирана,векове наред
Дай Боже всекиму такава успешна
и печеливша марка....
Торбеш
Рейтинг: 1357 НеутралноСпоред разпространената откъм Русия "традиция", шампанското да е "за блясък", "за празник", "за триумфи" - съответно и у нас - за Нова Година, след тронното слово и преди Дунавското.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Подмяната на истинското предназначение на шампанското върви, разбира се, и с подмяна на самото шампанско с газирано като лимонадка винце - Советское Игристое с пластмасова тапа.
Нищо подобно няма в развития свят, от който искат да ни отпорят руските - в европейската култура шампанското просто е едно по-изтънчено питие и нищо повече.
Във всяко кафене из Франция си поръчваш кафе, торта и чаша шампанско и това е толкова естествена и далеч нескъпа поръчка.
Солидна дама разглежда таблета си на съседната маса, отпивайки от чаша шампанско и това е ежедневна гледка.
Благословена напитка!
Дъ вер дю шампань, силь ву пле!
Hawaii
Рейтинг: 4476 Весело[quote#2:"Торбеш"]Дъ вер[/quote]
Вер е чаша
Дъ-то кво ша рече на френски ?
Торбеш
Рейтинг: 1357 Неутрално"Две стъкла шампанско, ако обичате".
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Защото две винаги е повече от едно.
Да има с кого да се чукнеш.
Иначе няма същия вкус.
Наздраве, колега и през Новата Година да сме силни, здрави и с чувство за хумор!
Торбеш
Рейтинг: 1357 НеутралноДве стъкла шампанско, ако обичате!
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Защото вкусът не е същият, ако нямаш с кого да се чукнеш!
Наздраве, колега!
Торбеш
Рейтинг: 1357 НеутралноДве стъкла шампанско, ако обичате!
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Защото вкусът не е същият, ако нямаш с кого да се чукнеш!
Наздраве, колега!
Иво
Рейтинг: 4911 ЛюбопитноХубава статия и актуална особено днес. Поздрави на журналистите в Дневник, които я публикуваха в сайта. 🍷
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 984 Неутрално[quote#1:"Hawaii"]Всъщност,шампанското е пример
! Сладки неща не ям, но за експеримент съм опитвал шампанско с бишкоти...не си струва!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!за успешно експлоатирана марка
за произход.
Успешно експлоатирана,векове наред
Дай Боже всекиму такава успешна
и печеливша марка.... [/quote]
100% съгласен с теб
П.С.
[quote#0:"статията"]една от най-лошите комбинации е тази на сухото вино със сладкиши[/quote]
Познавам и по лоша-Шампанско с черен хайвер
До коментар [#1] от "Hawaii":
zcu00469861
Рейтинг: 250 НеутралноАз пък редовно си купувам шампанизирани вина. Имат същото качество като истинското , но цената им е доста по-ниска. Елзаският кремон (crémant) е доста добър. Клерет дьо Ди (Clairette de Die) също е много приятно пенливо вино, любителите на сладките вина биха го оценили.
На скоро опитах и нашата "Искра" и бях приятно изненадан , че вече не е онова газирано вино, което ни предлагаха преди.
zcu00469861
Рейтинг: 250 НеутралноДо коментар [#1] от "Hawaii":
То като цяло марката "Франция" е една от най-успешните: френски вина , френски сирена, френска ривиера и т.н.
Иначе не мога да се съглася, че има по-добри вина от шампанското , защото най-малко климатичните условия и почвата в региона не могат да са същите другаде.
Отделно предлаганото в магазините шампанско няма нищо общо с шампанското , което може да се закупи директно от производителя. Има марки , които просто не се продават по магазинте...
man_un
Рейтинг: 612 НеутралноДа споделя някои неща за шампанското, т.е. за пенливото вино, у дома:
1. Винаги на НГ пием по чаша след 12. Бяло. Веднъж купихме червено, опръска дантелената блуза на жената и май не можа да я опере.
2. Майтапим се при подготовка на купон "ще правим ли ЯШХ-ягоди, шампанско и хайвер." Тая година само ШХ.
3. На един рожден ден открихме коктейла шампанско и вермут-50 на 50, с лед и лимон. Напи ни яката и го кръстихме " бум бум." Правим го и до днес, но по-умерено.
4.От историите на Марлоу сме научили много вкусни питиета, едното от които е бренди с изстудено шампанско. Бижу.
Чин чин!
Hawaii
Рейтинг: 4476 Неутрално[quote#4:"Торбеш"]"Две стъкла шампанско, ако обичате"[/quote]
Приемаме !
Само,че това вече не е "Дъ",а е "Дьо"
В смисъл на deux - две
Ха наздраве по български
с нещо по-различно от шампанско
Кой с каквото обича.
Шампанското или шампаноидите
са за полунощ
Наздраве и Бон апетИ....
Hawaii
Рейтинг: 4476 Весело[quote#10:"zcu00469861"]То като цяло марката "Франция" е една от най-успешните: френски вина , френски сирена, френска ривиера и т.н. [/quote]
Да не пропуснем и френската любов
Много ценно достижение на цивилизацията...
Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
Рейтинг: 1064 Весело[quote#13:"Hawaii"]Да не пропуснем и френската любов
Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?[/quote]
Много е светло бе колега ..... ама си струва да попитам жената .... , а наздраве и от мен ! ! !
Hawaii
Рейтинг: 4476 Весело[quote#14:"Радко"]Много е светло бе колега ...[/quote]
Що ?
По-малко, с мярка и от качествено питие.
Проблемът в този случай е повече от никакъв
Hawaii
Рейтинг: 4476 Неутрално[quote#15:"Hawaii"]Що ?
По-малко, с мярка и от качествено питие.
Проблемът в този случай е повече от никакъв[/quote]
И най-важното.
Не бързайте да ги мешате.
Смесването на питиета води
до бързо препиване и махмурлук после.
kosoff
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#10] от "zcu00469861":
Тука това е най-грамотния коментар.....
Между другого- Бруно Пайар, а не Пейар, така е правило! На фрески се пише Paillard. Дъщеря му е голяма сладурана, а самият Бруно е един от най-шармантните мъже на около 60 г, които съм срещал.
Gunners
Рейтинг: 1029 НеутралноДовечера всички ще се чукнем за новогодишна наздравица с шампанско.Веселп посрещане на новата година на всички!!
betona
Рейтинг: 796 Неутралномасовото така наречено шампанско което се продава в бг няма нищо общо с шампанското и е пълна отврат. съжалявам че го казвам в навечерието на празника. но именно такива видове "шампанско" ще са на трапезата на повечето хора.
princess_x
Рейтинг: 1433 НеутралноЗа мене тази статия е непонятна, защото аз мога да пия шампанско по всяко време и с всичко!
Не съм много сигурна, че сладкишите не трябвало да се съчетават със сухи вина - според мене, ако се поднесат със сладки или полусладки се получава непоносимо захарна тафтология.
Алф
Рейтинг: 1396 НеутралноДо коментар [#2] от "Торбеш":
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.+++
Така си е. И не само с ягоди или за ЧНГ.
Алф
Рейтинг: 1396 НеутралноДо коментар [#20] от "princess_x":
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.За мен сладкишите стават за чай или кафе. За вино - не, не ми върви. От всяко вино правят киселаш или ще се засладиш до следващата година.
betona
Рейтинг: 796 НеутралноДо коментар [#20] от "princess_x":
бетона пък може по всяко време да пие всичко с всичко. и го прави. и непременно с цигара разбира се. но сега от уважение към тебе си я загаси докато ти пишеше
Хубаво посрещане на новата 2017-та, принцес! Пожелания за здраве, късмет и успехи!
chepokalipsis
Рейтинг: 1206 Неутрално"Искрата" е 2-3 лева, тук се гледа цена/количество.
YankoNach
Рейтинг: 466 ВеселоХа наздраве, на познавачите, обичам шампанско, но съм фен и на просеко, а сега отпива КАВА - испанския (каталунски) вариант... и не сте прави - доброто шампанско - кава - просеко върви с нещо солено, рокфор и камембер е добър вариант, или просто само по себе си... Черният хайвер е прекрасен с ледена добра водка...
вероятно става и с шампански вина... Ма Казанова, ако се не лъжа, беше казал нещо за шампанско и рокфор.... А шампанско с ягоди е брррр, май само американците си припадат по тази комбинация
the_fat
Рейтинг: 458 НеутралноШампан(ско) е едно и единственно е Френско от района.Всичко дриго е просто пениво / газирано вино но и шампанско.Това че има и други подобни вина Кава,Лонбруска,Искра, и т.н. не ги прави автоматично шампанско .....Иначе хубаво шампанско е хубаво шампанско и може и с пържоли,кашкавалче,плодове,
сирене,бисквити .....с всичко а и без акомпанимент.Но и глава не боли.....
the_fat
Рейтинг: 458 Неутрално[quote#26:"the_fat"]вино но и шампанско[/quote]
...но НЕ и ....
princess_x
Рейтинг: 1433 НеутралноДо коментар [#23] от "betona":
Благодаря ти! Желая успешна и щастлива 2017та и на тебе!
historama
Рейтинг: 4071 Неутрално"Искра" е газирано вино, и при цена от 3-4 лв не може да има нищо общо с естествено пенливото вино от Реймс - нито като състав, нито като технология. Единствената българска марка, която се приближава до благородните вина от Шампань е "Магура", но цената му е около 20 лв. Вероятно има и други марки наистина естествено пенливи вина (май на ЕМ), но технологията на Магура със сигурност е класическа.
[quote#2:"Торбеш"]торта и чаша шампанско и това е толкова естествена и далеч нескъпа поръчка. [/quote]
за съжаление у нас те карат да поръчаш цяла бутилка, а това ограничава консумацията му. Спомням си преди години (през 90-те) един кратък полет от Цюрих до Торино - предложиха ни само чаша шампанско - без сандвич, кроасан или шоколад. Беше повече от приятно.
historama
Рейтинг: 4071 НеутралноРазликата между естествено пенливото вино (шампанското от Реймс) и газираното тип "Искра" или "Советское игристое" е в големината на мехурчетата.
Е, не само
lechevalier
Рейтинг: 479 НеутралноДо коментар [#3] от "Hawaii":
Май е имал предвид "дьо". Така става когато един звук липсва в някой език.
paul_proteus
Рейтинг: 558 НеутралноЩе прозвучи педантично, но не мога да чета за шампанско и да ми се говори за "балончета". Най-вероятно в оригинала се говори за bubbles, което се превежда като мехурчета.
.
"Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"Наздраве! Любимото ни шампанско е Moët & Chandon. Аз отговарям за доставките
georgi_ww
Рейтинг: 797 НеутралноДо коментар [#32] от "paul_proteus":
Точно! Вкусът на лукса
Dimitar Minchev
Рейтинг: 233 НеутралноЛюбител съм на шампанското и предпочитам КРУГ. Обикновено Гранд Куве. Най доброто, което съм пил е реколта 1996. На Нова година не готвиме нищо. Няколко бутилки шампанско, черен хайвер върху сухар намазан с масло, пушена сьомга( вече няма пушена есетра).
deep_water
Рейтинг: 233 НеутралноТака и не станах любител.
Обичам си простото сухо бяло вино и това си е
А пък плодовите - бляк!