Другото лице на шампанското

Според специалистите шампанското се съчетава добре и с печен стек.

© Tina Caputo, Zester Daily

Според специалистите шампанското се съчетава добре и с печен стек.



Сезонът на празниците поднася букет от аромати, които са тържество на сетивата - от този на току-що изпечен джинджифилов хляб до домашно приготвена пуйка. Това е и времето, в което най-често се чува специфичният звук от отварянето на пенливо вино. Почти половината от шампанското (с това име може да се нарича пенливото вино, произведено в областта Шампан във Франция - бел. ред.), което се доставя от Франция до САЩ всяка година се купува и консумира в периода октомври-януари. Това разказва в свой репортаж изданието Zester Daily, цитирано от "Ройтерс".


За съжаление


повечето от всичките тези балончета никога не достигат до празничната маса




Твърде често, шампанското се изпива преди да започне вечерята, след което се оставя в съда с лед до масата, на която се разполага вече "истинското" вино. Понякога дори шампанското се използва само за да се отвори при идването на новата година и всъщност никой не му се наслаждава докато отпива.


Под повърхността на балончетата шампанското е вино със същото разнообразие и комплексност, която предлагат на ценителите вината от другите райони.


Според Дейвид Уайт, автор на книгата "Шампанското: съвременен пътеводител из света на любимите вина", ресторантьорите все по-често възприемат шампанското като такова, което се пие на масата с вечерята. "Те помагат на потребителите да разпознаят шампанското като изключително приятелски настроено към храната", посочва той.


За да промотира книгата си, Уайт обикаля страната като организира вечери с многостепенни менюта, придружени с шампанско. "Предлагаме всичко - от сурова риба и изтънчени сирена до пица и пържено пиле. И с всяко от ястията шампанско си пасваше изключително добре", казва той.


Шампанското може да се съчетае с всяка храна - от предястие до сирена, сервирани след вечеря.

© Tina Caputo, Zester Daily

Шампанското може да се съчетае с всяка храна - от предястие до сирена, сервирани след вечеря.

Джанпаоло Патерини, мениджър на ресторант в Сан Франциско, което предлага на клиентите си над 70 вида шампанско, намира кулинарно вдъхновение в ръста на бутиковите производители на шампанско.


"До неотдавна се отнасях скептично към това вино, защото бях под влиянието на големите производители и техните вина, които обаче имат един и същи вкус всяка година", казва той. След това започва да проучва вината на малки изби и открива богатото разнообразие на вкусове, което предлагат те. То идва не само от уникалния стил на производство, но и от тероара. Патерини установява, че виното се съчетава добре дори и със свинско, и с говеждо.


Според Алис Пейар, чиито баща е основател на Champagne Bruno Paillard,


най-доброто съчетание между шампанско и храна минава през контраста и вниманието към детайла


Произвежданите от тяхната семейна компания вина са сухи, с киселинност, която изкушава да ги съчетаеш с такъв тип храна, но това, според нея, може да се окаже грешка.


"Има тенденция да се комбинират вина с цитрусов вкус на храната, но това може да се окаже капан", казва Пейар. "Това, което излъчва виното, не трябва непременно да се копира в чинията. Съчетаването не означава дублиране". Тя дава пример с двойките - не се стремите да бъдете напълно еднакви, стремите се да бъдете добра компания един за друг. Текстурата на виното също е много важно да се има предвид, допълва тя. Дава за пример комбинацията между отлежало шампанско и гъши дроб.

Под повърхността на множеството балончета, шампанското е вино, което предлага същото разнообразие и комплексност, характерни за другите видове вина от известни по цял свят винени райони.

© Tina Caputo, Zester Daily

Под повърхността на множеството балончета, шампанското е вино, което предлага същото разнообразие и комплексност, характерни за другите видове вина от известни по цял свят винени райони.


Още по-важно, добавя тя, е чистотата и комплексността на виното. Чистота идва от избора на тероар и от производствения метод, при който сокът се извлича единствено при първата преса на гроздето, при която има и по-ниско съдържание на захар. Ако имате вино с твърде много "грим", то ще повлияе сериозно храната, казва Пейар.


Според нея наличието на свежест във виното може да е нещо, което винаги се търси, но сама по себе си тя не е достатъчна. "Ако виното не е структурирано достатъчно, ако е само приятно и свежо, тогава е безмислено", казва тя. Според нея в такъв случай няма да помогне промяната на съдържанието в чинията.


По нейно мнение


една от най-лошите комбинации е тази на сухото вино със сладкиши


"Ако ядеш нещо сладко и след това отпиеш от такова вино, имаш чувството, че плодовият му вкус е напълно изчезнал". Като най-добра комбинация за сухо шампанско тя посочва сиренето.


Според нея шампанското е едно от най-жизнените, ако не и най-жизненото вино.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4282 Неутрално

    Зависи си...
    Има много пенливи вина
    и от Франция,а и от цял свят,
    които по качество превъзхождат
    оригиналното шампанското
    от областта Шампан
    Всъщност,шампанското е пример
    за успешно експлоатирана марка
    за произход.
    Успешно експлоатирана,векове наред
    Дай Боже всекиму такава успешна
    и печеливша марка....

  2. 2 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    Според разпространената откъм Русия "традиция", шампанското да е "за блясък", "за празник", "за триумфи" - съответно и у нас - за Нова Година, след тронното слово и преди Дунавското.
    Подмяната на истинското предназначение на шампанското върви, разбира се, и с подмяна на самото шампанско с газирано като лимонадка винце - Советское Игристое с пластмасова тапа.
    Нищо подобно няма в развития свят, от който искат да ни отпорят руските - в европейската култура шампанското просто е едно по-изтънчено питие и нищо повече.
    Във всяко кафене из Франция си поръчваш кафе, торта и чаша шампанско и това е толкова естествена и далеч нескъпа поръчка.
    Солидна дама разглежда таблета си на съседната маса, отпивайки от чаша шампанско и това е ежедневна гледка.
    Благословена напитка!
    Дъ вер дю шампань, силь ву пле!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  3. 3 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4282 Весело

    [quote#2:"Торбеш"]Дъ вер[/quote]
    Вер е чаша
    Дъ-то кво ша рече на френски ?

  4. 4 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    "Две стъкла шампанско, ако обичате".
    Защото две винаги е повече от едно.
    Да има с кого да се чукнеш.
    Иначе няма същия вкус.
    Наздраве, колега и през Новата Година да сме силни, здрави и с чувство за хумор!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  5. 5 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    Две стъкла шампанско, ако обичате!
    Защото вкусът не е същият, ако нямаш с кого да се чукнеш!
    Наздраве, колега!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  6. 6 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    Две стъкла шампанско, ако обичате!
    Защото вкусът не е същият, ако нямаш с кого да се чукнеш!
    Наздраве, колега!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  7. 7 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4110 Любопитно

    Хубава статия и актуална особено днес. Поздрави на журналистите в Дневник, които я публикуваха в сайта. 🍷

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 925 Неутрално

    [quote#1:"Hawaii"]Всъщност,шампанското е пример
    за успешно експлоатирана марка
    за произход.
    Успешно експлоатирана,векове наред
    Дай Боже всекиму такава успешна
    и печеливша марка.... [/quote]
    100% съгласен с теб

    П.С.
    [quote#0:"статията"]една от най-лошите комбинации е тази на сухото вино със сладкиши[/quote]

    Познавам и по лоша-Шампанско с черен хайвер! Сладки неща не ям, но за експеримент съм опитвал шампанско с бишкоти...не си струва!

    До коментар [#1] от "Hawaii":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  9. 9 Профил на zcu00469861
    zcu00469861
    Рейтинг: 258 Неутрално

    Аз пък редовно си купувам шампанизирани вина. Имат същото качество като истинското , но цената им е доста по-ниска. Елзаският кремон (crémant) е доста добър. Клерет дьо Ди (Clairette de Die) също е много приятно пенливо вино, любителите на сладките вина биха го оценили.
    На скоро опитах и нашата "Искра" и бях приятно изненадан , че вече не е онова газирано вино, което ни предлагаха преди.

  10. 10 Профил на zcu00469861
    zcu00469861
    Рейтинг: 258 Неутрално

    До коментар [#1] от "Hawaii":

    То като цяло марката "Франция" е една от най-успешните: френски вина , френски сирена, френска ривиера и т.н.

    Иначе не мога да се съглася, че има по-добри вина от шампанското , защото най-малко климатичните условия и почвата в региона не могат да са същите другаде.
    Отделно предлаганото в магазините шампанско няма нищо общо с шампанското , което може да се закупи директно от производителя. Има марки , които просто не се продават по магазинте...

  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 552 Неутрално

    Да споделя някои неща за шампанското, т.е. за пенливото вино, у дома:
    1. Винаги на НГ пием по чаша след 12. Бяло. Веднъж купихме червено, опръска дантелената блуза на жената и май не можа да я опере.
    2. Майтапим се при подготовка на купон "ще правим ли ЯШХ-ягоди, шампанско и хайвер." Тая година само ШХ.
    3. На един рожден ден открихме коктейла шампанско и вермут-50 на 50, с лед и лимон. Напи ни яката и го кръстихме " бум бум." Правим го и до днес, но по-умерено.
    4.От историите на Марлоу сме научили много вкусни питиета, едното от които е бренди с изстудено шампанско. Бижу.
    Чин чин!

  12. 12 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4282 Неутрално

    [quote#4:"Торбеш"]"Две стъкла шампанско, ако обичате"[/quote]
    Приемаме !
    Само,че това вече не е "Дъ",а е "Дьо"
    В смисъл на deux - две
    Ха наздраве по български
    с нещо по-различно от шампанско
    Кой с каквото обича.
    Шампанското или шампаноидите
    са за полунощ
    Наздраве и Бон апетИ....

  13. 13 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4282 Весело

    [quote#10:"zcu00469861"]То като цяло марката "Франция" е една от най-успешните: френски вина , френски сирена, френска ривиера и т.н. [/quote]
    Да не пропуснем и френската любов

    Много ценно достижение на цивилизацията...

  14. 14 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Рейтинг: 1014 Весело

    [quote#13:"Hawaii"]Да не пропуснем и френската любов
    [/quote]
    Много е светло бе колега ..... ама си струва да попитам жената .... , а наздраве и от мен ! ! !

    Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
  15. 15 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4282 Весело

    [quote#14:"Радко"]Много е светло бе колега ...[/quote]
    Що ?
    По-малко, с мярка и от качествено питие.
    Проблемът в този случай е повече от никакъв

  16. 16 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4282 Неутрално

    [quote#15:"Hawaii"]Що ?
    По-малко, с мярка и от качествено питие.
    Проблемът в този случай е повече от никакъв[/quote]
    И най-важното.
    Не бързайте да ги мешате.
    Смесването на питиета води
    до бързо препиване и махмурлук после.

  17. 17 Профил на kosoff
    kosoff
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#10] от "zcu00469861":

    Тука това е най-грамотния коментар.....
    Между другого- Бруно Пайар, а не Пейар, така е правило! На фрески се пише Paillard. Дъщеря му е голяма сладурана, а самият Бруно е един от най-шармантните мъже на около 60 г, които съм срещал.

  18. 18 Профил на Gunners
    Gunners
    Рейтинг: 1505 Неутрално

    Довечера всички ще се чукнем за новогодишна наздравица с шампанско.Веселп посрещане на новата година на всички!!

  19. 19 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1103 Неутрално

    масовото така наречено шампанско което се продава в бг няма нищо общо с шампанското и е пълна отврат. съжалявам че го казвам в навечерието на празника. но именно такива видове "шампанско" ще са на трапезата на повечето хора.

  20. 20 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1299 Неутрално

    За мене тази статия е непонятна, защото аз мога да пия шампанско по всяко време и с всичко!

    Не съм много сигурна, че сладкишите не трябвало да се съчетават със сухи вина - според мене, ако се поднесат със сладки или полусладки се получава непоносимо захарна тафтология.

  21. 21 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1221 Неутрално

    До коментар [#2] от "Торбеш":

    +++
    Така си е. И не само с ягоди или за ЧНГ.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  22. 22 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1221 Неутрално

    До коментар [#20] от "princess_x":

    За мен сладкишите стават за чай или кафе. За вино - не, не ми върви. От всяко вино правят киселаш или ще се засладиш до следващата година.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  23. 23 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1103 Неутрално

    До коментар [#20] от "princess_x":

    бетона пък може по всяко време да пие всичко с всичко. и го прави. и непременно с цигара разбира се. но сега от уважение към тебе си я загаси докато ти пишеше
    Хубаво посрещане на новата 2017-та, принцес! Пожелания за здраве, късмет и успехи!

  24. 24 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 1205 Неутрално

    "Искрата" е 2-3 лева, тук се гледа цена/количество.

  25. 25 Профил на YankoNach
    YankoNach
    Рейтинг: 434 Весело

    Ха наздраве, на познавачите, обичам шампанско, но съм фен и на просеко, а сега отпива КАВА - испанския (каталунски) вариант... и не сте прави - доброто шампанско - кава - просеко върви с нещо солено, рокфор и камембер е добър вариант, или просто само по себе си... Черният хайвер е прекрасен с ледена добра водка...
    вероятно става и с шампански вина... Ма Казанова, ако се не лъжа, беше казал нещо за шампанско и рокфор.... А шампанско с ягоди е брррр, май само американците си припадат по тази комбинация

  26. 26 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Шампан(ско) е едно и единственно е Френско от района.Всичко дриго е просто пениво / газирано вино но и шампанско.Това че има и други подобни вина Кава,Лонбруска,Искра, и т.н. не ги прави автоматично шампанско .....Иначе хубаво шампанско е хубаво шампанско и може и с пържоли,кашкавалче,плодове,
    сирене,бисквити .....с всичко а и без акомпанимент.Но и глава не боли.....

  27. 27 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#26:"the_fat"]вино но и шампанско[/quote]

    ...но НЕ и ....

  28. 28 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1299 Неутрално

    До коментар [#23] от "betona":

    Благодаря ти! Желая успешна и щастлива 2017та и на тебе!

  29. 29 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3749 Неутрално

    "Искра" е газирано вино, и при цена от 3-4 лв не може да има нищо общо с естествено пенливото вино от Реймс - нито като състав, нито като технология. Единствената българска марка, която се приближава до благородните вина от Шампань е "Магура", но цената му е около 20 лв. Вероятно има и други марки наистина естествено пенливи вина (май на ЕМ), но технологията на Магура със сигурност е класическа.
    [quote#2:"Торбеш"]торта и чаша шампанско и това е толкова естествена и далеч нескъпа поръчка. [/quote]
    за съжаление у нас те карат да поръчаш цяла бутилка, а това ограничава консумацията му. Спомням си преди години (през 90-те) един кратък полет от Цюрих до Торино - предложиха ни само чаша шампанско - без сандвич, кроасан или шоколад. Беше повече от приятно.

  30. 30 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3749 Неутрално

    Разликата между естествено пенливото вино (шампанското от Реймс) и газираното тип "Искра" или "Советское игристое" е в големината на мехурчетата.
    Е, не само

  31. 31 Профил на lechevalier
    lechevalier
    Рейтинг: 441 Неутрално

    До коментар [#3] от "Hawaii":

    Май е имал предвид "дьо". Така става когато един звук липсва в някой език.

  32. 32 Профил на paul_proteus
    paul_proteus
    Рейтинг: 505 Неутрално

    Ще прозвучи педантично, но не мога да чета за шампанско и да ми се говори за "балончета". Най-вероятно в оригинала се говори за bubbles, което се превежда като мехурчета.

    Наздраве! Любимото ни шампанско е Moët & Chandon. Аз отговарям за доставките .

    "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
  33. 33 Профил на georgi_ww
    georgi_ww
    Рейтинг: 790 Неутрално

    До коментар [#32] от "paul_proteus":

    Точно! Вкусът на лукса

  34. 34 Профил на Dimitar Minchev
    Dimitar Minchev
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Любител съм на шампанското и предпочитам КРУГ. Обикновено Гранд Куве. Най доброто, което съм пил е реколта 1996. На Нова година не готвиме нищо. Няколко бутилки шампанско, черен хайвер върху сухар намазан с масло, пушена сьомга( вече няма пушена есетра).

  35. 35 Профил на deep_water
    deep_water
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Така и не станах любител.
    Обичам си простото сухо бяло вино и това си е
    А пък плодовите - бляк!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK