БАН ще анализира нуждата от АЕЦ "Белене"

БАН ще анализира нуждата от АЕЦ "Белене"

© Юлия ЛазароваПрез следващата седмица Министерството на енергетиката ще сключи договор с БАН за изготвянето на анализ за това нужна ли е на България нова ядрена мощност. Това се разбра от думите на енергийния министър в оставка в сутрешния блок на БиТиВи.


Тя посочи, че след като България е платила на Русия присъдената по арбитражното дело в Женева сума, сега е време за разум в енергетиката.


Тя посочи, че е нужно активите на АЕЦ "Белене" да се отделят в самостоятелна компания, която да се предложи за приватизация и ако има интерес - проектът за втория ядрена мощност да се осъществи. В противен случай трябва да се търси купувач на изградените два реактора.
За тях Петкова съобщи, че вече са напълно готови. Това показали три проверки в края на годината, направени от български енергийни експерти в Русия. Очаква се в началото на април реакторите да бъдат доставени в България.


Те бяха поръчани през 2008 г. на базата на допълнително споразумение без наличието на договор между България и Русия.


В отговор на въпрос Петкова обясни, че проучванията на България са показали, че ако се стигне до продажба на двата реактора на трета страна, цената по сделката няма да покрие направените от България разходи.


По повод прогнозираната тежка зимна ситуация Петкова съобщи, че с електроразпределителните дружества са водени разговори и те са удвоили аварийните си екипи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK