Командированите в ЕС ще бъдат осигурявани по правилата на съответната държава

Архив

© Цветелина Белутова, Капитал

АрхивГлавната инспекция по труда (ГИТ) публикува на интернет страницата си минималните изисквания за труд и заплащане в страните от Европейския съюз и страните по споразумението за Европейското икономическо пространство. С тях работодателите следва да се съобразяват, когато изпращат служители на работа в съответните държави. Информацията може да бъде намерена на сайта на ГИТ тук.


От началото на 2017 г. в България действат нови правила, с които вече се регламентира, че от първия ден, в който човек започва работа зад граница в рамките на предоставяне на услуги, се дължи осигуряването на поне минималното възнаграждение за съответната държава. Преди промените това бе задължително при командироване за повече от 30 дни.


В Кодекса на труда са разграничени двете хипотези за работа в чужбина - командироване и изпращане от предприятие, което осигурява временна работа. При командироването работещият в чуждата държава остава под ръководството и контрола на работодателя си в България. За целта двете страни трябва да сключат на български език споразумение за изменение на трудовия договор. Необходимо е в споразумението да бъдат посочени мястото и вида работа; начална и крайна дата на командироването; размер на възнагражденията; условията за полагане на извънреден и нощен труд и размерът на заплащането му; продължителността на работния ден и седмица, на почивките - дневни, междудневна и седмична; дните на официални празници в приемащата държава, размерът на платения годишен отпуск; допълнителни финансови условия на командировката, свързани с разходите за настаняване, начините на пътуване и разходите за това; видът на транспортните средства и маршрута. Дните на пътуване, почивните и празничните дни се включват в срока на командироването.
От инспекцията посочват, че освен че информира командирования за условията на работа, документът ще му помогне при необходимост да защити правата си в съда или пред ГИТ. От там напомнят на работещите да внимават дали предприятието, което ги командирова, развива подобна дейност и в България. Сигнал за измама е, когато един работодател наема лица, само за да ги командирова зад граница, без да развива идентична дейност в България.


Когато лицата са изпратени от предприятие, осигуряващо временна работа, то задължително трябва да има удостоверение за извършване на тази дейност. Регистърът с лицензираните предприятия е публичен и може да бъде видян на сайта на Агенцията по заетостта.


От тази година са в сила и специални изисквания към съдържанието на този вид трудови договори. Също следва да се договорят размера на основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер; условията за полагане на извънреден и на нощен труд и заплащането им; продължителността на работния ден и на почивките; дните на официални празници в приемащата държава; размера на платения годишен отпуск; други финансови условия, свързани с пътуване, настаняване и т.н. Преди да замине за чужбина на работника или служителя трябва да бъде връчен акт за изпращане.


Работодателите и предприятията, които осигуряват временна работа, които са командировали или изпратили служители до влизането в сила на новата наредба, имат 30 дни, за да приведат трудовите правоотношения в съответствие с разпоредбите ѝ. Новата уредба не важи при командироване в страните извън ЕС, както и при служебни командировки, командироване за обучения, специализации, работни срещи, конференции и др. За тях важи досегашният ред за командироване, регламентиран в чл. 121 от Кодекса на труда.


Новата наредба указва и реда за приемане на командировани или изпратени в България работници и служители от ЕС, Европейското икономическо пространство и от Конфедерация Швейцария, както и от трети страни. Сред задълженията на чуждестранния работодател или предприятието, което осигурява временна работа, е да подаде специално заявление в ГИТ с данни за работодателя, командирования или изпратения работник или служител, за приемащото местно лице и др. То се подава преди започване на предоставяне на услугата.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Крайно време беше, пращат хората в чужбина с някакво смешно възнаграждение, да умира от глад!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Това от две години насам е валидно за шофьорите - когато са на територията на Германия, осигуровките са базирани на минимална ставка, посочена от немското правителство. А от този месец превозвача трябва да осигурява и хотел на шофьора за 48 часа на всеки две седмици.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4341 Любопитно

  А командированите в България на какви заплати са?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  А командированите от ЕС и САЩ у нас ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  Тази статия не касае възнаграждението.

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  [quote#0:"Статия"] се дължи осигуряването на поне минималното възнаграждение за съответната държава.[/quote]
  За какво осигуряване става дума - пенсионно, здравно или някаква застраховка като "Гражданска отговорност"? Ще се признава ли времето за трудов стаж в отношение 1:3 като за подводничар? Или само до нашенския максимален праг от 1300 евро?
  И после ще се изплаща ли пенсия, минималната за съответната държава? Или поне обезщетението по болест да е минималното за съответната страна? Щото то нали се смята 24 месеца назад, а пенсиите 40 години назад.

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Дей, само тормозят ТРЗ-тата... Баси, да не изпратиш двама програмиста и един маркетинг специалист на изложението в Хановер или Барселона за три дни. Нищо де, ще ги удържим от заплатата, пък ако ще да ходят в "Да България", за да се оплакват от глупостите на Бате Борисов

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Дей, само тормозят ТРЗ-тата... Баси, да не изпратиш двама програмиста и един маркетинг специалист на изложението в Хановер или Барселона за три дни. Нищо де, ще ги удържим от заплатата, пък ако ще да ходят в "Да България", за да се оплакват от глупостите на Бате Борисов

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Интересно щом са започнали изравняването на осигуровките как са командировъчните - по български или съобразно изискванията за работното място
  Защото знам от личен опит - разликата е драстична

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK