Спрян е търгът за оператор на товарния терминал на летище Пловдив

Макет на съоръжението в Пловдив. То е първото такова в страната, като се очаква от растящата индустрия в града и превозвачите там

© Капитал

Макет на съоръжението в Пловдив. То е първото такова в страната, като се очаква от растящата индустрия в града и превозвачите тамЗаради постъпила жалба е спряна концесията на терминала за интермодални превози в Пловдив.


Оферти за вече изграденото съоръжение за комбинирани превози от камион на влак и обратно трябваше да се подават до 12 януари, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".


Подателят на жалбата "Трансмодал" твърди, че условията към кандидатите са силно завишени и това ще ограничи конкуренцията.
Процедурата е замразена от транспортното министерство и раздвижване по нея ще зависи от служебното правителство и Комисията за защита на конкуренцията.


Терминалът бе построен с 14 млн. лв. по Оперативна програма "Транспорт", а сега се търси компания, която да го управлява през следващите 27 години. Тя трябва да инвестира в оборудване и да организира работата.


В жалбата се казва, че за целия срок от 27 години на концесията се изисква минимална инвестиция от 4.6 млн. лв., като 1.4 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите две години на договора.


Основната услуга, която трябва да предоставя концесионерът, е обработката на контейнери, сменяеми каросерии, ремаркета и полуремаркета. Към това трябва да се прибавят и допълнителни услуги като охлаждане на хладилни контейнери, паркинг, обработка на митнически документи, ремонт и почистване на контейнери, спедиторски услуги и т.н.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK