Колко струва пушенето на икономиките

Колко струва пушенето на икономиките

© Christian Hartmann, ReutersТютюнопушенето струва скъпо, особено в развиващите се страни: то поглъща около 6 процента от световните разходи за здраве и 2 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП) според проучване, поместено в сп. "Тобакоу контрол" (Tobacco Control), цитирано от "Франс прес".


Проучването сочи, че през 2012 година тютюнопушенето е струвало 1.436 трилиона долара в световен план, от които 40 процента са платили развиващите се страни.


За изготвянето му са събрани данни от 152 страни, представляващи 97 на сто от пушачите на планетата.
В разходите за тютюнопушенето са включени преките разноски (хоспитализации и лечение), както и косвените разходи (изчислени на база загуба на производителност поради заболявания и преждевременна смърт).


През 2012 година тютюнопушенето е било в основата на малко над 2 милиона смъртни случая във възрастовата категория 30-69 години в цял свят, или около 12 процента от смъртните случаи в тази категория. Най-голям процент е регистриран в Европа (26 на сто) и в Америка (15 на сто).
Същата година преките разходи за здраве заради тютюнопушене са възлизали на 422 млрд. долара в света или 5,7 на сто от разходите за здраве. Този дял достига 6.5 на сто в страните с високи доходи.


В Източна Европа разходите за здраве, пряко свързани с тютюнопушенето, са 10 процента от общите здравни разходи.


Една четвърт от общите разходи понасят четири страни - Китай, Индия, Бразилия и Русия.
Спрямо БВП на различните страни, най-скъпо излиза тютюнопушенето в Източна Европа (3.6 на сто от БВП), както и в САЩ и Канада (3 процента). Останалата част от Европа е на равнище 2 на сто спрямо средно 1.8 на сто в световен план.


Проучването се отнася само за населението в активна трудова възраст.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK