Малките и средните фирми в България ще имат достъп до още 40 млн. евро

Малките и средните фирми в България ще имат достъп до още 40 млн. евро

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнително 40 млн. евро финансиране за малките и средните предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия.


Средствата се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (План "Юнкер"), съобщи пресслужбата на Представителството на ЕК в София, цитирана от БТА.


ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 млн. евро, с която НГФ ще подкрепи финансиране за 40 милиона евро към малките и средните предприятия в България, изпитващи затруднения при осигуряване на изискваните обезпечения. Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 български предприятия.
"Очаквам да чуя историите на предприемачи и хората, за които е осигурена заетост в България с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции", коментира заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен.


Според главния изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт подкрепата за малките и средните компании е от изключително значение за европейските икономики.


Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е част от Групата на Европейската инвестиционна банка. Основната й мисия е да оказва подкрепа на микро-, малкия и средния бизнес, като му помага в достъпа до финансиране. Националният гаранционен фонд (НГФ) е създаден през 2008 г. като част от Групата на Българска банка за развитие с мисия да подпомага достъпа до финансиране за българските малки и средни предприятия. До момента с посредничеството на 22 търговски банки е подкрепил повече от 5 хил. компании да получат финансиране за над 600 млн. евро.


Инвестиционният план за Европа е насочен към създаване на работни места и подпомагане на растежа. Проектите и споразуменията, одобрени за финансиране до момента, се очаква да мобилизират над 164 млрд. евро в 28-те страни членки и да се подкрепят повече от 385 хил. малки и средни предприятия.


Програма COSME е програма на Европейския съюз за Конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия за периода 2014-2020 г. с общ бюджет 2.3 млрд. евро. Минимум 60 на сто от бюджета следва да бъде насочен към подобряване на достъпа до финансиране за малки компании чрез два финансови инструмента - механизма за гарантиране на заеми (COSME LGF) и капиталовия механизъм за растеж на програмата (COSME EFG).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK