Какво е важно за бизнеса през 2017 г.

Какво е важно за бизнеса през 2017 г.

© Асоциацията на организациите на българските работодателиРаботодателските организации определят четири ключови сфери за бизнеса през 2017 г. - осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата за повишаване на конкурентоспособността на българските производители, подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС и развитие на капиталовия пазар.


Те бяха оповестени на съвместна пресконференция от ръководителите на национално представителните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конференция на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От 1995 г. те са обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели.


Според организациите трябва да се направи бърза и дълбока реформа в образованието, която включва и държавни стипендии с ангажименти за последваща реализация. Те настояват и да се спре трудовата миграция, като се насърчи и вносът на кадри от трети страни. Ограничаване на административната намеса на пазара на труда, като се премахнат определянето на минимален осигурителен доход и класовете за прослужено време. Иска се и премахване на правилото, според което работодателят плаща първите три дни болничен на служителите си. Сред важните за бизнеса теми е и въвеждането на по-голяма гъвкавост при прилагане на режима на извънреден труд.
Същите данъци и влизане в еврозоната


След като в рамките на предишния парламент БСП направи опит да премахне въведения плосък данък, сега от бизнеса посочват като особено важно да не се променя данъчната система. Те посочват и че трябва да се вземат всички мерки, за да върви България по пътя на влизането си в еврозоната. В началото на декември това подчерта и управителят на БНБ Димитър Радев.


Очаквано много изисквания бизнесът има към енергийната система, която според него е крайно време да се либерализира, да се премахне таксата "задължение към обществото", да се ограничат злоупотребите.


Въвеждането на повсеместно електронно управление е сред другите акценти за бизнеса през тази година, както и въвеждането на разходопокривния принцип при определянето на всички видове държавни такси. Работодателите настояват още да се въведе повсеместно така нареченият принцип на мълчаливото съгласие в администрацията и свеждане на регулаторните режими само до минимума, изискван по силата на членството на България в ЕС.


Да се съживи капиталовият пазар


Като мерки да се съживи капиталовият пазар от организациите предлагат да се ограничат свръхрегулациите, да се създадат условия за финансиране на малкия и средния бизнес чрез капиталовия пазар, както и за набирането на пари през борсата на големи инфраструктурни проекти.


Във връзка с предстоящото от началото на 2018 г. председателство на България на Съвета на ЕС бизнесът предлага и той да участва в изготвянето на програмите и определянето на приоритетите му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK