В деня на изборите в Трън ще гласуват и на референдум за разработване на златно находище

В деня на изборите в Трън ще гласуват и на референдум за разработване на златно находище

© Associated PressВ деня на предсрочните парламентарни избори, 26 март, жителите на община Трън ще гласуват и на местен референдум във връзка с инвестиционно искане за разработване на златно находище в региона. Общинският съвет на Трън вчера (8 февруари) е одобрил единодушно провеждането на референдума, съобщава БТА.


Жителите ще отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" Това ще е и първото допитване, което се организира на местно ниво. То ще струва около 40 хил. лв. и ще се финансира от общината.


Плановете за разработване на златно находище в региона са на компания от групата на "Асарел – Медет". Според проекта в находището ще бъдат инвестирани над 100 млн. лв. Златното находище край Трън бе открито през 2011 г., като геоложките му запаси се оценяват на над 100 тона. От средата на миналата година обаче срещу плановете за разработване на находището има недоволство от местни жители. От местното Сдружение "Трън" коментираха пред "Капитал", че притесненията са свързани с очакваните вредни въздействия върху природата и с хвостохранилищата, които ще бъдат изградени и които на места ще достигат близо до къщите.


Председателят на общинския съвет Веселина Шишкова коментира, че всички съветници са изразили задоволство от взетото решение, независимо от това какъв ще бъде резултатът от него. Предстои 30-дневна информационна кампания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK