"Бакхус" отново търси ресторанта на годината

Момент от финала на конкурса през 2016 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Момент от финала на конкурса през 2016 г.



Списание "Бакхус" за 16-а поредна година провежда конкурса "Ресторант на годината 2016, AcquaPanna&S.Pellegrino". По-късно през месеца се очаква да бъдат обявени номинациите.


През последните три месеца 50 предварително селектирани ресторанта в София и страната бяха посетени и оценени от 14-членно жури - дегустатори с богат опит в различни сфери на кулинарията и ресторантьорството. Дегустаторите оцениха преживяването си единствено като клиенти, без да влизат в кухните на ресторантите.


Този месец най-добре представилите се ресторанти ще бъдат номинирани в 10 категории: "Ресторант на годината", "Дебют", "Авторска кухня", "Вкусно място", "Най-добро обслужване", "Напитки и винена листа", "Устойчива концепция "Метро", "Нова вълна", "Млад готвач", "Ресторант на читателите".




За пръв път в историята на конкурса зад критериите за оценка и методология на оценяване на журито застава негов тричленен борд от уважавани кулинарни и вино експерти - Андрей Стоилов, Робин Вилареал и Александър Скорчев.


На 30 март ще бъдат обявени и победителите в конкурса. Това ще стане на традиционна галавечеря, която тази година е вдъхновена от храната като единствено изкуство, което ангажира всички сетива, и носи името "6 - церемония на сетивата".


В журито участват кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици. Това, което ги обединява, е любовта към хубавата и качествена храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си в ресторант.


Ресторантите в конкурса се състезават в 10 категории и се оценяват със скала от 0 до 3 по 21 критерия, които обхващат цялостното преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването и интериора. Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на gembirdkz
    gembirdkz
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Това са много хубави състезания колкото са по-честни те,толкова по-добре за всички.

  2. 2 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 956 Весело

    за честни, честни са... плащаш си - номинират те, плащаш повече - избират те... добрата реклама струва добри пари

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  3. 3 Профил на Bacchus
    Bacchus
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#2] от "tucker case":

    Здравейте, tucker_case. Информацията Ви е грешна, коментарът - подвеждащ. Конкурсът "Ресторант на годината" номинира и оценява българските ресторанти без заплащане от тяхна страна. Номинациите се извършват от жури, а оценките на журито се консултират от съдийски борд, който застава със своето професионално реноме зад конкурса.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK