Част от оборудването за АЕЦ "Белене" вече се подготвя за транспорт към България

Част от оборудването за АЕЦ "Белене" вече се подготвя за транспорт към България

© Анелия НиколоваОт 20 януари е започнало товаренето на основната част на оборудването за АЕЦ "Белене", което ще бъде транспортирано за България. Това се казва в съобщение до медиите на руската компания "Ижорски заводи", които са част от "Росатом".


Оборудването включва един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора, се уточнява в съобщението.


Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от "Атомстройекспорт" и НЕК ЕАД.
В съответствие с договора "Ижорските заводи" са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ, отбелязват от заводите.


Посочва се, че от момента на изработването му досега оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В момента то се товари от цеховете на заводите в морското пристанище на Санкт Петербург. В края на 2016 г. българските власти направиха инспекция на оборудването.


Генералният директор на "Ижорските заводи" Александър Шарапов

Генералният директор на "Ижорските заводи" Александър Шарапов


"Оборудването за АЕЦ "Белене" съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания", отбеляза генералният директор на Ижорските заводи Александър Шарапов.


Съоръженията бяха поръчани от НЕК през 2008 г. на базата на допълнително споразумение с "Атомстройекспорт". През 2012 г. с решение на Министерския съвет проектът беше прекратен, а през юни 2016 г. "Атомстройекспорт" осъди България да плати 601 млн. евро за произведените вече реактори. Сумата бе платена в средата на декември, като руската компания опрости на България натрупаните лихви.


Съоръженията ще се съхраняват на площадката на АЕЦ "Белене", тъй като там има условия за това. На площадката на "Белене" до 2008 г. в продължение на близо 20 години се съхраняваше старото оборудване за централата, което впоследствие беше продадено на "Атомстройекспорт" и работи на Калининската АЕЦ в Русия.


Двете партии, на които социолозите дават най-големи шансове за челни места след предсрочните парламентарни избори ГЕРБ и БСП, вече заявиха намерение за рестартиране на проекта за АЕЦ "Белене" в случай, че той е икономически целесъобразен и при намиране на частен инвеститор за него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK