Индустрията настоява за преразглеждане на по-рестриктивните прагове за емисиите

Константин Делисивков, заместник-министър на енергетиката

© Министерство на енергетиката

Константин Делисивков, заместник-министър на енергетикатаПредставители на бизнеса, браншови организации и министерства се обединиха около тезата, че готвените промени в Референтния документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, които предвиждат завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ парникови газове, са непосилни за изпълнение, и призовават за преразглеждане на предвидените пределни норми.


Предложенията ще имат негативни социално-икономически последствия за страната, посочиха участници в кръгла маса на тема "Бъдещето на българския въгледобив" и отчетоха необходимостта от държавна позиция по темата и съвместни действия в европреговорите с Полша, Германия, Румъния, Гърция, Чехия, Унгария, за да няма такава промяна.


Заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков заяви, цитиран от БТА, че заложените референтни стойности е трудно да бъдат постигнати с наличния ресурс в България и използваната технология, и подчерта, че национално отговорната позиция изисква баланс между желаната от всички грижа за околна среда и конкурентното развитие на енергетиката и в частност на добива на въглища и производство на ток от въглищни централи.
От готвените промени се очаква да бъде засегнато най-голямото въгледобивно предприятие "Мини Марица-изток" ЕАД, като въглищата са основно за централите в басейна "Марица-изток".


Промените в референтния документ биха затруднили централите да постигнат изходните стойности нива, заложени в документа, при наличния ресурс, посочи заместник-министърът.


По отношение на евентуален внос на въглища с по-високи качества като алтернатива на ситуацията заместник-министърът изтъкна, че към момента горивните ни инсталации трудно биха могли да се адаптират към вносните и в краткосрочен план това би поставило в риск енергийната система на страната. Той увери бизнеса, че има съвместни действия, всички стъпки са били предприети, за да бъде защитен националният интерес.


Заместник-министърът посочи, че Министерството на енергетиката подкрепя позицията на Българската минно-геоложка камара по темата, изложена пред МОСВ, като уточни, че министерството на околната среда е водещо в дебата в Брюксел по темата.


Пред журналисти заместник-министърът на енергетиката уточни, че в началото на този месец е била заявена позицията на ведомството в подкрепа на големите горивни инсталации в България.


Очакваме да имаме положителна развръзка по дебата, допълни той и заяви, че националният интерес трябва да бъде отчетен в дискусията в Брюксел. Той добави, че преди окончателното въвеждане на промените на емисиите има преходен период от четири години за напасване към новите условия. Заместник-министърът информира още, че е възложено на Българския енергиен холдинг да направи оценка на евентуалното въвеждане на предложените промени в регламента, която в кратък срок ще бъде предоставена на МОСВ.


Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов напомни, че в комплекса "Мини Марица-изток" пряко са заети 7 хил. души, а други 20 хил. косвено са свързани с работата му. Новите лимитиращи нива на емисии застрашават непрекъснатата експлоатацията на голям брой електроцентрали и сигурността на енергийните доставки, базирани на местно гориво, изтъкна заместник-министърът на икономиката и допълни, че това ще доведе и до отражение и върху други сектори на икономиката. Той също посочи необходимостта от защита на българския интерес.


Председателят на управителния съвет в Националния комитет на България в Световния енергиен съвет Валентин Николов изтъкна, че предложенията ще изправят България пред голяма криза с "невероятен социален удар", при който над 10 хил. души ще останат без работа и затова трябва да се търсят съмишленици в Европа, които ще се натъкнат на същия проблем.


Освен това той препоръча да се мисли и за "План "Б", ако все пак бъдат приети промените - да се искат дерогации и да търсят възможности за отговор на това предизвикателство, като даде пример с Полша, където над 1.7 млрд. евро е одобрената от ЕК държавна помощ в минната индустрия.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Да му мислят американските собственици на централите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 238 Любопитно

  Бе нема кво,бе!Пускайте всичко в атмосферата,ние сме храбър балкански народ, с железни бели дробове!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  По тази тема някой ще сложи ли всички карти на масата за да знае нацията какво точно ще и струват тия стъпки? ТЕЦовете на въглища към момента генерират от 35 до 45% от тока на страната - това са ни базовите мощности - нито АЕЦ може да ги замести ефективно, за перки и солари съвсем. Всичките дето се обявяват за спиране на централите поради безкрайно спорното от научна гледна точка "замърсяване" с въглероден двуокис ще кажат ли имаме ли алтернатива и КОЛКО ще струва тя?
  Режим 1:2?!?
  Ток за 1лв/Квч?!?

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов напомни, че в комплекса "Мини Марица-изток" пряко са заети 7 хил. души, а други 20 хил. косвено са свързани с работата му"

  Тези пък 20-30-40? хил. заети в отрасъла ще са най-малкия проблем на държавата. Тука говорим за близо половината енергийни мощности на страната да бъдат затворени - каква индустрия, какъв транспорт, какви усулуги мислите, че ще развиваме? Тия безумци толкова ли не схващат, че говорим за ситуация от типа на: закарват те в болницата и там чакаш 2 часа да свърши режима за да пробват да те съживят...

 5. 5 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Дръвници. Бг бизнесмените ако не реват няма да са бизнесмени. Данъците им ниски, заплатките ниски, социални придобивки на работещите - почти никакви, законите не се спазват ( в моята фирма аз съм закона, аз коля и беся ), сега емисиите им пак трябвало да са ниски. Нискочели дръвници. Ето ви сега една статийка на английски, с карта. Че да видите токсичността на БГ. Шемети политически и бизнеменски.

  http://www.independent.co.uk/environment/this-map-shows-the-countries-with-the-most-toxic-environments-on-earth-a7588296.html

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#4] от "lustmord":

  Вече публикувах линк към статията на английски вестник с карта към нея. Виж коментар № 5. Ще се изплашиш за ситуацията в БГ. Спешно са необходими мерки на само за централите но и за автомобилите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 7. 7 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Производството на енегия от въглища трябва да бъде спряно. А що се отнася до енегията от други източници - всяка технология е скъпа, докато не стане масова.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsyrvulan":

  Извинявай ама ти въобще направи ли си труда да прочетеш за критериите, по които е изготвена картата дето прилагаш?

  "The Eco Experts gathered data on and then ranked 135 countries based on five environmental factors:
  1)Energy consumption per capita
  2) CO2 emissions from fuel combustion
  3)air pollution levels
  4)deaths attributable to air pollution
  5)and renewable energy production"

  Това е типично манипулативно псевдонаучно моделиране от типа "Crap in-> Crap out" направено с цел да покаже колко е лошо да си индустриализиран и колко е добре да си държава от третия свят със средна продължитеност на живота 40г, където никой не мери нивата на атмосферно замърсяване, камо ли пък колко души умират точно пък от това.
  Точка 1) е тотално абсурдна - страните с най-много консумация на енергия имат най-висока продължителност на живота
  Точка 2) - СО2 не е замърсител а жизнено необходим газ в биокръговрата на Земята
  Точка 3) Така общо казано не се разбира кой точно параметър на въздуха се взима под внимание -?ФПЧ, азотни, серни съединения или още един път СО2???
  Точка 4)Само в развитите държави си правят труда да дават подобни оценки - в Бангладеш, Боливия или Бурунди някой като умре на 25 от стомашно-чревни инфекции, малария или направо от хронично недохранване сигурно си казват - добре че ни е чист въздуха...
  Точка 5)Това пък какво общо има с токсичността на средата - в Китай ако до химическия завод сложат няколко панела и перки това ще изчисти водата и почвата ли? Щото на вашата карта това би превърнало подобно място в зелен оазис.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanchopansa":
  [quote#7:"stanchopansa"]А що се отнася до енегията от други източници - всяка технология е скъпа, докато не стане масова.[/quote]

  Всяка технология първо трябва да се докаже като конкурентноспособна на свободния пазар а не да ни се налага с диктат отгоре. Твоето е все едно да настояваш, че 1995 цялата нация трябваше да бъде задължена си купи мобифони по $2000 понеже това било бъдещето на комуникациите

 10. 10 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#9] от "lustmord":

  Да, и технологията на въглища е доказано остаряла, мръсна и застрашаваща живота на хората. А и ни е наложена отгоре. Ти здрав и щастлив миньор виждал ли си? Не казвам че промяната трябва да стане веднага, но живеейки в технологично развито общество, трябва постепенно да се откажем от някои навици. А що се отнася до мобилните технологии -не знам дали скоро си поглеждал към продажбите на Apple, но хората си купуват телефони за 2000 долара, без някой да ги задължава.

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanchopansa":
  [quote#10:"stanchopansa"]Да, и технологията на въглища е доказано остаряла, мръсна и застрашаваща живота на хората. [/quote]

  Ти си инженер по топлотехника, инженер-химик специалист по газовете или просто редовен читател на Дневник, Гардиън и Хъфингтън пост? Германия, САЩ, Израел, Чехия, Полша, Австралия явно са най-изостаналите държави в света дето безскрупулно тровят населението си с такова "опасно" производство на електроенергия


  [quote#10:"stanchopansa"]А и ни е наложена отгоре.[/quote]
  Абсолютно свободен си да си инсталираш каквито си избереш мощности на твоята си къща - на мене не виждам защо трябва да ми налагаш твоя избор и на твоята цена.
  [quote#10:"stanchopansa"]Ти здрав и щастлив миньор виждал ли си?[/quote]
  Ами да - смея да кажа, че съм в близък бранш и навсякъде по света мнииния отрасъл е свързан с високи технологии и специалистите са с повече от добри заплати, при доста добри условия на труд - недей да си вадиш изводите от Ковачки - той е съвсем друга тема

  [quote#10:"stanchopansa"]не знам дали скоро си поглеждал към продажбите на Apple, но хората си купуват телефони за 2000 долара, без някой да ги задължава.[/quote]

  Тези хора имат свободен избор - никой не е казал като тебе - "Не трябва да има друг вид енергия/телефон - само от тоя ще купувате"

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз съм бил винаги за спазване на всички екологични изисквания.И да се налагат най-тежки санкции на всички централи,които замърсяват.но в случая става въпрос за рестрикции заради идиотията на затоплистите,които считат,че има повишаване на нивото на СО 2 и оттам глобално затопляне.Което си е просто една теория ,непотвърдена с нищо.А тецовете в България дават голяма част от електроенергията.Освен това благодарение на тях работят и въглищните мини,защото българските въглища не се търсят на световният пазар поради естеството си.

 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":
  [quote#12:"mushashi"]става въпрос за рестрикции заради идиотията на затоплистите,които считат,че има повишаване на нивото на СО 2 и оттам глобално затопляне[/quote]

  Те затоплистите не са точно наивни идиоти и лаици, които не са им понятни физичните и химичните процеси - много сериозни бизнес интереси стоят зад тези рестрикции и търговията с квоти - климата е ползван само като предлог за енергийно заробване

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#13] от "lustmord":

  Съгласен съм с вас."Глобалното затопляне"вследствие на повишаване на СО 2 от човешка дейност е хранилка на много хора и бизнеси.

 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1545 Весело

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Ти май искаш да кажеш че видиш ли знаеш повече от експертите, че и от британския Independent. Типично Българска черта, аз знам всичко другите да ходят да се застрелят. Гледай ти какъв експерт се подвизавал в Дневник с ник - lustmord.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Гневно

  До коментар [#14] от "mushashi":
  [quote#14:"mushashi"]Глобалното затопляне"вследствие на повишаване на СО 2 от човешка дейност е хранилка на много хора и бизнеси.[/quote]

  А най-дразнещото е, че се хранят от фючърси на нашите бъдещи цени на енергията - ние всички им плащаме за да създадат проблема, да го решават и да си изберат комисионната.

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#16:"lustmord"]А най-дразнещото е, че се хранят от фючърси на нашите бъдещи цени на енергията [/quote]
  Не само бъдещи.И сегашни.В България се плащат много високи цени за електроенергията от фотоволтаици.И тези цени влизат в микса на цената от всички централи.А през нощта производството им е НУЛА.

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsyrvulan":

  Нещо по същество да коментираш или самостоятелното, критично мислене ти е непозната територия - трябва да се обадиш в Индипендънт да ти кажат какво да мислиш

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#17:"mushashi"]Не само бъдещи.И сегашни.В България се плащат много високи цени за електроенергията от фотоволтаици.[/quote]

  Това сегашното ще ни се стори рай като разберем в какво точно се измерват мерките на разтръбеното с фанфари и салюти Парижко споразумение за климата от миналата година

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#19] от "lustmord":

  Надеждата ми е Тръмп,който е противник на затоплистите да допринесе за отменяне на мерките.

 21. 21 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  На "американските собственици" договорите им изтичат през 2026 и след това централата пак си става държавна-т.е. пак нас се пише. По-големият въпрос е дали ще има ЕС през 2030, че да им спазваме еко директивите, ако дотогава Ердоган не ни е направил вилает с особено място в сърцето си.

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  [quote#21:"Йосиф Давыдович"]По-големият въпрос е дали ще има ЕС през 2030, че да им спазваме еко директивите[/quote]
  ЕС ще има, но на 2 скорости - център за страните които се водят от правилата и директивите, и периферия за тарикатите (ГЕРБ и БСП ни теглят в тази група).

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  [quote#12:"mushashi"]А тецовете в България дават голяма част от електроенергията.Освен това благодарение на тях работят и въглищните мини[/quote]
  Въглищните мини засега се експлоатират най-вече от фирмите на Ковачки (от обръча на ДПС), които плащат заплати от дъжд на вятър, осигуровки още по-малко, и май я карат само на държавни дотации.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  [quote#3:"lustmord"]ТЕЦовете на въглища към момента генерират от 35 до 45% от тока на страната - това са ни базовите мощности - нито АЕЦ може да ги замести ефективно, за перки и солари съвсем.[/quote]
  Как АЕЦ ще ги замести, след като именно тази т.нар. "евтина еленергия" се експортира от фирми - посредници? А за ТЕЦ-овете на Ковачки страната ни все плаща глоби.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#23:"historama"]Въглищните мини засега се експлоатират най-вече от фирмите на Ковачки[/quote]
  Я да видим какво казва чичко Гугъл за мини Марица-изток.А той казва,че са собственост на БЕХ-100 процента държавна фирма.
  Аз съм последният човек,който ще защитава Ковачки и други подобни"бизнесмени".Но основните тецове не са на Ковачки,а държавни или американска собственост.А те от своя страна осигуряват работа на мините.Та този отрасъл е жизненоважен за България.

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#3:"lustmord"] ТЕЦовете на въглища към момента генерират от 35 до 45% от тока на страната - това са ни базовите мощности - нито АЕЦ може да ги замести ефективно, за перки и солари съвсем[/quote]
  Когато ТЕЦ Варна работеше на пълна мощност, в града имаше режим на тока до към 2:2. Днес централата е затворена, и нямаше режим на тока. Аре бегай да лъжеш пенсионерите по селата. Между другото, може да им обясниш, че мниьорите работят месеци наред без заплати, щото очакват огромните пенсии за миньорски труд, въпреки че нито са ги осигурявали, нито шефа им си плаща данъците. Та обясни го на тези с малките пенсии, що хем тока ще им се оскъпява, хем пенсиите няма да се вдигат бързо...
  А на който "бизнесмен" му идват скъпо или малко квотите за тровене (щото тези газове вървят със куп съпътстващи завърсявания и пакости), да си праща бизнеса в Китай или Африка. Там няма еко-пречки, а и от заплати ще спести доста.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#25:"mushashi"].А те от своя страна осигуряват работа на мините.Та този отрасъл е жизненоважен за България. [/quote]
  Глупости. Въглищата ни са калпави, и от там неефективни. Стават единствено и само като коз в търговски преговори около цените на вносните горива. Дори миньорите се дотират от останалите работещи през пенсионната система, щото накрая получават големи пенсии, без да са внесли адекватни суми или труда им да е донесъл яка печалба (която през данъците да е допълнила бюджета, който пълни пенсионната система). Дори самите миньори си го казаха в репортаж по телевизията — работят не толкова за заплата, а защото ще натрупат бързо стаж за голяма пенсия. А за "работните места", преди година-две, същите миньори се прочуха че се бият в магазина за кило евтини кренвирши... та явно и "миньорските работни места" са само за парлама и замазване на очите на по-глупавите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#26:"gost22"]Когато ТЕЦ Варна работеше на пълна мощност, в града имаше режим на тока до към 2:2. Днес централата е затворена, и нямаше режим на тока. Аре бегай да лъжеш пенсионерите по селата[/quote]

  Това са доводи по железни и от тези на Киро - философа от кварталната кръчма дето е компетентен по всички въпроси - от футбол до квантова физика.

  Ето това е картинката в реално време:
  http://www.eso.bg/?did=32#Начална страница

  Баланса ни е почти на 0 -викаш без 40% от тока ще си живеем абсолютно комфортно - нищо няма да усетим като ги спрем ТЕЦовете - нито недостигм нито оскъпяване ще има.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  [quote#28:"lustmord"]Това са доводи по железни и от тези на Киро - философа от кварталната кръчма дето е компетентен по всички въпроси - от футбол до квантова физика. [/quote]
  Това е реалността. Сега, ако вземеш че помислиш преди да изтракаш нещо по клавиатурата, ще се сетиш, че режима на тока зависи от търсенето, предлагането и управлението на ресурсите, от новите технологии и реалности. Знам, топлоизолирането не е АЕЦ, нищо че носи повече ползи и то дългосрочно при никакви рискове от замърсяване и радиоактивни аварии, ама то и Рим не е построен за един ден.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Тези същите заплахи ги слушахме и за бензина, дето частниците щели да го направят скъп и да го няма, а се оказва че колите станаха няколко пъти повече и няма една криза дето да ги спре.
  Други подобни ги слушахме от един мобилен оператор, дето продаваше минута телефония на 2,40лв стари пари и обясняваше как територията била малка за втори оператор, а днес имаме няколко, а минутата разговор е части от стотинката...
  При инвенторни термопомпи и газ в топлофикациите, ние още търпим парното с лъжите за "естествен монополист", при условие че имаме къс отоплителен сезон и яки аварии в комплект с яко надписване и липса на конкуренция (дето има топлофикация няма газ, нищо че има тръби)... Да и за капак когенерации, дето продават ток на всеки българи, по цени сякаш го правят от черен хайвер.
  Аре стига приказки че "небето ще падне и ще ни затисне". Баси, дори армията ни е един стадион хора и никой не ни е превзел, ама тази "армийка" има повече реален боен опит в истински войни отколкото цялата соц армия през целия соц.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#29] от "gost22":

  Офффф - ти ли беше ония гений дето в една друга тема ме убеждаваше как след санирането цялостните енергийните нужди на страната щяли да спаднат наполовина нищо, че домакинствата потребяват 20% от тока (и не много ясно каква част от него за отопление). Нямам нито време нито желание да наливам акъл в подобни глави - лепи стиропор, карай на фотосинтеза щом ти харесва и си свиркай (само по-тихичко)!

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  До коментар [#31] от "lustmord":
  Преди насмешката, да беше обяснил парадокса, че при работеща АЕЦ и повече ТЕЦ и ВЕЦ в България имаше режим на тока, а днес, при затворени ТЕЦ-ове и спрени блокове на АЕЦ нямахме режим на тока.
  А енергийните нужди на икономиката са си главоболие на фирмите и ако обичат да си ги решават без да пипат моите данъци и да иска гаранции от държавата. Борсата е за тях, да си пазаруват евтин ток. А да, и риска от ядрен инцидент за мен лично е по-голям отколкото за една фирма, щото тя може да си премести завода в другия край на Европа, но аз не мога да си преместя имота там, нито няколко милиона българи ще могат да се преместят. Да и отделно, че електората с неговите 20% потребление, плаща по-висока цена (енергийния миск включва и спиращите дъха цени на екоенергията, които ще тежат още сума ти години на моята сметка) та мисля че ще имам сериозна, лична файда от "лепения стиропор".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#31] от "lustmord":

  И като си почнал да обясняваш на хората колко съм незапознат с темата, що не им обясниш (на хората дето четат), колко са "пъргави" ТЕЦ-овете на въглища от положение топъл резерв и колко струва този топъл резерв за времето извън пиковете в потреблението. За студен резерв видяхме колко ги бива — никак.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK