
© Цветелина Белутова, Капитал
Общо 18 ресторанта получиха номинации в осемте категории на конкурса на "Бакхус" за ресторант на годината. Заведенията се оценяват от дегустаторско жури и съдийски борд, а победителите ще бъдат обявени по традиция на галавечеря, която ще се състои на 30 март.
Най-много номинации - по 4, събраха ресторантите Cinecitta и "Космос" в София и "Хеброс" в Пловдив. Пловдив е и единственият град освен София, който успя да класира не един, а два свои ресторанта в номинациите - "Хеброс" и "Паваж". Бургас участва в състезанието със своя ресторант Rosé. Конкурсните категории с най-много номинации са "Авторска кухня" и "Ресторант на годината".
Номинациите са в рамките на 16-ото издание на конкурса "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino" 2016.
Тази година 10-те категории и ресторантите, които в най-висока степен покриват критериите на конкурса във всяка от тях, са:
"Ресторант на годината" - Cinecitta, "Хеброс" (Пловдив), "Преди 10", Chef’s, ANDRé
"Дебют" - "Космос", Niko’las, Il Teatro
"Авторска кухня" - Lazy, Cinecitta, "Преди 10", "Космос", Niko’las
"Вкусно място" - L’Étranger, "Паваж" (Пловдив), Grape Central
"Най-добро обслужване" - Shades of Red, Rosé (Бургас), Cinecitta, "Хеброс"
"Напитки и винена листа" - Cinecitta, Хеброс, "Космос", Grape Central, Rosé
"Устойчива концепция "Метро" - "Хеброс", "Преди 10", "Космос", "Багри"
"Нова вълна" - Street Chef’s, Meat, Boom! Burgers, Skaptoburger
В категориите "Млад готвач" и "Ресторант на читателите" изборът предстои.
"Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" 2016 на списание "Бакхус" е първият, най-стар и единствен национален конкурс за най-добър ресторант, в който от тази година експертната оценка на дегустаторско жури среща професионалното мнение на съдийски борд (Андрей Стоилов, Робин Вилареал и Александър Скорчев).
Победителите в конкурса "Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" 2016 ще бъдат обявени на 30 март с галавечеря, която тази година е вдъхновена от храната като единствено изкуство, което ангажира всички сетива, и носи името "6 - церемония на сетивата".
Критериите на конкурса "Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" обхващат цялостното преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването и интериора. Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.
Журито на конкурса "Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" се състои от кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици.