Директорът на "Самсунг" официално бе обвинен в корупция

Действащият президент на "Самсунг" Ли Джае-юн пристига, за да чуе обвинението срещу себе си.

© Kim Hong-Ji, Reuters

Действащият президент на "Самсунг" Ли Джае-юн пристига, за да чуе обвинението срещу себе си.Прокуратурата в Южна Корея повдигна обвинение на главния изпълнителен директор на "Самсунг" (Samsung Group) Ли Джае-юн за подкупи и незаконно присвояване, съобщи "Ройтерс".


Лий беше арестуван на 17 февруари заради участие в корупционен скандал, включващ президентът на страната Пак Гън-хе, която освободи поста след импийчмънт. Случаят е поредният удар срещу четвъртата по големина икономика в Азия.


Специализираната прокуратура обяви във вторник, в последния ден от разследването, довело до обвинението срещу Джае-юн, който е трето поколение начело на технологичен гигант в страната. Обвинени в рамките на същия казус са още четирима директори.
Обвинението е за плащани подкупи на близка до бившия президент Пак, в опит обвиненията да циментира контрола си в бизнес империята, която се простира от смартфоните до фармацевтични продукти.


Конгломератът е сред така наречените чеболи. Те се създават като споразумение между политиците и най-важните семейства в страната след войната през 1953 г.


Ли е фактическият управител на компанията, тъй като баща му, който е титуляр на поста, е в лошо здравословно състояние. Компанията контролира над 60 подразделения и създава близо 20% от БВП на страната.


Обвиненията идват малко преди Конституционният съд да се произнесе дали ще потвърди процедурата по импийчмънт на президента, проведена през декември. Очаква се съдът да се произнесе през март.


Самият импийчмънт пък беше предизвикан след обвинения, че президентът е притискала бизнесмени, сред които и ръководството на "Самсунг", да бъдат дарители на две фондации, създадени да подкрепят политиките на президента.


Ако съдът потвърди решението на парламента Пак ще стане първият и демократично избран президент на страната, който е бил премахнат от поста.


И трите страни по случая със "Самсунг" отричат да са извършвали противозаконни действия.


През декември действащият директор на компанията обяви, че ще затвори стратегическия й офис, в който се създават ключовите й инициативи и решения за инвестиции заради обвиненията от политици, че тъкмо този офис е източник на незаконни действия и лобиране.


В този офис работят около 200 служители и той де юре не съществува, но в същото време е огромна сила като инструмент за контрол върху финансирането на управляващото компанията семейство, посочва "Ройтерс".


От централата на компанията съобщават на фона на развитието по казуса, че ръководствата на Samsung Electronics и Samsung C&T Corp ще определят сами курса, по който ще продължат напред. Това само по себе си означава да се разруши модела, по който работят чеболите.


Остава неясно как на групово ниво ще действа занапред компанията.


Прокуратурата сега обвинява още четирима от "Самсунг" отново за подкупи и също аз укриване на активи през океана - всички на високи длъжности. По-късно става известно, че те са подали оставка.


Обвинението на Ли е за подкуп от 38 млн. долара. Той включва и спонсорство на дъщерята на президента.


Междувременно през миналата година репутацията на "Самсунг" пострада и покрай установени дефекти, при които батерията на моделите смартфони Galaxy Note 7. Наложи се от пазара да се изтеглят множество апарати, което доведе и до загуби за компанията, а сега конкурентите й се опитват да заемат мястото й на пазара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK