БТК продава Телефонната палата в София

БТК продава Телефонната палата в София

© Георги КожухаровБългарска телекомуникационна компания (БТК) ще проведе търг за продажбата на Телефонната палата в София. Той ще се организира от консултантската компания за бизнес имоти Forton ("Фортон"), съобщиха от фирмата.


Кандидатите за участие в търга могат да заявят интереса си до 15 март, след което ще получат достъп до документацията по сделката. От "Фортон" уточниха, че до приключването ѝ няма да могат да предоставят информация за хода на продажбата поради изискване за конфиденциалност.


Телефонната палата е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата. Сградата е разположена на място с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Телефонната палата е на 6 етажа с обща площ 17 401 кв.м, а разгънатата застроена площ е 13 500 кв.м.
Прекият собственик на БТК е "Вива телеком България", чийто основен акционер е Спас Русев с 46%. Руската банка ВТБ и българските ѝ мениджъри - братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, са другите големи собственици на "Вива телеком България".


Те придобиха люксембургския собственик на "Вива телеком България" - InterV Investments, за 330 млн. евро в края на 2015 г. Сделката приключи миналия август и беше финансирана основно с 240 млн. евро заем от самата ВТБ. Останалите около 100 млн. евро (с включени такси и съдебни разноски, адвокатски хонорари и т.н.) са набавени пропорционално от участниците в консорциума.


В края на миналата година френският водещ телеком оператор "Оранж" (Orange) обяви, че планира да придобие БТК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK