Икономиката на еврозоната нараства с най-бързи темпове от шест години

Икономиката на еврозоната нараства с най-бързи темпове от шест години

© ReutersИкономиката на еврозоната нараства с най-бърз темп от 2011 г., сочи проучване на компанията за финансова информация "Маркит" (Markit), предаде БТА. Малко са обаче икономистите, които очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да отслаби стимулите се в скоро време поради политическите неясноти, които могат да отклонят от пътя икономическото възстановяване.


Индексът на мениджърите по доставките "Пи Ем Ай" (PMI), който е пространен измерител на икономическата активност, е нараснал до 56.0 през февруари спрямо 54.4 предходния месец. Равнище над 50 означава растеж, а стойността за февруари е на 70-месечен максимум.


"Маркит" изтъква, че растежът на производствената дейност е бил водещ в промишления сектор, но секторът на услугите също е бил солиден. Растежът се е ускорил и в четирите големи икономики от еврозоната - Германия, Франция, Италия и Испания. Най-силен е бил той в Ирландия, която неотдавна излезе от банковата криза.
Проучването отчита тримесечен икономически растеж от 0.6% и голямо увеличение на заетостта.
"Пазарът на труда също започва силно да се разраства,


като създаването на нови работни места е с най-бърз темп от близо десет години", отбелязва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на Маркит.


Отделно проучване за продажбите на дребно обаче поражда известни безпокойства.


Според Евростат продажбите на дребно са намалели през януари с 0.1 на сто спрямо предходния месец, като спадът е бил най-голям в Германия и Франция. Това е трети пореден месец на понижение и предполага, че по-високата инфлация може би оказва натиск над потребителските разходи. Вчера Евростат обяви равнище на инфлацията в еврозоната от 2% - над равнището, препоръчвано от ЕЦБ.


В проучването на Маркит се изказва предположение, че компаниите са изправени


пред инфлационни разходи на 69-месечен максимум


главно заради по-високите цени на доставките, увеличените разходи за персонал и по-слабото евро, което прави вноса по-скъп.


Предвид солидния растеж и нарастващата инфлация някои анализатори предполагат, че ЕЦБ ще започне да отслабва стимулиращата си програма. Малцина са тези, които смятат, че банката ще обяви такива намерения на заседанието си по паричната политика идната седмица. Като цяло повечето са единодушни, че ЕЦБ ще запаси сегашната си политика поради поредица политически неясноти през идните месеци - най-вече изборите в Холандия, Франция и Германия, както и началото на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK