КЗК: Предложението за фиксиран процент български стоки в магазините е вредно за пазара

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

© Георги Кожухаров

Лидерът на БСП Корнелия НиноваАко се реализира идеята на БСП търговските вериги да бъдат задължени да продават определен процент български стоки, това би довело до "ограничен избор, по-високи цени, дефицит на стоки и некачествени продукти". Това е мнението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се произнесе законопроекта на БСП, залегнал и в предизборната кампания на партията, съобщи "Капитал". Законопроектът бе внесен в края на миналата година, като до гласуването му от 43-ото Народно събрание така и не се стигна. Идеята обаче е включена в предизборната програма на левицата.


Идеята на БСП е да се въведе обозначение "българско", а големите търговски вериги (с годишен оборот над 2 млн. лв.) да бъдат задължени да предлагат определени количества продукти, произведени в България - плодове и зеленчуци – минимум 51% в сезона на производство и минимум 30% извън него; мляко и млечни продукти – минимум 70%; месо и месни продукти (без пилешко) – минимум 25%; пилешко – минимум 50%; вино и спиртни напитки – минимум 75% от асортимента. За неизпълнение е предвидена и глоба - до 10% от годишния оборот на продуктите от съответната група, като с постъпилите средства се подпомагат местни производители.


Според КЗК идеята за минимален процент български продукти ограничава конкуренцията и създава географски бариери за свободното движение на стоки. Тя е свързана с риск от излизане на някои чуждестранни доставчици, ограничен избор, по-високи цени, дефицит на стоки и некачествени продукти, смята комисията. Освен това разпоредбата поставя в привилегировано положение не само българските спрямо чуждестранните доставчици, но и малките спрямо големите търговци.
От КЗК посочват и че въвеждането на понятието "българско" на опаковките не е необходимо, тъй като вече има уредба по въпроса на ниво ЕС. Комисията се спира и на други идеи на левицата - въвеждането на понятието за свежи плодове и зеленчуци, която изключва тези, които не са произведени в България" Според КЗК това също може да ограничи конкуренцията и свободното движение на стоки, създавайки риск от дефицит. Друго предложение - за по-кратък срок за плащане за бързоразвалящи се храни (10 дни), според органа е допълнителна ненужна намеса в свободата на договаряне, която може да се окаже в ущърб на доставчиците.


Отрицателни становища по въпроса до КЗК са изразили от Министерството на икономиката, Министерството на земеделието и храните, Сдружението за модерна търговия (обединяващо повечето от веригите), "Билла България", EuroCommerce for retail and wholesale, Spirits Europe, Scotch Whisky association, Comite Europeen des Entreprises Vin, пише "Капитал".


Повече за становището на КЗК четете тук.
Повече за платформата на БСП вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  В Румъния, и не само, не е вредно, но при нас е, т.к. вносните стоки са специални, и особено - "висококачествени"!?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Комунист от икономика разбира, колкото свиня от кладенчова вода и това е неоспорим исторически факт! В тоя ред на мисли, небивалиците на другарката Лъжа е безсмислено да се коментират, от когото и да било! Може само да се осмиват, като плод на болна червена "мисъл"

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Много правилно !
  Пазарите решават и регулират.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ние сме пазарна икономика и тази фикс идея на К.Нинова е просто комуноидно безумие!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  България е в търговска обсада!
  Няма нищо по-нормално от това българските производители да изпофалират както и българските търговци! ЦК на Либеалните ентусиасти и креатутите им във властта откриват страничен ефект,че от чуждестранните вносители и търговци освен дребни подкупи никаква друга полза няма защото нито създават работни места нито внасят нещо в бюджета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Галъп интер нашанъл

  Стока чужда, не кат' тока...

  How about пролет лято есен зима фиксиран процент парно?
  На Пазара и в частния Ви дом?

  "КЗК: Предложението за фиксиран процент български стоки
  в магазините е вредно за пазара"

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#2] от "Георги":
  Гоше комунетата и либертофоните много си приличат в антипазарните принципи, едните си падат по планова икономика другите по либерални регулации в поза на картелите и монополите с господстващо положение!
  Я се опитай да се възползваш от "свободното движение на стоките" и продавай по-евтино стоки от първа необходимост,може да го закъсаш със здравните пътеки а даже да забъркаш родата с погребални агенции!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2566 Неутрално


  Червените боклуци си мислят, че все още действа чл. 1-ви от Конституцията на НРБ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Обявиха ли те за комунист и ти намазаха минусите, то вече и с Румънците не можем се сравняваме толкова потънахме, ама не им увира главата на келешите.

  Дела трябват, а не думи.
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  А на елитната "ездачка"цоцоманката Корнелия Нинова синчето с храни "произведени в България" или може би в Крушовица се храни при обучението си не къде да е а в САЩ????
  То бива популизъм,лъжи и подценяване на интелекта на българите,че дори и "за социалисти"като мен идва в повече!

 11. 11 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Особено когато земеделските производители в Европа взимат с пъти по големи помощи и ни заливат така с по евтина стока. Паза в Европа и най тенденциозно регулирания, страните който ни гласят сега да сме на 20-та скорост да са само консуматори!

  Дела трябват, а не думи.
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  КЗК: Предложението за фиксиран процент български стоки в магазините е вредно за пазара- в началото може да се окаже вредно, но в средносрочен и дългосрочен план да е изключително полезно за потребителите! Преходът в България така се случи, че прекалено много най-елементарни стоки ги внасяме! Като се почне от едни домати, картофи, лук, боб и т.н.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Все пак никой не може да задължи потребителите в магазините да купуват тази, а да игнорират друга стока! Изборът си остава в ръцете на потребителя!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Искам български банани и авокадо! Искам Курнелиа лично да ми ги набере.

 15. 15 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  90% от стоките в тия вериги са пълен боклук, опасни за здравето. Но вместо процент български токи, може да се направи нещо по-умно - строги регулации за влагането на заместители, консерванти, овкусители и пр. Така ще се насърчи производството на натурални продукти, които са по-нетрайни и не могат да се произвеждат на другия край на света и да се транспортират на хиляди км. Т.е. ще трябва да се произвеждат от местния бизнес с местни суровини. Ето ти автоматично намаляване на вносните стоки по рафтовете и увеличаване на родните и то от местния бизнес ...

 16. 16 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тоест, определен процент стока ще залежава, защото е или боклук, или не е субсидирана за да е с цената на вносната?

 17. 17 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво на КЗК.
  Българските стоки трябва да си намерят мястото по рафтовете само ако са с по-добро качество и с по-добри цени.

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7277 Неутрално

  Пазарът определя качеството и асортимента на стоките

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]България е в търговска обсада! [/quote]

  Глупаците винаги са в обсада. Кой ни е виновен, че не усвояваме природните си дадености и на тяхна основа да развиваме добра хранително вкусова промишленост. Ако тук вирееха маслини сигурно и тях нямаше да отглеждаме както в средиземноморските страни. Кой да ни развие овощарството и на тази основа преработката на плодове. А още колко други неща могат да се направят. На калпавите другите им пречат.

 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Много плява е списана тук, като коментар. Сравнения с Румъния и прочие. Като ви гарантират Х процент български продукти в магазините, да не би случайно да ви гарантират и качество. Или живеете със заблудата, че нашето е най-доброто, като затова продаваме електрокари на японците. Защото доказателства, колко некачествени стоки се произвеждат у нас, има в изобилие.
  Разбира се, не казвам, че всичко което идва у нас е с високо качество. Но благодарение на пазарния принцип, всеки може да си избере какво да си купи. И ако се натрупа критична маса клиенти, ще е добре за производителя, ако ли не ....

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4605 Весело

  До коментар [#9] от "Infernus":

  Майната им на минусите. Каквато и статистика да излиза публично за качествата на храните внос, нормалните бивши източни държави скачат и взимат мерки... Ние сме "праведни икономически"...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 22. 22 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#18:"neut"]Пазарът определя качеството и асортимента на стоките [/quote]
  Не е точно така. Корпорациите-производители и търговските вериги определят всичко. Чрез маркетинг, подредба по рафтовете, налагане на вкусове, внушения, ценова война и пр. Потребителят не решава нищо.

 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Пазарите решеват, но при тия главоломни субсидии които се дават на западните фермери от десетилетия, какъв шанс имат нашите производители? Значи пазарна политика като става въпрос за нас, а не-пазарна такава като се субсидират големите производители във Франция да кажем...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#15:"duongvat"]90% от стоките в тия вериги са пълен боклук[/quote]
  Всъщност водещите либертофонски филантропи печелят най-много от пазарите в източните колонии като продават утвърдени марки със занижено качество - "оригинални ментета"

  За това и Вишеградската искат еднакво качество на храните за всички!
  Само либералния слугинаж у нас се радва на тези голяма спекулация и издевателство над потребителите в източната периферия на Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4605 Весело

  До коментар [#20] от "deymus":

  Опитваш се нещо да изкажеш, но се получава до 50%. Да - качествата на родната продукция е спорна. Но - има си органи, които трябва да гарантират това качество. Което не означава, че няма продукти, особено за износ - на топ ниво. А, в Западна (и не само) Европа - колко български продукти се предлагат (за съпоставка)!?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Пазарът е пазар, за да се регулира сам. Ако вносните стоки са некачествени и потребителите имат пари, за да си позволят по-добро качество, ще си купуват скъпите български зеленчуци. Ако искат нещо евтино, ще си купуват евтиния внос, колкото и да е некачествен. С подобно извиване на ръцете на потребителя няма да си оправим зеленчукопроизводството. Ако качеството на българския зеленчукопроизводител е толкова високо, да се пробва да си продаде стоката на западните пазари, да изнася. Но хем да ни предлагат нискокачествени зеленчуци на високи цени и да ни извиват ръцете да ги купуваме, няма как да стане. Защото на всеки е ясно, че високо качество се изнася навън, където е печалбата, а за българския пазар се оставя това, което там не може да се продаде.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 27. 27 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  БКП си искат соц'а обратно!!! Следният цитат от статията не ви ли напомня как беше през соц'а?!?
  [quote#0:"статията"]идеята на БСП търговските вериги да бъдат задължени да продават определен процент български стоки, това би довело до "ограничен избор, по-високи цени, дефицит на стоки и некачествени продукти". [/quote]
  Последните думи в цитата описват с невероятна точност положението със стоките за шир'потреба и храни по времето на соц'а: "ограничен избор, по-високи цени, дефицит на стоки и некачествени продукти".

  Е, гласувайте пак за БКП, ваШта $%€§*(*§€%$%€§ !!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 28. 28 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf1":

  Колега объркА темите, тук говорим за това дали трябва да има гарантиран процент местно производство в магазините. Явно от там ти идва грешката в процентите.
  Я сподели, кой орган се занимава с контрола на качеството и на базата на какво го прави? Защото едвам наложиха някакви стандарти, за определени млечни и месни продукти, но не и масово. Затова и предполагам не си купуваш кисело мляко за 60 ст и кашкавал за 6лв килото, па било те и мейд ин бг.

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално


  [quote#22:"duongvat"]. Чрез маркетинг, подредба по рафтовете, налагане на вкусове, внушения, ценова война и пр. Потребителят не решава нищо. [/quote]
  Младите либерасти даже и не разбират,че са жертви на социалени експерименти и вменяване на избор! Те искрено вярват от малки деца,че шарените бонбонки с аспартам са ги направили щастливи а те сами си ги открили и протегнали ръчички за тях!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]
  България е в търговска обсада!
  Няма нищо по-нормално от това българските производители да изпофалират както и българските търговци![/quote]

  Обсада има само в твоята глава.
  И не, няма да фалират български производители и търговци.
  Ще фалират производители и търговци, които не са издържали съревнованието с други, по-стойностни такива.
  Тази проста истина обаче, хич не мож влез в главата ти, която е "обсадена" и окупирана.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Если в России начинают говорить о патриотизме, знай: где-то что-то украли." Михаил Евграфович САЛТЫКОВ-ЩЕДРИН

  Много ми е съмнителна другарката Нинова, като русофилистичка вероятно добре е усвоила и тази прастара руска традиция!
  Силно патриотичен е стремежът и, какво ли вече е откраднала или се готви да открадне??

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  [quote#28:"deymus"]Колега объркА темите, тук говорим за това дали трябва да има гарантиран процент местно производство в магазините. Явно от там ти идва грешката в процентите.[/quote]


  Кое не разбра (или ти е трудно), в това което посочвам - че липсва съпоставеност на родни продукти навън, със тези на чуждите у нас. Или пропусна, че страните от Г-20 вече не отхвърлят протекционизма!?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 33. 33 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  [quote#29:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] Те искрено вярват от малки деца,че шарените бонбонки с аспартам са ги направили щастливи а те сами си ги открили и протегнали ръчички за тях![/quote]

  В "Берьозка" има конфети и мороженое за враговете на шарените бонбонки.

 34. 34 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#1:"hamiltonf1"]В Румъния, и не само, не е вредно, но при нас е...[/quote]

  Навсякъде е вредно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#30:"simval"]Ще фалират производители и търговци, които не са издържали съревнованието с други, по-стойностни такива. [/quote]
  Да бе, тези либертофонски мантри постоянно се развяват!
  А истината е ,че задругата на търговската обсада получават почти безлихвено финансиране и грантове до 50% за инвестиции в периферни колонии!
  Администрацията на Република България не само,че следи да получават всички екстри по колониалния ЗНИ, ами източва бюджета в тяхна полза, като се задължава да им осигурява и човешки ресурс!

  Да, има такива които издържат на съревнованието,но това не е съревнование а риалити акули срещу сардини с любезното съдействие на еничарския корпус!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Под друга статия един ентусиаст ме убеждаваше как свободният пазар и конкуренцията водели до повишаване на качеството в полза на потребителя ...
  Конкуренцията между корпорациите и веригите води единствено до надпревара за по-лъскава опаковка, по-убеждаваща реклама, по-широк набор от хим. елементи в продуктите с цел по-ниски производствени разходи, по-дълъг срок на годност и т.н. Ще води до по-високо качество само ако се създадат правила, които да насочат пазара в правилна посока и да защитят потребителите. Тогава бизнесът (най-вече местен) наистина ще се надпреварва да предложи качество при разумни цени. Като му спреш подвеждащите реклами и го накараш да разчита на реклама от уста на уста, като го накараш вместо да инвестира в маркетинг и хим. лаборатории да инвестира в по-къса верига на доставка и в продукти с по-високо съдържание на хранителни вещества, витамини и минерали и т.н. и т.н.

 37. 37 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#29:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Младите либерасти даже и не разбират,че са жертви на социалени експерименти и вменяване на избор![/quote]

  Младите социалисти страдат от раздвоение на личността. От една страна те, в качеството си на потребители, се определят като безмозъчни същества, които не могат да взимат самостоятелни решения в магазина и се подвеждат от лъскавите опаковки на прогнилия капитализъм, а от друга ни уверяват, че те са по-умни от нас и могат да взимат нашите решения в магазините вместо нас. Любезно препоръчвам първо да разрешат вътрешно-личностните си проблеми, а после да ръсят акъл.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2264 Любопитно

  КЗК не беше ли завладяна от #Кой"?
  Ще излезе юе Пеевски е най-пазарно ориентиран от всички!
  Иначе доводът, че това ще ограничи избора е пълна глупост, още повече веригите от известно време се надпреварват да рекламират, че зад засуканите имена на продуктите им се крие български произход(кеф ти Lidl, Kaufland, BILLA, METRO). По логиката на КЗК, пазарните субекти се стремят да ограничат избора ни? Може би не е зле да погледнат точно това?

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#26:"Lou"]
  Пазарът е пазар, за да се регулира сам. [/quote] Пазарът щеше да е пазар ако нямаше субсидии, картелни споразумения, облекчения за "инвеститори", и принудителни "промоции". Смешно е да се говори за пазар на земеделска и изобщо хранителновкусова продукция в ЕС.

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  КЗК посочват и че въвеждането на понятието "българско" на опаковките не е необходимо
  _____________
  Щом от КЗК действат като машина за дискриминация на българските производители и търговци, значи КЗК е превзет от чуждестранните картели и монополи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#38:"2.5"]КЗК не беше ли завладяна от #Кой"? [/quote]
  Ако беше така КЗК щеше да напъди най-големите световни контрабандни брандове за тютюн и търговските вериги и щеше да обгрижва само Булгартабак и Лафка.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#30:"simval"]И не, няма да фалират български производители и търговци.
  Ще фалират производители и търговци, които не са издържали съревнованието с други, по-стойностни такива.
  [/quote] Немските бакалии изключително често продават под себестойност. Това се нарича дъмпинг. Би ли ми казал как един български производител може да продава на загуба??? Защото "Лидл" може да си позволи цяла година да дава лука по 29 стотинка, но един зеленчукопроизводител не може.

 43. 43 Профил на gabs
  gabs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аман от предизборни абсурдни обещания! Да, в Румъния такава протекционистка мярка е била приета и е в сила напук на факта, че представлява грубо нарушение на правото на ЕС. Резултатът е, че Европейската комисия вече е открила 'наказателна' процедура срещу Румъния и сега най-вероятно ще се стигне до положението, в което румънският народ ще плаща глобата, която ще бъде наложена от Съда на Европейския съюз, за да може една група производители временно да направят малко пари. Впрочем тази група производители вероятно ще направи инвестиции, за да разшири производството и след като им бъде спряно кранчето (т.е. мярката бъде отменена) ще се чудят как да си върнат направените инвестиции. А тогава може инициаторите на мярката да повдигнат и въпроса дали да не излезем от ЕС, за да не плащаме глоби...Ех този капитализъм, ех този вътрешен пазар!

 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#3:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Много правилно !
  Пазарите решават и регулират. [/quote]

  Това е най голямата заблуда на съвременното човечество. Пазарите не са нещо живо, рационално. Зад тях стоят хора, които ги манипулират здраво.

 45. 45 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1719 Весело

  [quote#42:"Стоян"]един зеленчукопроизводител не може[/quote]
  ми да си го яде сам като не може бе... с партийни декрети ли ще му го ядем, ай сиктир

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lou":
  Ей Lou ти сега на лаик ли се правиш? Естествено ,че България изнася продукти с високо качество, обаче става въпрос за малки количества. Веригите и техните меринджей изискват огромни количества и генни изменения като селектирания в Израел ген RIN и други на вид безобидни фалшификации на плодове и зеленчуци с които се оптимизира трайността и продажбите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#32:"hamiltonf1"]Или пропусна, че страните от Г-20 вече не отхвърлят протекционизма!? [/quote]

  Трябва ли да повтаряме техните грешки?... Богатите държави могат да си позволят да допускат различни грешки, но за нас такъв лукс не съществува. Данните сочат, че ако хипотетично приемем за възможно САЩ да се самоизолират напълно от международната търговия, то най-богатите 10% от американските граждани ще загубят 4% от покупателната си способност, а най-бедните - 70%. Представете си, какво би означавало загуба на 70% от покупателната способност за най-бедните 10% от българите.
  Протекционизмът не само е глупост, в подкрепа на която няма научни доводи, но е и "красив" термин за геноцид срещу собствения народ.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#37:"russian78"]Младите социалисти страдат от раздвоение на личността[/quote]

  Какви социалисти бе? Прочетете за протекционистичната политика на Стамболова.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Не са фиксирани процентите, а минимални. До 100% са разрешени български стоки. Не само нормално и допустимо, а е задължително да потребяваме това, което сами си произвеждаме. Иначе ще фалираме по-рано или по-късно. А е и полезно за националната икономика.

 50. 50 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Основната одея няма лошо. В магазините в Западна Европа конкретно мога да кажа за Испания и Англия яко си рекламират и продават родната продукция от плодове и зеленчуци. И клиентите си ги търсят. Но също така вносните не са ограничени. Въпрос нс избор е. Например в Испания местните орехи са по хубаво но и по скъпи от вносните американски. Същото и с бананите. Всеки си решава кои да си купи. Проблема е че нашето земеделие е на изчезване и това да задължават веригите да зареждат българско не знам как би го спасило. Не това е решението.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 51. 51 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1719 Весело

  [quote#10:"doroteus"]А на елитната "ездачка"цоцоманката Корнелия Нинова синчето с храни "произведени в България" или може би в Крушовица се храни при обучението си не къде да е а в САЩ????[/quote]

  ма как бе, омаха ли бурканите от мама минава на роден ляп с лук, недейте така да се съмнявате

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#47:"russian78"]Протекционизмът не само е глупост[/quote]

  Глупостите сте ги надращили вие. Протекционизмът е жизнено важен за неразвити икономики. Навсякъде е имало такъв, и в Сащ, и в Германия и в Япония. Когато производителите си стъпят на краката, тогава не трябва по вече да се поддържат.

 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#50:"angevins"]Проблема е че нашето земеделие е на изчезване и това да задължават веригите да зареждат българско не знам как би го спасило. Не това е решението.[/quote]

  А кое е решението, държавата да пръска пари и да ги субсидира?

 54. 54 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  [quote#42:"Стоян"]Защото "Лидл" може да си позволи цяла година да дава лука по 29 стотинка, но един зеленчукопроизводител не може. [/quote]
  Няма дъмпинг, има хитра търговска практика за привличане на клиенти: В един магазин продават...да кажем 1000 лука на ден, със загуба от...да кажем 30 ст. Тотална загуба: 300 лв/ден/магазин.

  Но ако още 500 човека (освен средностатистичният брой клиенти на ден ) посетят този магазин, и купят всеки за по още 5 лв' продукти (освен лука) с печалба 1-2 лв/покупка, те ти допълнителна печалба от 500-1000 лв/ден/магазин.

  В крайна сметка магазина излиза на увеличена печалба, въпреки че продава една стока на загуба ЗА ДА ПРИВЛЕЧЕ КЛИЕНТИТЕ ОТ КОНКУРЕНЦИЯТА
  До коментар [#42] от "Стоян":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 55. 55 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#44:"von_seeckt"]Пазарите не са нещо живо, рационално. Зад тях стоят хора, които ги манипулират здраво.[/quote]

  Пазарът е като природата - тъкмо решиш, че си я овладял и тя вземе, че те залее, раздруса и т.н.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  Задължителен процент от асортимента не е гаранция, че потребителите точно от него ще купуват.
  Ако БСП иска да увеличи продажбата на българска стока, ще трябва да регулира и нейната цена да е по-ниска от вносната.
  Щот веригите с промоции и ценова политика ще насочат клиентите да купуват това, което веригите искат да се продава повече.

 57. 57 Профил на Deyan Iliev
  Deyan Iliev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#25:"hamiltonf1"]Опитваш се нещо да изкажеш, но се получава до 50%. Да - качествата на родната продукция е спорна. Но - има си органи, които трябва да гарантират това качество.[/quote]
  Ами не, няма органи, които да гарантират качество, по простата причина, че няма дефиниция за качество а и не е работа на държавата или други органи, да решават какво е качествено и какво не. Качеството го решава потребителя, гласувайки с парите си, органите се занимат с безопасността. По аналогия с колите, никой не може да те задъллжи да си купиш Мерцедес (или каквото там друго смяташ за качествено) вместо например Дачия (не казвам, че не е качествена, по същото същата логика, че качеството е субективно понятие) по съображения за качество. Единственото изискване е и двете марки да покриват изиксванията за безопасност.

 58. 58 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Нали уж искаме да развиваме селското стопанство, преработващата промишленост. Първо трябва да ги изградим тези неща. Както едно малко растение се полива докато укрепне и тези жизнено важни за нас индустрии трябва имат държавна подкрепа.

 59. 59 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Това, цоциалистите (бивши комунисти) не си ли падаха много по общите неща? Защо не вземат да прочетат Общата търговска политика и Общата митническа политика на ЕС и после да творят шедьоври?
  Ако мислят първо да излезем от ЕС и после да приемат закона, вече говорим за качествено нов идиотизъм!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 60. 60 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"]Протекционизмът е жизнено важен за неразвити икономики. Навсякъде е имало такъв, и в Сащ, и в Германия и в Япония. [/quote]

  Невярно. Точно неразвитите икономики страдат най-много от протекционизма. Всяка една от изброените от Вас държави е имала в историята си периоди на свободна търговия и периоди на най-голям икономически растеж. Тези периоди не случайто съвпадат.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 61. 61 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Любопитно

  [quote#56:"Ф.Нинов"]Ако БСП иска да увеличи продажбата на българска стока, ще трябва да регулира и нейната цена да е по-ниска от вносната.[/quote]
  Което няма как да се случи за стоки от ЕС, защото вътрешнообщностни тарифни ограничения, мита и квоти са недопустими!
  БСП, ако се напъне, може и да успее да сакълдиса само турския и македонския внос! Ама стиска ли им? И Путин разрешава ли?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 62. 62 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#60:"russian78"]Всяка една от изброените от Вас държави е имала в историята си периоди на свободна търговия и периоди на най-голям икономически растеж. [/quote]

  Глупости! Свободната търговия идва, когато имаш, какво да продаваш, т.е. изградил си определена индустрия. Прочетете, как Япония става световен производител на коли, единствено и само със здрава държавна подкрепа.

 63. 63 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#54] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Мойше, какъв евреин си ти, бе! Ще ми даваш безплатно уроци по маркетинг на форумните социалисти! Остави ги да се мъчат и да четат Котлър в руски превод

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 64. 64 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"]Когато производителите си стъпят на краката, тогава не трябва по вече да се поддържат[/quote]

  Фактите сочат, че бизнесите, които се нуждаят от протекция и получават такава протекция от държавата в общия случай никога не си "стъпват на краката" и не надрастват състоянието си на нуждаещи се от протекция, най-малкото защото протекционизмът ги лишава от стимули да го постигнат.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#42:"Стоян"] как един български производител може да продава на загуба??? Защото "Лидл" може да си позволи цяла година да дава лука по 29 стотинка[/quote]
  Либерто-колхозите и немските бакалии от търговската обсада са в сложна симбиоза зад която има грантове и чрез безлихвени кредити,регулации за монополно положение мачкат всичко по пътя си!
  Даже от "любов" към българските селскостопански производители в землището на Елин Пелин беше извършена процедурата за промяна на предназначението на земеделска земя и там почти всички немски бакалии получиха нови логистични центрове за полски лук ,китайски чесън,египетски картофи и т.н. всичко това е в хармония с действащия колониален ЗНИ.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#64:"russian78"]Фактите сочат[/quote]

  Кои факти??? Посочих ви пример Япония. Вижте в Китай какво става! Яко държавна подкрепа с евтини кредити, изкуствено нисък йоан и рестрикции за чуждите фирми.

 67. 67 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#62:"von_seeckt"]Прочетете, как Япония става световен производител на коли, единствено и само със здрава държавна подкрепа.[/quote]

  Историята на Япония не започва от ВСВ. Поинтересувайте се, как Япония се превръща от изостанала феодална държава в икономическата и военна сила.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 68. 68 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#57:"deyan_iliev"]Качеството го решава потребителя, гласувайки с парите си, органите се занимат с безопасността.[/quote]
  Ами органите да се занимаят малко по-задълбочено с безопасността, тогава ще ударят и по ниското качество. Защото най-често ниското качество е и опасно за здравето или в най-добрия случай недоказано безопасно. А потребителите не решават за качеството, ако решаваха магазините щяха да са пълни с градински зеленчуци, хляб от хлебна пшеница, месо което не е напомпано с вода и хормони и т.н. Качеството при сегашните условия на пазара е скъпо, трудно се намира и малцина могат да си го позволят.

 69. 69 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#58] от "von_seeckt":

  кво искате да развивате бе... шумкарите изпапкаха евросубсидиите и резко се сетиха кви видни патреоти са... ай чуш, хващай да четеш за лучеца

  https://www.iki.bas.bg/files/Doklad_2016_0.pdf
  "...На практика участието на България в общата селскостопанска политика на ЕС показва:

  По І стълб – Директни плащания 2007-2013 г. (75% от субсидията е получена от 3700 физически и юридически лица, които на практика представяват 100 свързани лица).

  По ІІ стълб – Развитие на селските райони (от 3242 млн. евро са усвоени около 2609 млн. евро, от тях 67% са усвоени от 100-те свързани лица).

  Тези деформации очертават няколко трайни тенденции за последните 20 години:

  • концентрация на земята и капитала;

  • оформяне на монопол при арендуването на земеделската земя;

  • прекъсната връзка между земеделските производители и потребителите;

  • инвазия на мултинационални търговски вериги;

  • западащо животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство;

  • производство на продукция с ниско ниво на добавена стойност, основно зърно и други суровини;

  • почти напълно преустановено производство на традиционни български храни;

  • липса на интегриране на земеделското производство и производството на храни с туризма като приоритетен отрасъл..."

 70. 70 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#67:"russian78"]Поинтересувайте се, как Япония се превръща от изостанала феодална държава в икономическата и военна сила. [/quote]

  Как? По същия начин, както и сегашен Китай, с къде легален, къде не технологичен трансфер.

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  Българските производители не могат да покрият пазара с плодове и зеленчуци. Онзи ден си купих праз от Албания.
  Къде са нашите зеленчуци, просто не се сеят в достатъчни количества.

 72. 72 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тоя фетиш към пазара е*а мамата на целата държава...

 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#54:"Мойше! Толкоз!!!"]В един магазин продават...да кажем 1000 лука на ден, със загуба от...да кажем 30 ст.[/quote]
  Става въпрос за злоупотреби и нелоялна конкуренция ама КЗК са над тези неща!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#53] от "von_seeckt":

  Субсидиране в разумните граници. От та. На сетне всеки да се бори за място под слънцето.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 75. 75 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#66:"von_seeckt"]Яко държавна подкрепа с евтини кредити, изкуствено нисък йоан и рестрикции за чуждите фирми. [/quote]
  ЦК на либералните ентусиасти искрено вярват ,че българите имат пълна свобода да са конкурентни на търговската обсада на чуждестранните корпорации! При това не сме само в търговска обсада а и във финансова, защото сме във валутен борд и сме лапнали плувката с десетки милиарди външен дълг!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Весело

  [quote#37:"russian78"]Младите социалисти страдат от раздвоение на личността. От една страна те, в качеството си на потребители, се определят като безмозъчни същества[/quote]
  Може пък да си прав щом и КЗК казват ,че не е нужно да се отказваме от лошото!
  Щом някой се съмнява в заниженото качество на надценените стоки от рекламите в немските бакалии и се чуди защо същото в западна Европа със същото лого на етикета е по-качествено от колкото тук - този човек е раздвоен или е комунде така ли ???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Качествената храна по принцип е скъпа но си има търсенето. Добре е да има качествена храна на пазара а цената ще се определи от търсенето и предлагането.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 78. 78 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гледам великите иконимисти на форума пак са се вихрили. едни мантри написали. Пазара сам се регулирал, дрън дрън ярина...Олигополния пазара ще се регулира сам ама друг път. Вече се отказвам да коментирам такива теми. Само ще им се смея на великите умозаключения. Вероятно не могат да вържат собственият си бюджет, но знаят кое е добро и кое не за икономиката. А мнението на КЗК не струва и пукната пара. 5 години им отне да схванат, че има картел в горивата. Все още не са открили причината за този картел /каква велика тайна имат да разкрият само хахах/. Общо взето са мижи да те лажем.

 79. 79 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#77] от "zuk_trombon":

  Не може да има качествена масова храна на разумни цени докато не се ограничи вредната некачествена, която изкривява пазара.
  Качествената храна може да е най-вече местно производство, за да бъде пресна. Когато си купиш качествена местна храна, дори да е малко по-скъпа, парите остават в местната икономика (на ниво община, област, държава) и се връщат в джоба на потребителя. Така ефектът от малко по-високата цена се неутрализира. Но това може да стане само при ограничаване на големите корпорации, бълващи боклуци на пазара с дъмпингови цени, тогава местният бизнес ще вдигне оборотите и ще печели от количество при по-ниски цени, ще вложи в технологии и ще вдигне производителността, при запазване на качеството.

 80. 80 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#57] от "deyan_iliev":

  До коментар [#57] от "deyan_iliev":

  Качеството са свойства и характеристики с точно измерение и то се контролира. Потребителят определя само дали може или не да си даде парите.
  При проверки на пазара примерно на масло и установено нарушение в 40% от проверените марки с предлагане на масло с над 50% немлечни мазнини? Я обясни как потребителят ще измери боклука, който яде?
  Някой тук написа, че производителите ни предлагали качество само ако можели да продават в чужбина. Я продай български домат в чужбина, има ли по-качествен? И там се продават само пластмасовите боклуци, които и тук се внасят утрепвайки производителите му в България.
  Цена- това е гаранцията за покупка от масовия потребител в нещото наречено пазар а качеството трябва да се контролира и е полза на същия.
  Качествената българска стока също си струва пари. Преди време в статия един от видните млекопроизводители в страната призна, че в България не се прави качествено масло, защото би струвало много по-скъпо от 1.20лв. Такова не би било продаваемо тук а в чужбина пазара бил превзет от акулите в бранша при същите цени на каквито биха били тук, затова нямало интерес да се влага в такова производство.
  Качеството трябва да има индикатори спрямо параметрите , които да го опеделят за да са информирани купувачите.
  По въпроса за означение "Произведено в България" и тн.. на продуктите съм скептик поради възможности за спекулация, че продукта е изцяло произведен в Бг. Иначе това ориентира добре потребителя при избор.
  Доказано е, че доста сериозни производители на характерни за страните си от ЕС стоки изгубиха от пазара след маркирането на продуктите си общо "Произведено в ЕС" или "designed in x", "manufactured in y", "finished in z".
  Потребителя трябва да е изцяло информиран, за какво си харчи парите.

 81. 81 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Корнелия е бита карта. Който е гласувал за Прас за шеф на Данс, е нещо като Ленчето с краденото кремче. До тук! Няма нормален, дето да гласува за вас! Бита карта сте, госпожо Нинова! Да сте мислили, когато сте гласували за Прас! Ами и Ленчето така я сурнаха секунди. Е, така е и е с Вас! Край на доверието! Дрънкате, че това било грешка, така ли? Ако аз гръмна някого и кажа, че е грешка, ще ме оправдаят ли? Не, нали? Не ви приемаме на сериозно, мадам, омитайте се по най-бързия начин!

  Мърфи е оптимист!
 82. 82 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#79] от "duongvat":

  За всеки влак си има пътници. Бедните също трябва да се хранят и имат право на избор: дали да спестят за храна и да изхарчат после за лекари и лекарства или да изхарчат повече пари за да не плащат после за лечение. Трябва да има свобода на пазара но и информираност. Т.е. всички съставки на даден продукт трябва да са изписани по такъв начин че да се четат без очила от пенсионер.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 83. 83 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#32:"hamiltonf1"]липсва съпоставеност на родни продукти навън, със тези на чуждите у нас. [/quote]
  Ссмо не казвай, че искаш и гарантиран процент за бг-стоки в ЕС, плийз

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 84. 84 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#82] от "zuk_trombon":

  Теориите са едно, реалността друго. На теория звучи много хубаво - право на информиран избор, свободен пазар и пр. клишета. На практика имитацията и заместителите са навсякъде, а качеството не винаги можеш да го намериш, дори да имаш пари и желание. Пазарът е силно изкривен и не позволява масовото навлизане на натурални продукти, затова трябва да се сложи ред чрез по-строги изисквания за съставките в полза на потребителите, което да доведе до истински свободен пазар и понижение на цените на натуралните продукти. Сегашният не е свободен а е окупиран от картели и монополи.
  Качествената храна не трябва да се превръща в лукс, достъпен за малка секта био-любители или за отшелници отглеждащи си сами всичко. Всеки трябва да има достъп до качествена храна, чиста вода и чист въздух. Щом не е качествена и е вредна, няма място на пазара.

 85. 85 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  [quote#84:"duongvat"]Сегашният не е свободен а е окупиран от картели и монополи.
  Качествената храна не трябва да се превръща в лукс, достъпен за малка секта био-любители или за отшелници отглеждащи си сами всичко. Всеки трябва да има достъп до качествена храна, чиста вода и чист въздух. Щом не е качествена и е вредна, няма място на пазара[/quote]
  Много хора живеят в заблудата че храната е евтина защото видите ли това виждат в магазините. Инфлация има но при храните е скрита защото за да се поддържа същата цена а не дай Боже и да се намали цената качеството трябва да се намали. Замислил сте се колко струва на един земеделец или животновъд да произведе качествена продукция. Ако не сте ходил на село ви съветвам да отидете и да попитате който и да е прозводител колко печели от продукцията си и защо много от тях фалират. Не може всички цени да се вдигат само цената за храна да не се вдига. Социализма не работи. Колкото искате примери има по света включително и милата ни родина. Социализма спира където спират/свършват парите на другите (на даващите). Така е навсякъде по света хубавите неща са скъпи. Може да се забрани да се продават ГМО-та както и да се обработват земи с ГМО-та да това трябва да се направи, но не можеш да накараш коня да пие вода, въпреки че можеш да го насилиш да отиде до реката.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 86. 86 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#7:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]До коментар [#2] от "Георги":
  Гоше комунетата и либертофоните много си приличат в антипазарните принципи, едните си падат по планова икономика другите по либерални регулации в поза на картелите и монополите с господстващо положение!
  Я се опитай да се възползваш от "свободното движение на стоките" и продавай по-евтино стоки от първа необходимост,може да го закъсаш със здравните пътеки а даже да забъркаш родата с погребални агенции!
  [/quote]

  Кои са регулациите в полза на веригите за хранителни продукти?

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 87. 87 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#22:"duongvat"]Не е точно така. Корпорациите-производители и търговските вериги определят всичко. Чрез маркетинг, подредба по рафтовете, налагане на вкусове, внушения, ценова война и пр. Потребителят не решава нищо. [/quote]

  На тебе какво ти "внушиха" да си купиш тая седмица от хипермаркета?

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 88. 88 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#85] от "zuk_trombon":

  Естествено че пазарът трябва да определя цените, не съм казал некой да ги държи ниски умишлено. Но преди това пазарът трябва да се изчисти от боклуците и имитациите на храни. После всичко ще си дойде на местото и ще има свободен пазар, защото картелите и монополите ще глътнат вода, а предимство ще получат производителите, които са по-близо до потребителите; веригата за доставка ще се скъси, ще намалеят разходите за транспорт, маркетинг, меринджеи, лабораторни експерименти и пр. Храната може и трябва да се произвежда от дребния и среден местен бизнес. Ще бъде малко по-скъпа, но печалбите ще остават в местната икономика.
  Земеделците не могат да си продават стоката, защото имитаторите на храни подбиват цените. А неспособността да си продадат стоката им пречи да печелят, да инвестират в технологии и машини, да вдигат продуктивността ...

 89. 89 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#87:"FTA"] На тебе какво ти "внушиха" да си купиш тая седмица от хипермаркета? [/quote]
  Защо на мен гламчо? Рекламите внушават, ако не беха ефективни немаше да ги има. Внушават чрез емоция, заблуждават, преувеличават, създават мода, модели на поведение и в крайна сметка карат потребителите да посегнат към един или друг продукт. Хората не винаги мислят логично и трезво, не са роботи, те си имат своите слабости, пороци ... Естествено че професионалните психолози, манипулатори и маркетолози ще имат предимство във войната със здравия човешки разум, както и става - те побеждават в тая война. Затова има нужда от силна държава, която да им се противопостави и да защити потребителите.

 90. 90 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  в България поради комунистическото управление от 70 години цари тотална антипазарна икономика ,признак на това са монополизацията и огромните цени на всичко , освен това липсва и конкуренция ,картели на пазара , а той изцяло се управлява от комунисти и техни креатури

 91. 91 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#1:"hamiltonf1"]В Румъния, и не само, не е вредно, но при нас е, т.к. вносните стоки са специални, и особено - "висококачествени"![/quote]
  Ами нали затова Румъния е 17-та икономика в ЕС и настига Гърция,а ние сме 28-тата.

 92. 92 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#2] от "Георги":
  Пазарните фундамелисти са по опасни и от "войните на исляма".
  Пропуснал си факта, че капиталистическата икономика е една от най -добре регулираните. Бяга ти "дребното нещо", че зад всяка единица плодова /зеленчукова продукция на Гърция, Полша, Германия, Холандия има компонента "земеделска субсидия до 60% " , която България няма. То няма голямо производство на такава продукция поради "смачкващите конкурентни цени"". Второ има монопол при "зареждането" на България със тези стоки. Те са три фирми софийски ....Пробвай да внесеш и да видиш какво ще ти се случи от ДЕМОКРАТИЧНИ мафиоти. Трето КЗК и всички държавни органи на БАЙ... са изпразнени от същност. Те са вид схема на телефонно повикване. Мога да ти изброя поне 50 вида стоки върху които си има жесток монопол. Знам политик си и навсякъде изкачат комунисти. Така е било и в средновековието ...навсякъде вещици и прислужници на дявола.

 93. 93 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Буди удивление как сериозно се приемат предизборните пушилки на Корнелия. Цялата й пропаганда лежи върху идеята да си върне електората на Волен Сидеров. От тук идеята за колониалната Европа, която ни потиска и експлоатира. Но Горанов е прав, че подобни дрънканици от несистемна партия като Атака са едно, но изречени от партия която най-вероятно ще спечели изборите - са друго. Има ли гаранция, че утре няма да спретнат референдум за излизане от Евросъюза? И за присъединяване към Евразийския такъв? Няма такава гаранция. Ако от там им обещаят далавера - това е вероятно.

 94. 94 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Че идеята е глупава е повече от ясно, но това казано от КЗК означава единствено че Пеевски няма бизнес-интереси в областта на хранително-вкусовата промишленост.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 95. 95 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#76] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не е нужно да се правите на неразбрал - не Ви отива. Социалистите обичат да се правят на загрижени за едни или други групи от хора. В случая ни предлагат да се погрижат за потребителите, които очевидно според социалистите не са способни да се погрижат сами за себе си. Естественото за социалистите решение на така формулирания проблем е едни мъдри и премъдри чиновници да помогнат на глупавите, според социалистите, потребители да избират. Проблемът, който в случая се набива на очи е, че самите социалисти, както и чиновниците, също се явяват потребители и съгласно собственото си мнение (виж изречение #3 по-горе) не са способни да се погрижат сами за себе си. От тук възниква напълно нормалният въпрос, защо да поверим на хора, които съгласно собственото им мнение не са способни да се погрижат за себе си, грижата за всички потребители?
  Истината е, че знанието в обществото е разпръснато и свободният пазар е този, който събира и координира това знание (Ф. А. Хайек). Няма никакъв начин един човек, група от чиновници, някакъв централен планов комитет или друга извадка от хора да съберат и приложат сами това знание и да го сведат до знанието на всички останали. От тук, идеята група чиновници да се погрижат за "правилните" произход, качества или цена на едни или други стоки е абсурдна.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 96. 96 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 599 Гневно

  [quote#7:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Гоше комунетата и либертофоните много си приличат в антипазарните принципи[/quote]
  Най-отвратителният тоталитаризъм - това е тоталитаризмът на пазара !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 97. 97 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#70:"von_seeckt"]...с къде легален, къде не технологичен трансфер.[/quote]

  Интересното в случая е, че все отворените държави се оказват по-пригодни да осъществят този трансфер.

  И тъй като си говорим за история, ще Ви дам още примери. Знаете ли, кой е периодът с най-бурен растеж в историята на Великобритания? Периодът след отмяната на житните закони. Период без тарифни и нетарифни ограничения върху търговията - никакви мита и никакви квоти.

  Друг пример. Знаете ли, в коя европейска държава хората са били принудени да включват в хранителния си режим кората на дърветата, за да оцеляват? Същата тази държава достига до позицията на четвърта най-богата държава в света с политика на свободна пазарна икономика, отворени пазари и ниски данъци.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 98. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3941 Неутрално

  Най-после и КЗК да излезе с едно полезно, неконюнктурно решение.

 99. 99 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Гневно

  Абре комунета неграмотни, тъпи и безумни, КОЙ ще ме накара да купувам боклуците ви на космически цени бре?!!!!! Малоумници!

 100. 100 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#95:"russian78"]Няма никакъв начин един човек, група от чиновници, някакъв централен планов комитет или друга извадка от хора да съберат и приложат сами това знание и да го сведат до знанието на всички останали.[/quote]
  Всъщност либерто-комундетата точно това правят в либертофонските лаборатории а след това го пускат в обръщение и тиражират с колониалната пропаганда! Изобщо не съм изненадан,че КЗК брани интересите чуждестранните интервенти.
  Пазарът у нас нито е свободен, нито конкурентен защото сме в търговска обсада чиито безобидни инструменти са КЗК ,колониалния закон за насърчаване на инвестициите а общинските администрации с радост обгрижват чуждестранните доброжелатели!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK