С 3 месеца закъснение дарените храни ще са освободени от ДДС

С 3 месеца закъснение дарените храни ще са освободени от ДДС

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерствата на земеделието и храните, на труда и социалната политика и на финансите са готови с подзаконовата нормативна база за освобождаване от ДДС на дарените храни. Това съобщиха на брифинг омбудсманът Мая Манолова и служебните министри на земеделието и храните и на труда и социалната политика Христо Бозуков и Гълъб Донев.


Срещата им бе по повод нефункциониращ закон, който освобождава от ДДС дарените храни с изтичащ срок на годност поради липса на подзаконовата нормативна база, съобщи БТА.


В края на октомври миналата година парламентът освободи от ДДС дарените храни, но оттогава досега нужната поднормативна уредба не е била приета.
В срещата са участвали и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по безопасност на храните Дамян Илиев и изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, както и представители на финансовото министерство.


Министерството на земеделието и храните и Агенцията по храните вече са изпълнили ангажимента си и е публикуван списък с храните, които могат да бъдат дарявани, и сроковете на годност. Финансовото министерство е готово с правилника за прилагане на Закона за ДДС, който ще бъде обнародван и ще влезе в сила през следващата седмица.


Социалното министерство е подготвило два варианта на проекти на списъци с хора, които могат да получават дарени храни от хранителни банки, и хората, които могат да предоставят социални услуги, съобщи Мая Манолова.


Цялата поднормативна база ще е готова в рамките на следващата седмица, уточни омбудсманът.
Тя обеща и събитие след две седмици, на което ще се покаже първата освободена от ДДС доставка на хранителни продукти, като ще се проследи начинът, по който тя ще стигне до хората.


Манолова допълни, че половината от българчетата са застрашени от бедност и се хранят непълноценно. "Възрастните ни родители също гладуват", отбеляза тя и посочи, че с тези подзаконови промени ще се направи пътят на нужната, но излишна храна, до нуждаещите се от нея хора по-кратък и по-лесен.


Социалният министър Гълъб Донев изрази благодарност към омбудсмана, че е била катализатор в процеса по синхронизиране на действията на министерствата и другите отговорни институции, за да стане действащ законът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK