Износът извън ЕС расте двуцифрено през януари

Износът извън ЕС расте двуцифрено през януари

© Цветелина Белутова, КапиталПрез януари износът на България за трети страни се увеличава с 12.7% в сравнение със същия месец на предходната година и е на стойност 1.312 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Сърбия и Македония, които формират 52.7% от износа за трети страни.


Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (73.8%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (24.2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Разнообразни готови продукти, н.д."
Вносът през първия месец от годината се увеличава с 30.8% спрямо година по-рано и е на стойност 1.574 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.


Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)" (89.5%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" 68.8%). Спад не се наблюдава в нито един сектор.


Външнотърговското салдо на България с трети страни през януари 2017 г. е отрицателно и е в размер на 262.8 млн. лева.


Като се прибавят и данните за търговията с ЕС общо през януари са изнесени стоки за общо 3.724 млрд. лв. и в сравнение със съответния период на предходната година износът се увеличава с 8.7%.


Внесените стоки са за общо 4.206 млрд. лв., или с 21.2% повече спрямо същия месец на 2016 година.


Общото външнотърговско салдо е отрицателно през януари 2017 г. и е на стойност 482.9 млн. лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK