За да избегне огромна глоба, "Газпром" ще спази правилата на конкуренцията в ЕС

Централата на "Газпром" в Москва.

© Maxim Shemetov, Reuters

Централата на "Газпром" в Москва.Руският гигант "Газпром" е готов да се съобрази с регулациите в Европейския съюз и така да избегне глобите, съобщава "Ройтерс" като се позова на изявление на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.


Новината идва в края на петгодишно антитръстово разследване. Тя е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Москва и Брюксел, допълва агенцията.


Антимонополните органи на ЕС разследват компанията заради твърденията за по-високите цени на газа, който продава на страните - членки от Централна и Източна Европа, и освен това налага пречки пред конкурентни компании, които да ползват изградената вече инфраструктура в региона.
Какво обещава "Газпром"


"Те ("Газпром" - бел. ред.) реагират на нашите притеснения, свързани с конкуренцията, и обмислят разрешение на въпроса според правилата на ЕС", казва Вестагер в изявлението си. "Вярваме, че настоящата позиция на "Газпром" ще осигури свободни доставки на газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени." От руския газов гигант поемат ангажимент да спазват поетите ангажименти осем години.


ЕС сега иска становища от осем страни от Централна и Източна Европа, сред които вероятно и България, във връзка с обвинението, че руската компания предлага твърде високи цени за техните потребители и блокира достъпа на конкуренти до газовия пазар. Становищата трябва да бъдат изпратени до седем седмици след публикуването на искането в Официалния вестник на Европейския съюз.


Под заплахата доказването на тези твърдения да донесе глоба, равна на 10% от глобалните й приходи, "Газпром" се е съгласила да ревизира цените в дългосрочните си договори и условията, свързани с достъпа на конкурентни фирми до съществуващата газова инфраструктура.


Като част от сделката европейските регулатори съобщават, че "Газпром" ще оттегли и клаузите в договорите за доставка на едро и за някои индустриални потребители, които им забраняват да изнасят купения газ за други страни.


Какво следва


"Газпром" е най-големият доставчик на природен газ за редица държави в Централна и Източна Европа. През април 2015 г. комисията изпрати изложение на възраженията, в което изрази предварителното си становище, че следвайки цялостна стратегия за разделяне на централно- и източноевропейските газови пазари, "Газпром" нарушава антитръстовите правила на ЕС.


Като вземе предвид всички получени коментари от страните, комисията ще приеме окончателно становище дали ангажиментите представляват задоволителен отговор на свързаните с конкуренцията опасения на еврокомисията.


Ако това е така, комисията може да приеме решение, с което да превърне ангажиментите в правно обвързващи за "Газпром". Ако дадено дружество нарушава своите ангажименти, комисията може да наложи глоба в размер до 10 на сто от световния оборот на дружеството, без да се налага да доказва наличието на нарушение на антитръстовите правила на ЕС, припомня БТА.


В по-общ план ефективната конкуренция на централно- и източноевропейските газови пазари не зависи единствено от прилагането на правилата на ЕС за конкуренцията, но и от инвестиции в диверсификацията на доставките на газ, целенасочено европейско и национално законодателство в областта на енергетиката и правилното му прилагане. Ето защо основен приоритет на комисията е създаването на европейски енергиен съюз, се посочва в съобщението по казуса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK