Концесионерът на мина "Оброчище" се крие от инспекцията по труда

Дейвид Уелингс, изпълнителен директор на "Евроманган".

© Дневник

Дейвид Уелингс, изпълнителен директор на "Евроманган".Миньорите от мина "Оброчище" са започнали да получават днес забавените ваучери за безплатна храна за януари след предприети принудителни административни мерки от страна на Главната инспекция по труда. На 14 март те са получили и забавените за януари заплати. По информация на самите работници ваучерите се дават на всеки, който отиде да ги поиска.


Самосезиране след протест


Това обявиха от държавната институция след като от две седмици миньорите протестират заради ниските и забавени заплати, а от няколко дни обявиха и гладна стачка. От там посочват, че до края на март работодателят е поел ангажимент да плати заплатите и ваучерите за февруари.


От съобщението се разбира, че проверка се извършва и по работни места, независимо, че дейност в мината няма. При тази проверка се следи дали се осигуряват дейностите, които не могат да бъдат спирани дори при престой, а именно вентилация, водоотлив, контрол на рудничната атмосфера, рудничен подем и др.
Тези дейности се прекратяват само при цялостна ликвидация на мината. Прекратяването им при престой може да доведе до тежки инциденти и големи производствени аварии след възстановяване на работата под земята. Независимо от стачните действия, гореизброените дейности са задължителни и недопускането на тези длъжностни лица от страна на ръководството или на протестиращите им колеги, може да се смята за престъпление, посочват от инспекцията.


Проверката установила, че до момента дейностите, които не могат да бъдат прекратени, се изпълняват.


Притежателят на концесията не общува


От инспекцията се оплакват от затруднени контакти с ръководството на "Евроманган" ЕАД не само при настоящата, но и при предишни проверки. "Лицето, с което досега е осъществявана комуникацията, след старта на проверката е заявило, че е в дългосрочен отпуск за временна неработоспособност, а контакт с изпълнителния директор няма", се посочва в съобщението.


Потърсено съдействие на полицията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Търсете Ковачки през Кипър!Кипър е страна-член на ЕС!

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Поредната мшенгийска схема у нас.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Потърсено съдействие на полицията.Ама разбира се,всички трябва да се задействат,включително и прокуратурата срещу тези мошеници.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  ГЕРБ гарантира за златния пръст.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да му отнемат концесията и да идва нормален концесионер, който да не се крие и да плаща нормални заплати.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Кой в днешно време купува кюмюр. Всички тези мини са за закриване.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Този на снимката най - вероятно е подставено лице както и Георгиу Георгиу в Кипър а зад тях седи октопода на ДС.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Разваляйте всички концесии на Ковачки, пратете го в затвора, а новите концесии дайте на професионални и отговорни западни фирми!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Трябва ли да стачкуват и гладуват миньорите, та ИТ да се самосезира. не се ли разбира, че не са получавали заплати, плащани ли са осигуровки?

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  #Кой% български олигарх източва мината?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":
  :) От бранша съм и чудесно, в детайли, познавам историята на тази мина и този "концесионер".
  Първо: този Дейвид не може и на вързано магаре слама да даде.
  Второ: разпадът и разрухата в мината започнаха през 90-те с АКТИВНАТА помощ на бсп и назначеният за приватизатор един крадец с фамилия Диков/ не помня малкото му име/
  Тоя разпродаде ВСИЧКО за скраб, след това и така наречената "неперспективна шлака" запаси за критични случаи- огромни количества изкопана и складирана "на насип" рудна маса с приблизително съдържание на манган 16-20 %/ при полезност и оправдана икономическа изгода на основната рудна маса 24-28 % съдържание на манган/
  На китайци.
  Трето: след това вече започна препродажбата на тия "кипърци", които са РУСНАЦИ: финансово-олигархично-минен конгломерат, по онова време наричащ се "Финпромоко", базиран в Донбас, но контролиран от СЪУЧЕНИК НА ПУТИН :) Да се чудиш на съвпаденията още през ранните години на века, нали :)
  Сегашната игра ме вкарва в сериозни съмнения, че просто се разиграва цирк.
  Тази мина НЯМА да тръгне-в противен случай Русия няма да си продава мангана в Европа.
  А той е във ВСЯКА МЕТАЛНА СПЛАВ.
  Също така червените "бизнесмени" спряха английски проект в района за добив на този манган преди около десет години.
  Под претекст, че щяло да стане "...си ибало мръсното и кк.Албена ша потъни в манган" .
  А проектът нямаше нищо подобно предвид-просто щяха да вадят рудна маса, товарена в закрити камиони, овлажнена за да няма прахотделяне и директно в изградена обогатителна фабрика в района на Балчик, до летището, където щеще да бъде обогатявана по нова технология- БЪЛГАРСКА, на професор Савов/ страхотен ум в областта на металургията между другото/
  Ръководители на тази акция бяха красимир станев/ който поиска подкуп за да не шуми против този проект/ и няколко червени софийски позитански ръководители- също поискаха, ама не пари а ДЯЛОВО УЧАСТИЕ-30 %!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Въобще, това е ФАРС и цирк.
  Да, има проблеми, но ВИНОВНИТЕ СА НА ПОЗИТАНО И ЗАД КУЛИСИТЕ.
  А ковачки е тъпанар и парцалена кукла, от него не зависи НИЩО. И никога не е зависило- той е ИДИОТ дебелокож, който за 1- 2 милиона ще изяде и лайно под опашката на коня в 13.00 по обед :)

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 12. 12 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кой в днешно време купува кюмюр. Всички тези мини са за закриване.
  —цитат от коментар 6 на palav_nik

  Ех, ако можеше да се научите и да разбирате прочетеното :)
  МАНГАН, не "кюмюр".
  Няма манган-няма сплави от метал :)
  Никакви.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 13. 13 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#6] от "palav_nik":

  Ша умориш някого от смях :)))... Кюмюр, викаш, копат в една от най-големите манганови мини в света? Мооооже...

 14. 14 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "quasimodo":
  Държа на професионално уточнение: мината е миниатюрна, находището е четвърто по доказани запаси в света.
  Вече какъв е процента на концентрация на манган в тон/маса. с какъв състав е/ твърде много примеси, основно сяра, което изисква флотация и обогатяване като допълнителни процеси/, на каква дълбочина и как е смесено с добруджанският валанж/ срещу чието замърсяване така реваха, когато се протестираше срещу шистовите проекти, но дума нямаше срещу РУСКИЯТ проект/ удобно скрит зад регистрирана в Делауер компания, ръководена от канадски пенсионирани минни нженери, да запалят Добруджанският въглищен пласт и да си добиват ..газ :)
  Има хляб в това находище, но за знаещи, кадърни и търпеливи, работливи хора.
  А не за червено-лилави крадци и шайка некадърници, чакащи държавата/ АЗ, ВИЕ, ТЯ ТОЙ...не не и кой/ да им даде всичко, а те само да лапат и дебелеят.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 15. 15 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Забелязал съм, че концесионерите на мини са предимно долни отрепки и престъпници

  I shave with Occam's razor
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia"::) От бранша съм и чудесно, в детайли, познавам историята на тази мина и този "концесионер".Първо: този Дейвид не може и на вързано магаре слама да даде.Второ: разпадът и разрухата в мината започнаха през 90-те с АКТИВНАТА помощ на бсп и назначеният за приватизатор един крадец с фамилия Диков/ не помня малкото му име/Тоя разпродаде ВСИЧКО за скраб, след това и така наречената "неперспективна шлака" запаси за критични случаи- огромни количества изкопана и складирана "на насип" рудна маса с приблизително съдържание на манган 16-20 %/ при полезност и оправдана икономическа изгода на основната рудна маса 24-28 % съдържание на манган/На китайци.Трето: след това вече започна препродажбата на тия "кипърци", които са РУСНАЦИ: финансово-олигархично-минен конгломерат, по онова време наричащ се "Финпромоко", базиран в Донбас, но контролиран от СЪУЧЕНИК НА ПУТИН :) Да се чудиш на съвпаденията още през ранните години на века, нали :)Сегашната игра ме вкарва в сериозни съмнения, че просто се разиграва цирк.Тази мина НЯМА да тръгне-в противен случай Русия няма да си продава мангана в Европа.А той е във ВСЯКА МЕТАЛНА СПЛАВ.Също така червените "бизнесмени" спряха английски проект в района за добив на този манган преди около десет години.Под претекст, че щяло да стане "...си ибало мръсното и кк.Албена ша потъни в манган" . А проектът нямаше нищо подобно предвид-просто щяха да вадят рудна маса, товарена в закрити камиони, овлажнена за да няма прахотделяне и директно в изградена обогатителна фабрика в района на Балчик, до летището, където щеще да бъде обогатявана по нова технология- БЪЛГАРСКА, на професор Савов/ страхотен ум в областта на металургията между другото/Ръководители на тази акция бяха красимир станев/ който поиска подкуп за да не шуми против този проект/ и няколко червени софийски позитански ръководители- също поискаха, ама не пари а ДЯЛОВО УЧАСТИЕ-30 %!!!!!!!!!!!!!!!!!!Въобще, това е ФАРС и цирк.Да, има проблеми, но ВИНОВНИТЕ СА НА ПОЗИТАНО И ЗАД КУЛИСИТЕ.А ковачки е тъпанар и парцалена кукла, от него не зависи НИЩО. И никога не е зависило- той е ИДИОТ дебелокож, който за 1- 2 милиона ще изяде и лайно под опашката на коня в 13.00 по обед :)
  —цитат от коментар 11 на clutch


 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Пише мина. Мина Оброчище.
  В мините се добива кюмюр.
  А манганът се добива от руда. В рудници.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  До коментар [#11] от "clutch":

  Това, което пишете е потресаващо. Аз съм чела, че 1997 година, работниците са искали да купят мината, заедно с ръководството и вероятно по т. нар. работническо-мениджърска приватизация. Но дали се е случило. А през 2003 г. "Евроманган" е закупена от някакъв швейцарски холдинг. Сега той ли експлоотира мината.

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1173 Неутрално


  Кой в днешно време купува кюмюр. Всички тези мини са за закриване.
  —цитат от коментар 6 на palav_nik


  Не знам кой купува, ама във всеки случай тая мина не продава.

 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Пише мина. Мина Оброчище.В мините се добива кюмюр.А манганът се добива от руда. В рудници.
  —цитат от коментар 17 на palav_nik


  Не бе, кюмурът се добива в кюмурници, а в мините се прават мини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK