Половината от работещите в ИТ сектора са с нагласи за емиграция

Половината от работещите в ИТ сектора са с нагласи за емиграция

© Stoyan Nenov, ReutersНеравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време до повече от осем часа дневно са сред основните проблеми пред работещите в сферата на информационните технологии (ИТ) у нас. Данните са от проучване за условията на труд в сектора.


През последните десет години секторът се удвои и достигна 70 000 души. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусия "Условията на труд в IT сектора - предизвикателства и реалност", цитиран от БТА.


Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция,
независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри, заяви Димитров. Според председателя на НБС "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места.

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се примени образованието на най-малките, смята Билюков.


Забележителен е интересът за работа извън София


Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.


Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7 процента споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто.


А като цяло договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността. Ето защо от синдиката предлагат да се разработи и приеме в процеса на колективното договаряне на пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора, за да се намаляj стресът и напрежението на работното място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK