Половината от работещите в ИТ сектора са с нагласи за емиграция

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Изборът е личен, а заплащането е съвсем прилично за нашите условия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  За нашите условия заплатите са добри ..но на вън особенно в малките държави-Белгия,Дания,Австрия...Испания заплащането е в пъти по-добро!За общо взето по-малко ,но регламентирана работа!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Заплатата е прилична. Около една - една и половина датска минимална заплата

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5398 Неутрално

  Понеже знаят и могат същото, като колегите си в чужбина, които получават в пъти повече, съвсем обяснима е тази нагласа за емиграция. Като емигритат, ще видят, че заплатата е голяма, но и наемите, режийните, транспортът, услугите, също са големи, а само цените в суперите са съпоставими.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Вън паразитиращите синдикати от работещия бизнес!

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 6. 6 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Условията на живот, градска среда, развита икономика за да си задоволяваш прищевки с услуги, култура, развитие за децата, отношенията между хората, сигурност, положителен пример за децата, здравеопазване и образование, които тук излизат по-скъпи защото трябва да са частни а държавата-мафия пак си взема осигуровки и данъци без да получаваш нищо насреща.

  С каквито се събереш, такъв ставаш. Усещаш как затъпяваш, озлобяваш се, ядосваш се за дреболии, мръсотията и калта сякаш влизат в душата малко по малко.

  В нормалните дъртжави излизаш и съседите във входа не си складират старите мебели по стълбището, не си проветряват кухните към общите части, не си простират гащите по терасите, не крещят и скачат пиянски до 3 сутринта, не си паркират колите на тротоара и ти вървиш като "бял човек" вместо да криволичиш между колите и калта, няма я тази кал и прахолявк по улиците, зелените площи не са огромни кални дупки, не се давиш от миризмата на нафта от колите като се опиташ да спортуваш, няма озлобени улични кучета да те нападат, в магазина не ти продават развалени продукти с пренабит срок на годност и боклуци дрехи, които се разпад след 2 седмици, и т.н.

  Разбира се това е твърде кратко и общо, в Португалия много от нашите условия си ги имат, но като цяло това е положението. Понякога човек се замисля и се жертва заради децата си, заради себе си и нервите си.

 7. 7 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Като човек, занимаващ се от над 10 години с програмиране и с доста приятели в сферата:
  1) Заплащането за страната е адекватно. С парите, които се вземат тук ( предвид ниския стандарт ) сериозен програмист ( не джунър ) има почти същата покупателна способност, каквато има програмист навънка.
  2) Приятелите ми заминават не заради безумни срокове ( където ги има навсякъде, но поне се плаща овъртайма ), а заради нещо друго - битовата простотия и манталитета. Вече навлизат във възрастта, в която искат да имат деца и мислят сериозно в каква среда искат да израстнат децата им, или бъдещите им деца.
  3) Приятелите ми, които заминаха да работят в Калифорния се върнаха. Вземаха над 120к долара годишно, но след такси и наем си с много по-малка покупателна способност. Може да вземаш такива пари и да живееш в мизерия. И пак те спукват от работа.
  4) Почти не познавам човек в сферата ( говоря само за програмисти - не секретарки, меркетолози и всякакви други, които се водят в "ИТ сферата" ) който да взема по-малко от 2к на месец и никой, който не се осигурява на реалните си пари. Навярно сива икономика в сектора има, но е далеч от сивата икономика в останалите сектори. Реално това са много малко хора, които плащат много от пенсиите на сегашните пенсионери.
  5) Сектора се пренапълни с хора, които са там само заради парите. Няма лошо, но след една академийка, без силна страст постоянно да си в час просто не се получва. Програмирането не е за всички и според мен е грешно всички да стават "програмисти", най-вече от ранна детска възраст. Трябва да има къде на децата да им се покаже по занимателен начин за какво става въпрос ( пиморони имат много добри неща в тази насока ), а ако им хареса - да се научат на алгоритми и алгроритмично мислене за решаване на проблема, а чак след това да се заливат с имплементации с реален код.

  Idiots doing idiot things, because they’re idiots.
 8. 8 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Защо в първите коментари се обсъжда постоянно РЗ?
  Удължено работно време, свръх натовареност, неспазване на предварително договорените условия, слаб мениджмънт- това се изтъква като причина за недоволството на работещите в ИТ сектора.
  Прави са хората да недоволстват.
  А какво да кажем за другите професии, където към гореизброените причини се добавя и мизерно заплащане, и работене без почивни дни?

 9. 9 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Това, че са се върнали 1-2, не превръща завръщането им в масово явление. Винаги има някой нереализирал се поради някаква причина. А и в повечето случаи, който веднъж е излязъл извън Бг, остава винаги с поглед навън и нагласата в даден момент да опита пак.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  Работата е фифти-фифти - 50% мислят да емигрират и 50% са емигрирали вече.

 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "el__paco":

  е на такива им се чудя - какво ги спира да отидат да работят другаде, особено последните години, и защо не протестират - но не пред народното събрание за минимални заплати...

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  без програмисти как да е, ама като останем без лекари и учители ще видим...

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Хахаха, идете, идете, сигурно си мислят, че там ще ги галят с перце.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 14. 14 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Заобикалящата действителност мачка. Трудно е да се чувстваш добре, когато масово около теб хората не се чувстват добре. А в редките моменти, когато част от тях се чувстват добре, то често го проявяват по начин, който е дразнещ. Гледайки навъсените физиономии, прахоляка, калта и псетата, безпардонните бюрократи и наглите политици си казваш - мамка му, защо трябва да причинявам това на децата си?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4119 Весело

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  приятно ме учуди, че написа истината. дано си провидял истината за мутростан и мутрите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4119 Весело

  До коментар [#12] от "Xumpomo name":

  мутрите не понасят учените хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Xumpomo name":

  Ако всички отидат да работят другаде, кой ще остане да живее в повечето градове в Бг?

 18. 18 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Xumpomo name":

  Ако всички отидат да работят другаде, кой ще остане да живее в повечето градове в Бг?

 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "el__paco":

  Питай другарката Нинова, нейния син ще се върне ли да стане даскал в Хасково

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#19] от "Xumpomo name":

  Без политика днес! :)

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4119 Весело

  До коментар [#19] от "Xumpomo name":

  нали знаеш, че учат заедно със сина на цачева. той може да стане учител винаги но гащите не става и за домоуправител в панелка в Бусманци или Кремиковци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#7] от "Pow": 3) Приятелите ми, които заминаха да работят в Калифорния се върнаха. Вземаха над 120к долара годишно, но след такси и наем си с много по-малка покупателна способност. Може да вземаш такива пари и да живееш в мизерия. И пак те спукват от работа.

  Много точен коментар. Заминават предимно хора, които не познават живота навън. Освен това България може да е всякаква но е пълна с весели и живи хора. Тук има лайф. Има хора в заведенията и в делнични дни. В подредените и уредени държави рискуваш да умреш от скука.

  /не се чете/
 23. 23 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "Taiga":

  Какъв си ти бе, пелтак? Пукна ли се от завист, че един стажант програмист взима два пъти повече от тебе?

 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#11] от "Xumpomo name":Ако всички отидат да работят другаде, кой ще остане да живее в повечето градове в Бг?
  —цитат от коментар 18 на el__paco


  Не знам. Европейските държави са малки по площ и гъсто населени, градове-призраци няма. Но има всички индикации, че у нас може и да се появят.

 25. 25 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Синдикатите са последното, от което се интересуват в този сектор. Поръчките са за чужбина, критериите за работа, също. Нашите "бизнесмени" могат много да се облизват, но истината е, че са напълно неспособни да създадат и управляват такъв бизнес. Така че, hands off!

 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ама другарката обеща да се бори с демографските проблеми :)

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4119 Весело

  До коментар [#26] от "Xumpomo name":

  дори каза и как и може и да се успее(дано). за вас хората явно не са капитал и сигурно и за направата на децата ви разчитате на околните

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тони Шнайдера":''В подредените и уредени държави рискуваш да умреш от скука. ''

  Подредените и уредени държави са били създадени в продължение на векове от хора, които са ставали все по-подредени и уредени и съответно тези държави са подходящи за същия тип хора, т.е. онези, които са били родени там. Винаги ми е било приятно да пътувам в Швейцария, да се възхищавам на природата и' и уредените и' градове, но винаги съм знаела, че никога не бих живяла добре там, независилмо с колко пари. Защото не съм била родена там и нямам нищо, което да ме свързва със страната или швейцарците.

 29. 29 Профил на bolenZdravNosi
  bolenZdravNosi
  Рейтинг: 488 Весело

  Да дойдат и да опитат "навън", само мрънкат средата ква били, кво било що било. В България една голяма част от програмистите взимат достатъчно пари да живеят много добре, докато в чужбина ще взимат една средна заплата( освен ако не си много добър, разбира се). Дразня се на тия тъпотии, аз ако взимах по 2 бона заплата в Бг хич нямаше да де гърча като червей в Германия. Но не нали сме мрънкачи трябва да се оплачем. Едно нещо съм разбрал от престоя ми тук, че гражданите могат да променят средата като почнат първо от неща елементарни катп двора си. Както и да е, някои от нас милеят за Бг и нямам търпение да събера достатъчноо пари и да си се прибера, там където се чувствам у дома, а не където ми сервират лицемерието с усмивка.

  Пътят към ада е осеян с добри намерения
 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#29] от "bolenZdravNosi": ''нали сме мрънкачи трябва да се оплачем''

  В случая с ИТ специалистите става върпос за алчност, а не за мрънкане - те просто искат да печелят повече и си мислят, че на запад всичко е мед, масло и долари.

 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":

  Много добре си обяснила нещата тук и под онази другата статия. Аз нямам опит като емигрант, но като турист съм кръстосал доста уредени държави. По принцип в неуредени не ходя - имам си такава.

  /не се чете/
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  До коментар [#29] от "bolenZdravNosi":

  ела тук при мутрите и печели на воля. елементарно е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#31:"Тони Шнайдера"] Аз нямам опит като емигрант, но като турист съм кръстосал доста уредени държави.

  Вероятно не знаеш, че вицът за разликата между туризма и емиграцията може да е и с обратен знак.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#30] от "princess_x":

  и при миньорите е въпрос на алчност... що не се гръмнеш да не се мъчиш

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Иначе към изявленията на пишман синдикалиста от статията и към коментиращите:
  "Не всичко е пари, приятели!" Независимо от коя страна на бившата желязна завеса се намирате.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "el__paco":

  Удължено работно време, свръх натовареност, неспазване на предварително договорените условия, слаб мениджмънт- това се изтъква като причина за недоволството на работещите в ИТ сектора.

  Това го има навсякъде по света :) Този сектор е така. Малко са фирмите като САП например, там са построили комунизма отвсякъде, включително и в БГ офиса. Но зад САП седи маса държавна пара...

 37. 37 Профил на dunavetc
  dunavetc
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "dggm":

  ++++++++++++++

 38. 38 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#26] от "Xumpomo name":дори каза и как и може и да се успее(дано).
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА


  За теб всяко скудоумно плямпало няма начин да не успее ... стига да е от БСП. Това е единственото условие.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#34] от "Xumpomo name":

  Май твоят ''съвет'' е по-подходящ за онези ИТ спецове, които се мъчели в България и искали да емигрират.

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#36] от "niakoi_si":

  Конкурсът за тъп коментар продължава...

  Всъщност, тезата, че парите са ОК като за тук е изключително идиотска. Тезата, че само тук сме пичовете и навън не могат да се забавляват - още повече.

  Това са тези за хора, които на запад от Калотина не са били.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#30] от "princess_x":

  "те просто искат да печелят повече"

  За разлика от нормалните трудящи се които доброволно бачкат за малко пари, нали?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 274 Весело

  Толкова глупости в една статия трудно могат да се прочетат. Няма как да е вярно, че 50% от хората искат да емигрират, тъй като общо взето почти всеки от този сектор може да емигрира в рамките на месеци. Т.е. ако искаха щяха вече да са се махнали. По-смешното е, че се цитира КНСБ в изказване за ИТ сектора?! Какво общо имат тези паразити с ИТ сектора, колко членове на синдиката имат (залагам на не повече от трима) от този сектор и какво въобще знаят за него? За претовареността и дедлайните да не говорим... голям смях. Ако някой чувства, че работи много, нека отиде в САЩ да се пробва.

 43. 43 Профил на Kristiyan
  Kristiyan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупости говорите. Заплатите в ИТ сектроа сравнени със стандарта ни са супер. Не може да се сравнява с европейските страни. Там данъците са в пъти по-големи и разходите за квартири са още повече. За другите сектори може да се оплакваме ама за ИТ сектора няма за какво . Емигранта винаги ще е емигрант. Аз не познавам тук умен, млад човек без работа. Работа има стига да имаш какво да предложиш като знания и умения.

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Много социологическа работа по същество . Къде има проблем ? Така е в тенологичен сектор ,....където уж заплатите . Някой иска ли да направи хубава къща в квартал Филиповци ? Защо .. нали !? Така е в България вече , общо взето Филиповци навсякъде.
  Знам че на всеки трябват пари да живее , ама женките на Б.Б прекаляват с неговият мускул. Огромни средства се изливат от Европейски пари за "помпане на рекорди и тн". Какво ще излъжем сега ,още веднъж, още година...6 месеца ?? Тези 50% си тръгват , прави сметка за останалите , да не коментираме хората по градовете извън столицата. Просто загубено време да стоиш в това което са направили ЕЛИТЪТ от България.

 45. 45 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Дрън дрън. Всички приятели от ИТ, които заминаха, не тръгнаха заради пари или покупателна способност. Отидоха заради уредения живот, сигурността и бъдещото на децата си, които тук не са уредени. Колегата Pow го е описал много точно - браво.
  Ако и ИТ-тата започнат масово да се чупят, това означава изнасяне на хора, които са едно от силните пера в държавата с данъците и парите, които вкарват в икономиката на страната.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Въх, направо ме разби с тоя коментар. Знаеш ли, някак е нелепо от позицията ти на метачка от улиците, да обясняваш в кой сектор колко е натоварено. Аз щото в тоя сектор бях повече време отколкото ти изобщо имаш трудов стаж, сметам имам ЛИЧНИ наблюдения по темата. Заплатата в общия случай е ниска като за сходни позиции в нормалната част на Европа. Условията обаче не са лоши в никакъв случай.

  Между другото, в моя коментар обида няма. Твоя пък съдържа единствено това. Къш...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yossarian":

  Как точно си мислиш, че могат за месеци да емигрират? Дай с пример...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#36] от "niakoi_si":

  С тази разлика, че там се заплаща извънредният труд, а тук- рядко, да не напиша, че почти- не.
  Друг е въпросът, че раб.ден там се удължава от прекаленото пътуване към и от работа. Поне при повечето.
  Писах под другата статия, ще напиша и тук- прекалено много близки и познати ми хора заминаха преди години, заминават и сега, никой не се върна. Ако нещата стояха така, както пишат някои, отдавна тези хора да са се върнали.

 50. 50 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#48] от "Darth Plagueis":

  Аз съм го правил няколко пъти. Времето от кандидатстване до наемане и местене е в рамките на няколко месеца. Стига, разбира се, да има какво да предложиш като умения.

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#49] от "el__paco":

  И тук се заплаща извънредния труд. Поне в читавите фирми. Глада за кадри е толкова голям, че рядко някой си позволява да експлоатира служителите си. Ако си на обратното мнение сменяй работодателя. В момента има зверски глад за читави хора.

 52. 52 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тони Шнайдера":

  братчед дай ми кешовица пък да видиш колко ми е скучно и в сомалия ще намеря да се забавлявам

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 53. 53 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#23] от "Кози Крак":

  Ахахаха, дръвчо, тия ги разправяй на свако ми.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darth Plagueis":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На 100% се присъединявам!Типично балканско мислене!

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8708 Неутрално

  Ясно, синдикалистите лакомо са хвърлили око на един сектор в икономиката, където се плащат високи заплати и където няма синдикати :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7599 Неутрално

  Пламен Димитров говори за ИТ сектора. Там въобще не им трябват профсъюзи. При този дефицит на специалисти, по лесно е там да си договорят сами високо възнаграждения. Скоро четох, точно за заплащането на ИТ специалистите в България, което е съизмеримо с много други държави, сравнено със стандарта.

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Да вземат високи пари, никой не завижда . Макар че не знаеш откъде ще те погледне "инструктиран данъчен", инспекция ...и все в този ред. Не може да е хубав живота , ако навсякъде е скапано. Скапано "Рамката България". Някак ни внушиха ...такива сме били . Не сме такива, поне в близките 100 години назад . Имало припрени ,закачки. Това е ново и непознато. България не е изпадала в такава ситуация. Изчезва това ,което е дадено като факел в момента на всеки - правото да живее и бъде част от народа. Няма изследване на проблема" колко народ не иска да живее в БГ". Колко много са обидени на държавата по различни причини. Ако хората в ИТ са на кантар , заради пари, носталгия и тн. Лекари , медицински работници ...друго работещо се евакуират. Ама при чинии, ама в строителство ,ама болногледачи , ама земеделски бачкатори ,ама шофьори ,..всичко се изнася(евакуира). Не само изнася, а след 15 години децата вече не са българи. Този измамен "РАЙ"за София все още ще приключи скоро . Провинцията е обезкостена, а населението вече по различно. В поне в 180 общини при учениците българските ученици са под 50% от общия брой.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":


  Слава богу!
  Не може, а и не искаме да живеем в ссСССР

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 60. 60 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нов Републиканец":

  Пич Работил съм и в Дания, и в България - приказваш глупости. След данъци в бг правя същото.

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4240 Неутрално

  Способните хора естествено, че ще работят където им плащат по добре, условията са по добри и средата също е от значение.

  Peni Nikol
 62. 62 Профил на mordorbg
  mordorbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  Да разбираме ли че ти си работил в Дания, Испания, Австрия и Белгия, или си поредния "компетентен" по всичко в тоя форум?

 63. 63 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#6] от "dggm":Впечатляващо прецизно описание на "нещата от живота " ... Малцина са тези които си дават сметка за тези неща преди да е станало късно. Присъединявам се към Вашия коментар без никакви условности. НО за оправдание на някои искам само да допълня- хора не видяли,не пътували,не живяли на други места трудно,много трудно ще разберат за какво иде реч...

 64. 64 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от "Xumpomo name":

  Акъл шамадура:) като кумира..Ако разбираш Б.Б , че Данаилов ще ходи да оправя демографията ,наистина си пате,...дори по голямото патк...:)Демографията ще се оправи ,ако нашият зарзават е поне равен с другия. Защото селкостопанската работа я правят българи .., и в Гърция ,и в Испания , и Португалия , Англия и тн. Лошото че има "китки", които се занимават с внос ...и то безмитен ,огледай се около теб:)

 65. 65 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "Pow":

  Подобно на теб , и аз се занимавам с програмиране над 10 години вече , и съм напълно съгласен с всички точки, които изброи, освен точка 2. - това, че по дефолт всички са натъпкани в тъпата София, не означава, че навсякъде хората са намръщени и средата е ужасна. Аз лично съм прекарал тези над 10 години извън София (и то не в Пловдив или Варна), и въпреки че в началото имаше значителни разлики с заплащането спрямо София, вече не е така. Има доста фирми, които отвориха офиси в 4-5 града, и ще има още. Така че забележете какво пише в статията - 63% искат извън София , но не изрично извън България. Вярно е това, което казваш за данъците и това че не получаваш насреща много, но пък имаш достъпно здравеопазване и практически безплатни детски градини , училища, а и данъците ни са по-ниски (не са 10% - доста по-високи са за работници,но пак по ниски от Европа или САЩ).
  И така, вместо да гледат към чужбина тези 50% да вземат да накарат шефовете си да отворят офиси извън София!
  Аз лично имам много приятели , които не издържаха на напрежението, така че му мислете!

 66. 66 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз ще се изкажа като съпруга на програмист. Мислим за емиграция точно по причините, дадени в жълтичко, тоест заслужено и широко одобрени по-горе. Заплатата е супер, особено за България. Чак велика свръхнатовареност няма - мъжът ми работи извънредно по-рядко, отколкото аз, а заплатата ми е около 4 пъти (!) по-ниска от неговата. Но! Омръзна ни да живеем в тая кочина: дупки, мръсотия, селяния и корупция. Ние сме свикнали, на мен дори ще ми липсва България, и основно заради това още се чудим, пък и моята професия е свързана с българския език, тоест в чужбина не знам какво ще правя. Обаче именно - имаме две деца, живот и здраве скоро ще имаме трето, и заради тях взех сериозно да обмислям офертата за изнасяне. Днес не мога да пресека, защото диагонално на пешеходната пътека е спряла кифла в бял джип БМВ - истински виц - и си бучка тъпия телефон. Вчера слушам в парка някакво тате как хвали синковеца си, че е ритнал момиченце, с думите "ма ше ги риташ бе, иначе нема да се научат. Нема да се даваш". Онзи ден... Не искам да си спомням какво беше онзи ден. Няма и да започвам да описвам безумията, с които лично и професионално съм се сблъсквала в съд, администрация, полиция. Не само програмистите, всеки би духнал, просто за тях е по-лесно, защото професията им е добре платена, добре търсена и най-вече универсална.

 67. 67 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  Това дето го твърдиш, не е вярно. Заплатите в Испания са същите като в Б-я. В Австрия също.


 68. 68 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#65] от "damned":

  Прочетох ви и двамата. И двамата сте прави. Аз бих разбрал всеки който иска да прави кариета навън. За мен обаче основните причини да напуснеш България са други.
  - безправова държава
  - наглостта на всички управляващи
  - манталитет на българина - нетолерантност, завист, грубост, простотия ...
  - условия за подрастващите

  Stupid people make me sick
 69. 69 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Кво общо има Кнсб с програмирането. Марш бе соц. Пиявици.

 70. 70 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Ех мутрите ако могат да се докопат до сектора, кво крадене ще падне. Ама не могат....не става само с ядене, трябва и акъл. :)

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK