Търговците на горива получиха забрана да обменят информация (допълнена)

Юлия Ненкова, председател на КЗК

© Цветелина Белутова, Капитал

Юлия Ненкова, председател на КЗККомисията за защита на конкуренцията (КЗК) задължи шестте петролни компании, разследвани за картел при определянето на крайните цени, да прекратят контактите помежду си. Това се разбира от решение на антимонополния орган.


Санкцията се отнася до "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД. До 30 дни те трябва да гарантират, че не поддържат контакти помежду си и не обменят информация.


Забраната се отнася и за служителите, които не трябва да обменят информация с техни колеги при конкуренцията. Търговска информация не може да се обсъжда и в рамките на Петролната и газова асоциация, постановява още комисията.
Компаниите до един месец трябва да гарантират и че са въвели правило за уволнение на служителите си, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.


През октомври 2016 г. КЗК предяви обвинения за картел към шестте компании.

Търговците на горива получиха забрана да обменят информация (допълнена)

© Надежда Чипева, Капитал


Какво е установила комисията


В решението на антимонополната комисия се цитират множество откъси от имейли, разменяни както в рамките на отделните дружества, така и между тях като честа за целта са ползвани лични електронни адреси. Проследен е и случай, в който служител на ЕКО напуска и отива на висока длъжност в "Петрол", откъдето продължава да "съдейства" с информация на бившите си колеги.


В същото време КЗК посочва, че фактът, че търговците на дребно определят еднакви цени сам по себе си не означава, че има забранено споразумение на пазара. Цитира се практиката както на самата комисия, така и на тази в Европейската комисия и Върховния административен съд, в които е прието, че паралелното поведение само по себе си не представлява съгласувана практика.


В допълнение специфичните условия на пазара - наличието на висока степен на ценова прозрачност заради публичното обявяване на цените, обуславят възможността различните участници на пазара да провеждат еднаква пазарна политика. Право на всяко предприятие е самостоятелно да определи ценовата си политика, отчитайки моментните или прогнозираните действия на своите конкуренти, посочва комисията.


Налагал се и изводът, че наблюдаваните пазарни тенденции, заради които започна производството, са обективно обусловени от спецификата на пазарите на дребно на горива. "В производството не са установени достатъчно доказателства, които да установяват, че анализираните практики се дължат на други, непазарни фактори, които имат антиконкурентна цел", посочва комисията.


Търговците възразяват на всичко


От описването на казуса се вижда, че от заподозрените първоначално д картел компании възразяват на повечето твърдения на комисията и посочват, че повечето от тях не са доказани.


Възразява се срещу сравнението само на видимите цени, обявени на бензиностанциите, но не и на реалните цени, на които горивото е било продавано на потребителите, защото поради наличието на различни схеми за отстъпки, прилагани от участниците на пазара, крайната цена на дребно се различава от обявената цена на таблото на бензиностанцията.


Във възраженията на компаниите единодушно се твърди, че пазарът на дребно е силно прозрачен, което се дължало и на нормативните изисквания.


"В конкретния случай КЗК приема горните възражения, но отчита, че по своята същност пазарът за горива може да бъде определен като податлив на координиране между участниците на него", посочва обаче комисията.


За десет години пазарът се бил променил


Позовавайки се и на свои предходни анализи на пазара на горива антимонополната комисия посочва, че данните показват ефективна конкуренция и подобряване на нивото на концентрация за всяка следваща година.


През 2007 г. пазарът на дребно на горива е определен като чист олигопол (малко на брой конкуриращи се фирми – бел. ред.). На него се открояват четири водещи дружества. Те имат общ пазарен дял около 80 %. Новите анализи на пазара обръщат тази представа. В анализа, обхванал периода от 2012 г. до 2016 г., се установява, че структурата на пазара както при дизела, така и при бензините е "близка до олигопол".


И на двата пазара броят на участващите стопански субекти е значителен – над 1 000 търговци. На всеки от пазарите се открояват най-малко пет водещи дружества с общ пазарен дял около 50 % и 60 % съответно за пазарите на дизел и бензин. Данните за първите два пазарни лидери показват тенденции на спад на пазарния дял, за сметка на другите водещи дружества или на навонавлизащи участници, които се опитват да изградят устойчиви и разпознаваеми търговски обекти в национален мащаб.


Малките участници на пазара като цяло показват устойчиво пазарно присъствие. Наблюдава се лек спад в позициите на дружествата с дял под 1 %, който обаче е компенсиран от възникването или покачването на пазарния дял на групата от предприятия с пазарен дял над 1 %, сочи анализът на комисията.


Заключава се, че обичайно пазарът на дизел е с по-конкурентна структура. "Без да противоречи на горното КЗК отчита, че по своята същност пазарът за горива е като цяло податлив на координиране между участниците на него", се посочва в решението.


Производството по установяване на картел се прекратява.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 226 Весело

  А може ли да си съобщават колко е бензина по бензиностанциите на Марешки:))

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Неутрално

  Поредната незаконна гробарска глупост. Освен това явно има картел, а те го прикриват с палиативни "мерки".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  вервай си това да се случи, смеееех

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Весело

  Пазарът отчита завишено търсене на пощенски гълъби !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Комисията оправда очакванията на българите!
  Време е за нови автомобили и вдигане на заплатите в комисията.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Написали 108 страници с ала-бала, и накрая - "да не обменяли информ."!? И, кое е незаконното в това, например:
  „Лукойл-България“ ЕООД пояснява, че от всички обекти на дружеството в страната се получава информация за обявените на табло за деня цени на конкурентните търговски обекти. Управителите на съответните обекти на „Лукойл-България“ ЕООД обикалят обектите на конкурентните им бензиностанции и взимат информацията от ценовите им мачти. Информацията се предава чрез общата информационна система на дружеството.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":

  ГЕРБ умеят да създават администрация, която получава пари за да НЕ работи. Във всеки момент обаче може да изиграе ролята на бухалката !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Гневно

  в края на миналата седмица Герджичката не каза кой е собственикът на складовете за търговия с горива, нали? а съдът се произнесе в полза на ищците за тази информация, и срокът за представяне на тази информация изтичаше някъде в средата на април. убеден съм, че настоящият кабинет няма да се съобрази с решението на съда, както няма да се съобрази и следващият кабинет на Бойчо. явно ще трябва да се съдим в Страсбург и да блокираме сметките на правителството и пенсионерите да изпълзят на протест :)

  комунетата и мутрите ще бранят картелите, дори това временно да спре развитието на корупционната им кариера!

  явно без да обесим съветските резиденти в България, няма да стигнем до пазарна икономика!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":

  Това е от години и е валидно за всички вериги Работил съм в ОМВ и беше практика да пилучаваш мейл от Ц.Офис с нареждане да се проверят цените на конкурентите и да се променят - разлика с Лук прим.една стотинка отгоре или равни с Шел... Това ако не е картел здраве му кажи.
  Мейлите си стоят по компотите в бензиностанциите ама кой да ги види.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 280 Неутрално

  И само това ли?! Това просто е храчка в лицето на обществото! Оставка! Комисия за защита от конкуренция!

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2151 Неутрално
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1063 Весело

  Е как ще стане това?:) :) :)

  А през Фейсбук може ли?

 13. 13 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 385 Неутрално

  ---> До 30 дни те трябва да гарантират, че не поддържат контакти помежду си и не обменят информация.

  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХААХАХАХХАХАХААХАХАХ
  Добре ме расмяхте КЗК.

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 0 Весело

  Тия пак стрелят във въздуха!

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Това е безмислено и тъпо. Никой не може да ги спре да пият по ракия заедно. Ако трябва и в извънработно време (в работния ден ще си поспиват). Като вземат решения без никаква писмена следа ще им хванат картела на куково лято.
  А няма да се учудя, ако се окаже, че тази забрана е незаконна.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Това сериозно ли е?! Интересно, как ще докажат, "обмен на информация", от КЗК, дори и да има такава, между търговците на горива?!

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Весело

  е това вече е сериозен удар по картела . да не обсъждат видима от сто метра информация . още по жестоко е ако им направят график кой/кога да обявява цени , понеделник Лук , вторник ШЕЛ .......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5249 Неутрално

  Поредното НИЩО измислено от КЗК, работещ по-скоро в услуга на монополите

 19. 19 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  КАртелът се бори с пазар, а не със смешни забрани. Какво значи да не си обменят информация - да не би зената на бензина по бензиностанциите да е някаква страшна тайна?

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Неутрално

  До коментар [#18] от "pet_fire":

  3 Дни след изборите !!! ИМА ЛИ УЧУДЕНИ !!! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Борисов каза че се справят достатъчно добре с картели и монополи. Какво очаквате да ви съобщи тази леля? Картел има и то съвсем официален.:
  http://www.bpga.net/bg/team/
  С любезното съдействие на ГЕРБ и БСП.

 22. 22 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Борисов каза че се справят достатъчно добре с картели и монополи. Какво очаквате да ви съобщи тази леля? Картел има и то съвсем официален.:http://www.bpga.net/bg/team/ С любезното съдействие на ГЕРБ и БСП.
  —цитат от коментар 21 на acarid


  ДА не забравяме и ОПЕК - при горивата нещата са отвратителни още от извора ... пардон - кладенеца.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4308 Весело

  До коментар [#9] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Какъв картел може да е това - да следиш цените на конкурентите си!? Още повече - във 21 век. живеем и за 10 секунди можеш да намериш и да видиш цените на всички: https://bg.fuelo.net/

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#9] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":
  Това, което описваш не е картел. На зеленчуковия пазар като си промениш цената според тази на съседната, картел ли е?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#8] от "полувишис":

  КОЙ е собственикът на складовете? Няма да кажат.ОМЕРТА.Нали от там лапат всички рубладжии начело с бай Х , а Герджиков е оперетна фигура.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Една беззъба комисия поискала нещо от началника си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petak":
  всъщност е пропуснато
  " Комисията не откри картел в търговията с горива
  В Комисията за защита на конкуренцията е образувано производство по преписка за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Лукойл България” ЕООД и сдружение „Българска петролна и газова асоциация“.
  В рамките на проучването бяха извършени поредица от проверки на място и отправени множество искания за предоставяне на информация с цел изясняване на фактическата обстановка, съобщиха от КЗК.
  С оглед обществената значимост на сектора на търговия с горива, Комисията извърши анализ, фокусиран върху поведението на ответниците и установи пазарни условия, опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petak":
  всъщност е пропуснато
  " Комисията не откри картел в търговията с горива
  В Комисията за защита на конкуренцията е образувано производство по преписка за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Лукойл България” ЕООД и сдружение „Българска петролна и газова асоциация“.
  В рамките на проучването бяха извършени поредица от проверки на място и отправени множество искания за предоставяне на информация с цел изясняване на фактическата обстановка, съобщиха от КЗК.
  С оглед обществената значимост на сектора на търговия с горива, Комисията извърши анализ, фокусиран върху поведението на ответниците и установи пазарни условия, опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Звучи ни смешно, но в корпоративния свят е така - всичко трябва да е описано и регламентирано, а какво става в действителност е съвсем друг въпрос.
  Имам познат който работи в една от най-големите щатски компании. Според вътрешните правила няма право да поддържа никакви контакти с колеги от конкурентни фирми - може да бъде уволнен ако го докладват даже че е пил бира с някого. Както повечето колеги и той е сменил 2-3 фирми, всичките от бранша, познава хората в тях и те го познават, с някои са били и състуденти. Ясно е че няма как да спре да си говори с тях, но ако някой по-натеглив HR го докладва може да изхвърчи от фирмата.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#14] от "bajhuj_2010":

  Не стрелят във въздуха ,а ни плюят в лицето за замазване на очи.

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Това е нагло.
  Отчитане на дейност като за пред идиоти!

 32. 32 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  КЗК - закривай!
  Цацаратура - закривай!  Можем и без тях защото не работят за това което са узаконени, а ни струват много пари. Без тях поне ще спестим пари.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 33. 33 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Ами като знаят, че ще мине номерът, защо да не издават такива молоумни разпоредби. Ще си почешем езиците по форумите, след два дни ще забравим и пак ще зареждаме гориво на каквито цени се договорят. А на следващите избори пак ще си изберем същите крадци да продължават да крадат.

 34. 34 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Българският народ няма късмет с горивата.КЗК-тъкмо заработи и спря.Рафинерията ни единствена в света- губеща!Сега няма да имаме правителство,което да ни защити в ЕК срещу Русия!Добре,късмет нямаше,поне малко ум да имаше!

 35. 35 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#23] от "hamiltonf1":


  До коментар [#24] от "Gopeто":

  Не съм специалист по темата за картелите, но ако не беше картел щеше да идва мейл с нареждане- в даденият час променете цените както следва.....
  А не- виж цените на комшиите и изравни с техните.
  Всяка фирма си прави ценообразуването и може да има разлика в цените. Как се получава така че ОМВ внася от Австрия през Видин, Еко от Гърция от Солун, ЛУК е от Бургас а цените еднакви.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 36. 36 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3519 Весело

  До коментар [#25] от "hodounski":

  "КОЙ е собственикът на складовете? Няма да кажат."

  КЗК да казва, ако иска. ВАС обаче задължи финансовото министерство да обяви публично собствениците на акцизните складове в държавата. Двуседмичният срок изтича до дни. Ако искаше, К. Ананиев можеше да ги обяви преди изборите. Но той пази гърба на "Влади" Горанов...
  Много, много жалко за цялото общество, че П. Славов, М. Димитров, Р. Кънев, М. Андреев - най-"питащите" депутати от предишния парламент няма да присъстват в новия.
  "Парламент 44" ми звучи като "Дете 44"...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 37. 37 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  Не зная защо коментарът ми се появи с "весело" настроение. Коментираното от нас е за тъга и гняв.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 38. 38 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Весело

  АХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХА

 39. 39 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много интересно. :-)

  Г-н Марешки прилага тактиката описана във всеки учебник по Микро икономика - Олигополни войни.
  И вместо това да породи повсеместно понижение на цените с цел с борба с нашественика. Всички вериги поддържат едни и същи цени както описаното за Картелни споразуменния
  Всички те губят пазарен дял , но нямат промяна в поведението. Явно картелния договор е много силен или се надяват на не пазарен начин за прекратяване инвазията на Марешки. А може би очакването за този непазарен начин за справяне с положението принуди Марешки да се захване и с политика - защитна стратегия

 40. 40 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Не може да се очаква каквото и да било честно прилагане на закона от нито един регулаторен орган в България, назначен от КОЙ. Надежда всяка тука оставете.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хахаааааааааахахахаааааааааааааа...:))))))
  В България !!???
  Златев няма да каже цената - на Боко - докато играят карти ::)))))
  Няма да му каже и КОЛКО данък печалба плаща на българския бюджет ::))))

  BIG AL
 42. 42 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  да, байхоята е в дъното на много днешни злини.

  жалко, че граждните отново избраха най-малкото зло, а не избрана Да, България и Нова Република, които щяха да водят открита война срещу мултаците, байхоите и останалата комунистическа сган.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 43. 43 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":Това е от години и е валидно за всички вериги Работил съм в ОМВ и беше практика да пилучаваш мейл от Ц.Офис с нареждане да се проверят цените на конкурентите и да се променят - разлика с Лук прим.една стотинка отгоре или равни с Шел... Това ако не е картел здраве му кажи. Мейлите си стоят по компотите в бензиностанциите ама кой да ги види.
  —цитат от коментар 9 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  В Германия си има сайтове с мобилни приложения, чрез които може са се сравнява цената на горивата не само в самата Германия, но и в цяла Европа. Винаги преди да зареждам си проверявам цените и отивам там, където е най-евтино. Горивата са евтини по принцип във вторник, сряда или четвъртък привечер, най скъпи са сутрин и през уикенда. Ето и линк:http://www.clever-tanken.de/

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Първа глоба - един милион лева !- ако цената ти е с разлика 1-2 стотинки от "конкурента" ..Срок за обжалване на глобата - 7 дни ..Представяш документи, с които да 'докажеш" , ЗАЩО цената ти е РАВНА на тази на конкурента..:))
  Втора - глоба - 10 милиона лева..Процедура - същата ...
  Трета глоба - 50 милиона лева ....И всяка следваща , също ...:)))

  BIG AL
 45. 45 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 651 Неутрално
  Всяка фирма си прави ценообразуването
  —цитат от коментар 35 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  Така се определяха цените преди 1990 г.

  Сега, в свободното пазарно стопанство, цените не се ли формират от баланса на търсенето и предлагането? Ако ще от Занзибар да са го докарали бензина, едва ли някой ще плати по-висока цена от тази на Лукойл, ако занзинбарският е със същото отвратително качество.
  Проблемът е, че ограничаването на конкуренцията (и с участието на държавата) винаги води до фактически картел. В резултат - високи цени за нискокачествен продукт и всички участници са доволни - и търговците, и държавата, и крадците от държавата (по-високи цени, по-голям оборот, повече ДДС, повече за крадене). Мутренски бизнес в държавата на мутрите.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 46. 46 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Монополът на Лукойл е държавно закрепен чрез задължението търговците на горива да съхраняват в бази НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА количества, които покриват продажбите им за няколко месеца - не помня 3 или 6. И тъй като почти всички бази са на Лукойл, вкл. тези, купени от Петрол, то това възпрепятства другите да внасят горива.
  Цялата работа може да се "отпуши", ако се промени текста и пише например, че търговците съхраняват запасите в бази на ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС. Имаше такова предложение от чуждите играчи, но народното събрание не го прие.
  Ако се промени текста, то ЕКО ще може да внася от гърция, ОМВ - от Австия, ШЕЛ - от където си ще, РОМПЕТРОЛ - от Румъния, ГАЗПРОМНЕФТ - от Македония........
  И цените на едро преди данъци ще паднат с 40-50 ст. С толкова и крайната цена.
  Ако има желание операцията е изключително проста и лесна.
  Но няма желание.
  Смехотворно е и твърдението, че Марешки дъмпингира пазара, защото нямал печалба.
  Че Нефтохима, откакто е на Лукойл, вече 20-тина години, е декларирал печалба САМО ВЕДНЪЖ.

 47. 47 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Баси наглостта. Има мейли, в които кифлата от Лукойл казва на другарчетата, че е време дружно да вдигат цената. И какво, това било обмен на информация.
  Че то и договарянето е обмен на информация, по тази логика. Псувните също са обмен на информация. Да им обменя информацията на тази измислена комисия!

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 48. 48 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  Много интересно, според кой точно закон тази комисия забранява обмен на информация? Все едно на мен да ми забранят да си говоря със съседите.
  И последно, нали според същата тази КЗК, картел нямаше?

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  "Търговците на горива получиха забрана да обменят информация помежду си"
  Това по-какъв начин ще стане. Ще ги следят ли, ще ги подслушват ли. И как например в Румъния, като нямаха такава забрана, осъдиха "Лукойл да плати повече от два милиарда.

 50. 50 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 217 Гневно

  Ако не беше тъжно щеше да бъде смешно. И на тези хорица държавата(т.е. ние!) плаща немалки заплати!

 51. 51 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Въпросче към модераторите на форума-защо красивата ми физиономия вече заема само около половината пространство отделено за аватарчето?

 52. 52 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 362 Весело

  А как ще се случи това, че не ми се чете статията :)

 53. 53 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 876 Любопитно

  Интересно - а дали са запознати с практиката на Съда на ЕС, съгласно която при наличие на дори просто на среща на ръководства на предприятия, а още повече пък и при обмяна на информация, се презюмира, че е налице съгласувано поведение? Да им забранят да обменят информация тепърва, е все едно съдът да забрани на убиец да убива, но за в бъдеще.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 54. 54 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Производството по установяване на картел се прекратява."
  Ахъм, минаха изборите и кочината се връща с пълна сила. Пак си гласувайте за комунета и гербери. Деградирала и продажна политическа класа, която не мога да проумея защо, но българинът си харесва. Милиарди годишно от джобовете ни и пак никой не иска да се реформира тази държава.

 55. 55 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#49] от "Роси":

  ЛУК в България са недосегаеми - половината политици вероятно са на заплата при тях. И те съответно си го взимат от нас. Не е случайна съпротивата срещу реформирането на съд и прокуратура. Ако имаше независими институции у нас, отдавна НАП трябваше да се самосезират за неплащането на корпоративен данък.

 56. 56 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6600 Неутрално

  Това е заради монополите и картелите.

 57. 57 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А семенна информация дали могат да пренасят ? :) За един приятел питам..

 58. 58 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#49] от "Роси": . Ако имаше независими институции у нас, отдавна НАП трябваше да се самосезират за неплащането на корпоративен данък.
  —цитат от коментар 55 на gogo2011


  Ами те с циганките-джебчийки от Игнатиево и ало-измамниците от Левски не могат и най-важното НЕ ИСКАТ да се справят- та да говорим, че фирма с мощен политически и финансов чадър като лук ще накарат да плати и 1 ст данък е меко казано несериозно!

 59. 59 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#58] от "vvy":

  За сметка на това ще те гонят да плащаш данък, че си карал служебната кола до дома си.

 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1342 Весело

  а Златев карти да цъка с байхоята дават ли, не разбрах?

 61. 61 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 380 Гневно

  Е няма такъв т*ш*к! Предизборно замазване на очи и половина.

  Това безгръбначно решение си струва да бъде посрещнато с протест както за Пеевски, защото е поредното доказателство, че институциите са подменени!

 62. 62 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 608 Неутрално

  При отсъствие на ПРОФЕСИОНАЛНО себе доказване чрез конкурс за членство в такава комисия то НАЗНАЧЕНИЕТО ,най често партийно е "най висша форма" за делегиране на професионални качества. И НАЗНАЧЕНЦИТЕ се изявяват с ето такива решения, от което произтича и въпроса наивници ли са или са прости.Едва ли някой от тях ще се признае за наивник от което следва второто.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 63. 63 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По-голям глупост не съм виждал. Даже по-скоро нагло дебелоочие! Явно КЗК е поредната импотентна структура. Как ще забраниш на една колежка да каже на друга колежка колко им струва бензина?
  Идиоти!

 64. 64 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":Това е от години и е валидно за всички вериги Работил съм в ОМВ и беше практика да пилучаваш мейл от Ц.Офис с нареждане да се проверят цените на конкурентите и да се променят - разлика с Лук прим.една стотинка отгоре или равни с Шел... Това ако не е картел здраве му кажи...
  —цитат от коментар 9 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  Ами решението на комисията не спира тази практика. Дори да успеят да задължат търговците по някакъв начин да не обменят инфо помежду си- не виждам забрана да огледат сами цените на съседните бензиностанции.

  С други думи- пак "забраняват да се чурка в морето".

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 65. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gopeто":

  Напротив съвсем законно е!
  Аз се учудвам че КЗК си позволява да пише подобно нещо защото това си е ясно записано в Закона за защита на конкуренцията?!?
  И да ако работите в конкурентни фирми или напускате или не си пиете ракията заедно.

  Глобите по ЗЗК са до 10% от "ПРИХОДИТЕ" за съответната година...

  Модератора е неадекватен!
 66. 66 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Някой може ли да ми обясни какво точно е свършила КЗК от началото на съществуването си досега? Как са си заработили заплатите, някаква законодателна дейност , нещо друго "за ползу роду" дали са направили? Дали не са страхливи, корумпирани, некадърни търтеи както чух да казва една жена на пазара която изобщо не познавам!

 67. 67 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Пожелателни указания, за да замажат положението, че КЗК върши някаква работа. А трябва да се прати финансова полиция в Лукойл и всички тези компании и да се излезе с отчет какви печалби правят, източници, инструкции за ценообразуване и т.н. Данните да се сравнят с цените и нормата на печалба в Германия. Тогава се решава какво е положението и как трябва да се реагира.

 68. 68 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Чета, чета и разбирам, че Марешки е спомогнал за прекратяване на разследването. Вижте какъв ръст на новите и какъв спад на водещите...

 69. 69 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1035 Разстроено

  "Проследен е и случай, в който служител на ЕКО напуска и отива на висока длъжност в "Петрол", откъдето продължава да "съдейства" с информация на бившите си колеги."
  "Компаниите до един месец трябва да гарантират и че са въвели правило за уволнение"

  Не мога да разбера - КЗК вече имат доказателства за антиконкурентното поведение на фирмите. Веднага трябва да ги глобят, така че инвеститорите и ръководството на фирмите да ги заболи! Пък после те сами да си решават какви правила да въвеждат.

 70. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1035 Разстроено

  Интересно, как ще докажат, "обмен на информация"
  —цитат от коментар 16 на batzdravo


  Те вече са го доказали! След всеки случай на нарушение трябва да последва една голяма глоба - независимо какви са вътрешните правила на фирмата сега или в бъдеще.

  А как да събират такава информация в бъдеще: Да отделят процент от глобата като премия за съвестни служители докладвали антиконкурентното поведение на своите работодатели. Те сами ще представят нужните доказателства. И също - да има закон за защита на такива съвестни служители от последвали уволнения за отмъщение.

 71. 71 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":


  " Как се получава така че ОМВ внася от Австрия през Видин, Еко от Гърция от Солун, ЛУК е от Бургас а цените еднакви."

  Нарича са перфектен пазар. Ако си с по-високи цени губиш клиенти, ако си с по-ниски, нямаш печалба. В нашия случай изглежда да не е такъв.
  Ако имате спомен цените на вестниците и по времето, когато не ги разпространяваше свинята, цените им пак бяха еднакви.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 72. 72 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#65] от "ivan_":
  "И да ако работите в конкурентни фирми или напускате или не си пиете ракията заедно."

  Е такова нещо няма как да има. Как ще се контролира това?
  Аз и съпругата ми работим в конкурентни фирми. Кой е този идиот, който ще ми забрани да пием задно у дома? Или да спим заедно? И да все още никой не си е и помислял да ни гони.
  Електронната кореспонденция няма как да се следи, ако служителите се отнасят отговорно към IT Security отделите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK