Токът поскъпва с близо 1% от 1 април

Токът поскъпва с близо 1% от 1 април

© Юлия ЛазароваОт 1 април цената на електроенергията за битови потребители ще се повиши с близо 1 процент. Увеличението на цената, различно за всяко електроразпределително дружество, беше обсъждано днес на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БТА.


За клиентите на "ЧЕЗ - България" цената на дневната тарифа се увеличава с 0.96 на сто /0.17384 лв. (kWh), а на нощната - с 0.99 на сто /0.10021 лв. (kWh).


Увеличението на цената за бизнеса идва от увеличение на сумата "Задължения към обществото" с почти 3.5 на сто - от 35.77 лв./MWh до 37.02 лв./MWh.
От КНСБ посочиха, че поскъпването на природния газ, на водата и на електроенергията ще се отрази на възможностите за повишаване на заплатите на работниците.


Извънредното увеличение на цените на електроенергията се налага заради очакваното поскъпване на природния газ от 1 април с 29 на сто, което пък влияе върху цената на тока, произвеждан по комбиниран способ.


Решението за поскъпване на природния газ ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 31 март. Няколко дни по-късно КЕВР ще разгледа и поскъпване на топлинната енергия.


Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че поскъпването на природния газ не може да се избегне и да се отложи до май, когато България трябва да предостави становище по предложените от Европейската комисия промени по договорите с "Газпром".


По думите на Иванов промените в договорите с "Газпром" могат да намерят отражение в следващи евентуални промени на цената на синьото гориво, които по нормативна база са обсъждат на всеки три месеца.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK