Пловдивският "Хеброс" е ресторант на годината на "Бакхус"

Георги Тошев, собственик на "Хеброс".

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги Тошев, собственик на "Хеброс".



Пловдивският "Хеброс" е "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino". Заведението спечели и за втори път наградата за "Най-добро обслужване". Всички номинирани и победители в конкурса бяха обявени вечерта на 30 март на специална галавечеря, наречена "6 - Церемония на сетивата". Шестима шеф готвачи приготвиха шестстепенно меню, посветено на шестте сетива.


Пловдивското заведение е от малкото, които присъстват успешно на пазара дълги години. То е отворено преди 15 г. "Помпозното обслужване не е най-доброто нещо. Важна е комплексността на всички съществени детайли. Крайно време е да започнем да чувстваме посетителите като наши гости, а не като клиенти", каза при получаването на наградата собственикът Георги Тошев.


За наградата в тази категория претендираха още "Преди 10", Chef's, Cinecitta Osteria Italiana и ANDRe.




"Две думи имат особено значение за голямата награда", казва председателят на журито Ани Коджаиванова. "Журито търси баланса не само в чинията, но и в цялостното преживяване: Ресторантът на годината трябва да предлага не просто много добра, качествена и вкусна храна, но и високи стандарти в обслужването, приятна атмосфера, добро съотношение качество/цена, добра листа с напитки. Оценката на журито и борда на журито показва, че "Хеброс" е отговорил в най-цялостна степен на тези очаквания.


Кои са другите наградени


За първи път в наградите бе включена категорията "Най-добро обслужване", в която ресторантът на годината също взе награда. В нея номинирани бяха още Shades of Red, Rose и Cinecitta Osteria Italiana.


В категорията "Дебют 2016" пред "Космос" и Il Teatro журито оцени по-високо Niko’las 0/360. За това заведение имаше и втора награда - в категорията "Млад готвач" - със статуетка и чек завърши вечерта за Кирил Стоев.


Ресторантът Meat се отличи в категория "Нова вълна" в конкуренция с Boom! Burgers, Skaptobara, Street Shefs.


С две награди си тръгнаха и от ресторант "Паваж" - за "Вкусно място" и "Ресторант на читателите". За първата конкуренцията беше в лицето на Grape Central и L'Etranger.


"Преди 10" отнесе наградата в категория "Устойчива концепция "Метро". Оценките на журито бяха в негова полза в конкуренция с "Багри", "Преди 10" и "Хеброс".


За трети път наградата в категория "Напитки и винена листа" печели виненият бар Grape Central в състезание с "Космос", "Хеброс", Rose и Cinecitta Osteria Italiana.


Най-високо журито оцени храната по критерия "Авторска кухня" в Lazy.

Пловдивският "Хеброс" е ресторант на годината на "Бакхус"

© Цветелина Белутова, Капитал


Кой номинира и оценява


Номинациите в тазгодишния конкурс се определят от 15-членно жури. В неговия състав влизат кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици.


Тази година зад методологията на оценяване и критериите застава и тричленен борд от кулинарни и вино експерти. Това са Андрей Стоилов, Александър Скорчев и Робин Вилареал.


Шеф Андрей Стоилов е директор "Храни и напитки" на Виктория Груп и председател на Българската асоциация на професионалните готвачи. Според него, запитан от "Бакхус", клиентите се интересуват от няколко неща: 1. Иновации: как ще ги предизвикаме? 2. Качеството на суровината 3. Историята на ястието: какво поднасяме?


Александър Скорчев специализира в дегустации на шампанско. Бил е и главен сомелиер в ресторант за 3000 души. В Лондон работи в ресторантите на Гордън Рамзи и в Savoy Grill.


Шеф Робин Вилларреал е директор "Академични операции" в Институт по кулинарни науки във Варненския университет по мениджмънт, а също и гост шеф-инструктор в HRC Culinary Academy. Той получава своята диплома от Le Cordon Bleu Academie D'Art Culinaire De Paris и се обучава в ресторанта с 3 звезди Мишлен Alain Ducasse Restaurant Louis XV в Монте Карло.


Вечерята на сетивата


Пловдивският "Хеброс" е ресторант на годината на "Бакхус"

© Цветелина Белутова, Капитал


За менюто на демонстрационната вечеря се погрижиха шестима шеф готвачи. Авторска чиния от цвекло и крокмач, потопени във вино от широка мелнишка лоза поднесе на гостите Георги Бойковски, в момента главен готвач в ресторант "Космос".


Три вариации на сьомга, които препоръча да се консумират в определен ред и с ръка, приготви шеф Лука Спига. В момента той е Chef de Cuisine в ресторант Roka Restaurant Mayfair в Лондон.


"Земя и вода" или с други думи пате от патешки дроб,, поднесен с табако аромат, змиорка, пушено патешко магре и глазирано чикори беше ястието на шеф Андрей Стоилов, главен готвач и F&B мениджър на "Виктория груп" и председател на Българската асоциация на професионалните готвачи.


Собственикът на софийския френски ресторант L'Instant Антоан Вераст приготви "Телешка рапсодия" - задушавани 4 часа телешки бузи , манатарки, , кореноплодни зеленчуци и всичко това в какао сос.


Симеон Николов, който през 2015 г. печели Националната кулинарна купа за "Най-добър млад готвач", сега се връща от стаж в Лондо, където изпитва носталгия по специфични български продукти. Това го вдъхновява да приготви за галавечерята "Носталгия" - сорбе с опушено българско козе сирене, трохи с аромат на трюфел, гел от ябълки, малинов винегрет.


Шеф-сладкар Ирина Купенска от Hotel Guarda Golf, Crans-Montana, Швейцария приготви за финал десерт с хрупкава лешникова основа, надградена с карамел и круши, крем ванилия с тонка, млечно-шоколадово шантили и сорбе от круша.


Водещ на церемонията беше актьорът Ради Стамболов, а за музиката и доброто настроение се погрижи джаз бенда на Вили Стоянов.


Генерален партньор в конкурса на "Бакхус" е Acqua Panna&San Pellegrino, Авенди, а основен партньор - "Метро кеш енд кери България".

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1114 Весело

    Имало ли е кьософра за журито

  2. 2 Профил на victor_victim
    victor_victim
    Рейтинг: 378 Неутрално

    Мда, свидетел съм на тези 15 одини. Страхотни дадености - Стария Пловдив, автентични мебели, уникална атмосфера. И.......влага по стените , ремонт + работещ ресторант, мръсни покривки, лошо обслужване.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK