Таксата смет да се плаща от замърсителите, предлага пак финансовото министерство

Таксата смет да се плаща от замърсителите, предлага пак финансовото министерство

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на финансите предлага при сметосъбирането да се въведе принципът, че замърсителят плаща. Това е предвидено в проект за промени в Закона за местните данъци и такси. Измененията са публикувани за обществено обсъждане.


Принципната промяна е, че определянето на такса смет вече няма да става както сега според данъчната оценка на имота, а според количеството изхвърляни отпадъци от даден имот.


Това е поредният опит да се промени настоящия начин на облагане, който се приема за несправедлив не само от домакинствата, но и от бизнеса. Приблизително точно преди една година, след няколко години отлагане, финансовото министерство отново предложи промени. Тогава се предвиждаше отново данъчната оценка като критерий да се замени от броя на ползвателите на имота или от количеството отпадъци. Този проект обаче не стигна до пленарна зала.


Какво се предлага
За услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци министерството предлага облагането да става след индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота. Дава се възможност това да става чрез торби с определена вместимост и товароносимост. Друга възможност е количество битови отпадъци за съответния имот да се определи съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране. Трета възможност е според броя на живеещите в имота.


При третирането на отпадъците в съоръжения и инсталации се предлага същия подход.


За услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищни образувания в общината се предлага да се ползва подхода за брой ползватели на услугата, разгъната площ на имота и броя на жителите с постоянен адрес.


Какво да правят общините


Съгласно законопроекта, размерът на таксата за единица основа се определя за всяка календарна година и се приема с решението на общинския съвет за одобряване на план-сметката за съответната година.


Предвижда се преди внасяне за обсъждане от общинския съвет да се публикува в интернет, за да се запознаят хората с предложението.


Предвидена е също така възможност за 2018 г., 2019 г. и 2020 г. включително, по избор на съответната община, да не се прилагат новите принципи. В тези случаи е предложено да се прилага основа "разгъната застроена и/или незастроена площ". Предвидената възможност цели да се даде времева възможност за осигуряване на необходимата информация и създаване на условия за прилагане на посочените в закона основи.


Предлага се още да има петгодишен преходен период, чрез който да се гарантира плавен преход, като не се допуснат случаи на увеличения на индивидуално определения размер на таксата за битови отпадъци с повече от 20 на сто.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Това нЕма да стане. Както добре знаем, матряла поема всички тежести.

 2. 2 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  предложението е умно но има много въпросителни!ще броят торбите ли/ще си надписваме ли?Не става много ясно!Иначе е правилно-в къщи сме 3 души а в апартамета над мен 5.А плащаме еднаква такса...

  До истината се достига с познание!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Друга възможност е количество битови отпадъци за съответния имот да се определи съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране. Трета възможност е според броя на живеещите в имота."Не предлагайте различни възможности.Знае се в различни държави как работят системите и просто вземете една която ще ни научи да пазим чисто.

 4. 4 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Не предлагайте различни възможности.
  —цитат от коментар 3 на chicago514


  Различните възможности са за различните населени места.
  Например в селата и вилните зони може да се приложи „съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове“.
  В градовете „според броя на живеещите в имота."

  До коментар [#3] от "chicago514":

 5. 5 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ... и като започне едно разнасяне на торбички по нощите ...

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dоауnар":

  ми не даже в блоковете е възможно всеки вход си има кофа с ключ поне така е в Чехия, на въпроса ако някой хвърля до кофата отговара беше винаги се намира гражданин да съобщи кой е нарушил закона

 7. 7 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 717 Неутрално

  всички варианти са трудно приложими в БГ поради балканският манталитет на разни и разнообразни който мятат през прозореца ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10528 Неутрално

  Нещата са много сложни, двама старци в града да плащат , колкото двама на село, няма логика. Как могат да се измерват отпадъците с торби?!?

 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":


  ...
  ...
  ...Иначе е правилно-в къщи сме 3 души а в апартамета над мен 5.А плащаме еднаква такса...
  —цитат от коментар 2 на Messerschmitt


  Е, в "по бЕлите" държави вече са го решили проблема (вариантите чувам са не малко). По нашенско част от интегрирания данък сграда зависи от живеещите в имота. Щото един имот на еди'к'ва си стойност ТРЯБВА да плати "за честта" да се намира в добра локация.

  Но от там нататък нещата са по същество:

  -Домакинство с 3-4 члена произвежда повече смет/ползва повече инфраструктурите от домакинство с 1-2 члена. Оптично абсурдното е че за деца под 18 (водещите член на семейството) има отстъпки. Но това е защото мислим поколения напред и поощряваме раждаемостта (това ли е правилният термин).

  -Същото е и с цената на водата (доставяна от общинска фирма). Има нормална цена за до (по памет) 200 л/ден/член на семейство. Преразходът (поливаш градинка?!?-ПЛАЩАЙ!!!) е на по яки цени. Но за децата-намаление.

  -Подобно е и с ДОД на физическите лица: Семейство с деца получава ЯКО намаление в ДОД.

  -В сметките за ток нЕма намаления (освен дневна/нощна тарифа, процентната разлика е малко по малка от тази тук). НО...сметките са двумесечни, и ако си порядъчен клиент-не ти прекъсват тока ако си пропуснал да платиш две сметки. Просто ти звънят по телефона/СМСи/залепват ти бележка на вратата.

  -Същото и с газа (за който е на централен газ, там май бяха месечни сметки))-лепят ти бележка, не го спират след месец.

  С бизнеса е...според кой както се споразумее. Има разни тарифи, според съществото на бизнеса. Бизнеси-офиси работещи с бумаги са на минималната ставка.

  Ресторанти/кейтеринг са на почти най високата ставка за "малки/средни" бизнеси, защото отпадъците им са...проблематични.
  И са под лупата на общинските инспектори с разделянето на мазнините/отпадъцит в отделни съдове, САКЪН да не ги вкарат в канализацията!!! "Лупата" е на ниво сравняване на документите за покупки до документите за отвозване на мазнините. Това освен че си плащат за затворени под ключ контейнери за "битови отпадъци". Пиша това от личен опит в бранжа.

  И още нещо: Вносителите на препакетирани продукти за директна консумация (вина, безалкохолни напитки) си плащат още при вноса по около 12 ст/бутилка, барабар с мита/акцизи/ДДС. Което се товари в цената на крайния потребител, в края на краищата.

  Без значение че после някой ги събира и му плащат от "вторични суровини" за продадената бутилка/кен. По тази причина НЕМА по нашенско бутилки/кен'чета въргалящи се по улиците/градинките/кошчетатаа за боклук.


  А, да, и вече има създадени навици да не 'фъргаш боклука (па бил той и обемист, като празнни бутилки) ей така!!!

  http://www.haaretz.com/israel-news/science/.premium-1.617072

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Най-после някой да предложи нещо по-справедливо.
  Друг е въпросът, дали и как ще бъде направено.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8645 Неутрално

  В Германия е така, но тука със сигурност няма да стане.

 12. 12 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 1251 Разстроено

  Идеята с чувалите за боклук е най-справедливият вариант. Купуваш си чувал и цената му се явява такса смет, съобразно количеството. Въпросът е как да накараме Ганьо да си купува чували за боклук.

  SAVE EUROPE!!!
 13. 13 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 764 Неутрално

  В момента действащата такса смет е приравнена на рекет, на принципа "едно към гьоторе".
  Но ако се предложи много сложна система - няма да сработи! Има и други важни неща, които са изпуснати /според мен/ в т.нар. предложение:
  Таксата за смет следва да е сбор от сметосъбиране /по възможност разделно/, сметоизвозване, депониране/преработка на отпадъци, поддържане на чистотата в общи части, евентуално бюджет за градинки, миене на улици, чистене на сняг. И не на последно място - сметоизвозването е производно на количество /тонове/ х разстояние /км/ х време за превозване. Аз не съм видял публично нито един анализ на процесите. Колкото до сметката - тя е колкото каже концесионера, делено на някакъв жилищен фонд /сума по данъчна оценка/ и това е. Резултатът към момента е повсеместна свинщина и назначени олигарси-милиардери!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах