Бизнесът спестява 121 млн. лв. годишно от намалялата бюрокрация, изчисли кабинетът

Предвидени са 130 мерки, а досега са изпълнени 70.

© Георги Кожухаров

Предвидени са 130 мерки, а досега са изпълнени 70.От май 2015 г. до края на 2016 г. от мерки за намаление на бюрокрацията бизнесът спестява по 121 млн. лв. годишно. Това съобщи правителствената пресслужба след като Министерският съвет прие изпълнението на Третият план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса.


Планът, който ще действа до края на 2017 г., предвижда общо намаление на административната тежест с 30 на сто, а общият финансов ефект от изпълнението на мерките трябва да е 144.5 млн. лв. Предвидени са 130 мерки, а досега са изпълнени 70. В същото време подлежат на изпълнение мерки, останали от първите два плана (до 2012 г. и до 2014 г.), които предвиждаха намаление на бюрокрацията с по 20 на сто. За тяхното изпълнение има поставен нов срок - краят на 2017 г.


В периода 1 юли - 31 декември 2016 г. са изпълнени 20 мерки от компетентността на министерствата на финансите, на труда и социалната политика, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 1.27 млн. лв. годишно, се казва в съобщението.

В него са посочени примери за важни улеснения, някои от които са влезли в сила през тази година. Между тях е отпадането от 1 януари 2017 г. на задължения по Закона за акцизите и данъчните складове за предоставяне на удостоверение за наличие или липса на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски. С цел улесняване на бизнеса, Министерството на труда отмени Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци и промени Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. ДАМТН разработи инструкции и образци на документи, публикувани на нейната интернет страница.


През отчетния период са изпълнени пет от забавените мерки от първия план за действие с отговорна институция Министерството на земеделието и храните, свързани с промени в Закона за сдружения за напояване и
Наредбата за придобиване и отнемане от сдруженията за напояване правото на ползване върху обектите от хидромелиоративната инфраструктура и обслужващата техника на територията на сдружението.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  ".......годишно от намалялата бюрокрация, изчисли кабинетът"
  А колко нерви "троши" не изчисли ли

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Този служебен кабинет оптимистично мисли, че е поне до края на 2017 година?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Весело

  По всички показатели, ако слушаме хвалебствията на нашите мили управляващи (без значение кои) и данните от нашата перфектна статистика, излиза че България е най-големият отличник не само в ЕС, а и в планетарен мащаб.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Защо не питат бизнеса.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Нещо не ми се вярва, бюрокрацията е голяма, а бизнеса ако си плаща под масата - спестява и пари и нерви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK