Търгът за най-дългия тунел на "Струма" е прекратен

Магистрала "Струма" е завършена само частично. До 2022 г. трябва да бъде готов най-сложният и скъп участък - от Благоевград до Кресна.

© Георги Кожухаров

Магистрала "Струма" е завършена само частично. До 2022 г. трябва да бъде готов най-сложният и скъп участък - от Благоевград до Кресна.Агенция "Пътна инфраструктура" внезапно прекрати обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел "Железница", част от магистрала "Струма", който се очаква да бъде най-дългият и най-скъпият в страната, информира "Капитал Daily" в днешния си брой.


Това става, въпреки че в края на февруари служебният регионален министър Спас Попниколов беше поставил срок изпълнителят да бъде избран до края на март. Тунелът трябва да бъде завършен до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма. Сегашното прекратяване отлага строителството до края на годината при най-оптимистичен вариант, се казва в публикацията.


Поръчката е за 250 млн. лв. и е най-голямата в сектора.
В решението за прекратяване на процедурата са посочени няколко нарушения, допуснати обаче преди една година от тогава действащата Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП). Документите, в които са открити грешки, са от януари 2016 г., а офертите на кандидатите бяха събрани чак през август 2016 г.


Едната от формалните причини за прекратяване е сгрешено разяснение, че прогнозната стойност от 250 млн. лв. може да бъде надвишавана, а такива оферти ще бъдат разглеждани, а не отстранени. Това се приема за изменение на първоначалните условия на търга и се смята, че "може да доведе до необосновано високи предложения".


Освен това в хода на процедурата е констатирано, че част от представеното техническо предложение на участник в процедурата липсва, т.е. е изчезнало.


Друг порок бил, че е допусната възможността за представяне на банково удостоверение и гаранция в евро, въпреки че прогнозната стойност е посочена в левове. Това смесване на повече от една валута в процедурата противоречало на Закона за обществените поръчки, въпреки че за чуждите участници то е по-удобно .


Удължаване на срока за подаване на оферти с 10 дни също се оказва проблем, тъй като се смята, че е под натиск на участник.


Прекратяването може да бъде обжалвано от кандидатите, които са общо 17.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK