Шефът на КЕВР обеща поевтиняване на енергията през есента

Шефът на КЕВР обеща поевтиняване на енергията през есента

© Георги КожухаровПрез есента ще бъде направено всичко възможно енергийните цени да бъдат намалени. Това обяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. През миналата седмица регулаторът разреши повишение на цената на тока с до 1%, а на парното - с до 26%. Малко преди това газът поскъпна с близо 30%.


Регулаторът получи упреци от различни политически сили, че не е повишил поскъпването на газа от 1 януари с исканите от "Булгаргаз" 13% и затова сега се налага повишението да е почти тройно по-голямо.


Тази сутрин Иванов обясни, че тогава цената не е поскъпнала, защото "Булгаргаз" е имал недовзет приход и нормативната уредба позволява в такава ситуация цените да не се променят. Освен това в най-студените месеци населението било защитено от повишение на цената.
"Ние защитихме интереса на тези, на които трябваше. Това беше достойно решение", защити позицията на комисията Иванов.


Той обясни, че когато съставът на регулатора е бил назначаван от правителството, той е изпълнявал определени политически поръчки, между които и тази да се поддържа ниска цена на парното, а да се повишава цената на тока, която се плаща от всички. Има ли логика 5.5 млн. граждани, които не ползват парно чрез сметките да доплащат парното отопление на няколко града в страната, попита риторично Иванов.


"Регулаторът от 2 г. откакто е независим трябва да взима справедливи решения. Едно от тях е премахването на това субсидиране на парното на софиянци от хората от отдалечените и бедни райони", обобщи председателят на комисията.


Според него сега този проблем е изчистен и хората трябва да знаят, че плащат това, което струват топлинната и електрическата енергия.


Задкулисно мен никой не може да ме натиска, натискат ме чрез изявления в пресата, каза в отговор на въпрос Иванов като персонално спомена лидера на БСП Корнелия Нинова, която призова да се отложи решението за повишаване на енергийните цени.


На въпрос за това докога потребителите ще плащат огромни загуби на вода, Иванов обясни, че се надява водните дружества добросъвестно да използват средствата си за инвестиции за подмяна и ремонти на водопроводната мрежа. Допълни, че това е дълъг и скъп процес. Планът за София бил при загуби по трасето на 49% от водата в момента, през 2025 г. процентът да спадне на "само" 33.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK