В Китай очакват $780 млрд. инвестиции в енергия от слънце и вятър

В Китай очакват $780 млрд. инвестиции в енергия от слънце и вятър

© ReutersСлънчевата и вятърната енергетика в Китай ще привлекат до 5.4 трилиона юана (782 милиарда долара) инвестиции от 2016 до 2030 година на фона на усилията на страната да постигне целите си за използване на възобновяема енергия, сочи научен доклад, цитиран от "Ройтерс" и БТА


Китай се ангажира да увеличи използването на неизкопаеми енергии най-малко до 20 процента от общото потребление до края на следващото десетилетие - с 12 процента повече спрямо 2015 година - като част от усилията да противодейства на замърсяването на въздуха и да намали максимално емисиите от въглероден диоксид до около 2030 година.


За тази цел Китай ще трябва да увеличи дела на вятърната и слънчева енергия в първичното енергийно потребление до 17 процента към 2030 година спрямо 4 на сто през 2015 година, се посочва в доклада, публикуван от природозащитната организация Грийнпийс, изготвен въз основа на проучвания на правителствен институт, китайски университет и други групи.
Вятърната и слънчевата енергия ще намалят потреблението на изкопаеми горива с близо 300 милиона тона стандартен въглищен еквивалент до края на 2030 година - равняващи се на първичното енергийно потребление на Франция през 2015 година, е посочено в доклада, според който Китай постига целите си.


В петгодишния си план за възобновяемите енергии китайската Национална комисия за развитие и реформи представя план за увеличаване на общите вятърни производствени мощности от 129 гигавата през 2015 година до над 210 гигавата през 2020 година, а слънчевите мощности - от 43,18 гигавата до 110 гигавата за същия период.


Общите мощности на възобновяемата енергия, включително хидроенергийната, ще се увеличат до 680 гигавата или 27 процента от общия производствен капацитет в национален план (спрямо 480 гигавата през 2015 година).

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5016 Неутрално

  Една страна - насочила се решително и с големи крачки към ограничамане на петролната зависимост...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 524 Весело

  Бе тия са много прости! Истината е във въглищата, питайте Тръмп, ако не вярвате!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Браво. Но не са само те. Почети навсякъде в развитите страни дела на възобновяемата енергия се увеличава. Проста икономика и национална сигурност.
  А Китай е лидер в производство на слънчеви панели и май втори в турбините.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Назад са китайците, назаааад. Няма ли кой да ги светне, че Путин прави страхотни атомни централи !!!

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  ние пък искаме да дадем на Русия още 10-15 милиарда долара за атомна електроцентрала, щото не искаме природни енергоизточници.

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Китай се ангажира да увеличи използването на неизкопаеми енергии най-малко до 20 процента от общото потребление до края на следващото десетилетие - с 12 процента повече спрямо 2015 година - като част от усилията да противодейства на замърсяването на въздуха и да намали максимално емисиите от въглероден диоксид до около 2030 година."

  Тези неизкопаеми източници на енергия в Китай са главно ВЕИ - водноелектрическа, вятърна и слънчева енергия. Съществуват и няколко атомни централи, но те участват само с около 1% в наистина огромното електропроизводство (5 920 000 гигаватчаса през 2016 г., 66% от тях на база въглища ). Т.е. дори и 20% да са от неизкопаеми източници на енергия, пак ще останат около 80% от изкопаеми горива - въглища, природен газ, течни горива. Китай има огромни запаси от въглища, но тяхното използване създава някои екологични проблеми. От друга страна, изобщо не става въпрос за евентуално поскъпване на електроенергията - съответните цени в Китай са едни от най-ниските в света.

 7. 7 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 531 Неутрално

  България вече е постигнала 20% от производството на електроенергия да е от ВЕИ. По този показател сме пред Китай.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Точно пък намаляване на СО2 целят китайците с подобна мярка.Поредната"затоплистка" статия-видите ли Китай изгражда ВЕИ,за да намали емисиите на СО2.А истината е,че въздухът в Китай е най-мръсният в цял свят заради отделяните фини прахови частици и различни съединения.Но това няма нищо общо с СО2.

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#6] от "ijj":

  стига бе такъв режм на тока е че нашето беше цвете. Чунчин не го гледай че е 15 милиона до преди да построят Трите клисури бяха на режим 2 има 2 няма, как се прави завод като нямаш ток

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  и в интерес на истината строяха заводи там въпреки че знаеха че ще работят през 2 часа, китайска им работа

 11. 11 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Китай знае как да гледа 100 години напред.

  Дудо ви обича!
 12. 12 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Освен това, Китай се ориентира и към друга важна стъпка, която всяка развита индустриална страна прави: аутсорсва "черна" работа към по-бедни страни. В случая - Индия.

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Пари на вятъра !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#13] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Искаш да кажеш пари от вятъра

 15. 15 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Каква изненада ?:)) Липсват дежурните специалисти по комунизъм . Ами в тази държава има комунизъм. Да се активират троловете. Скапва се опорната точка на ГЕРБ!

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Мда - а това дето доклада пропусва да спомене е, че във ТЕЦове Китай възнамерява да инвестира 3 пъти по толкова.

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#9] от "1001":

  Ами нищо чудно при тези ниски цени, които поддържат (8 цента за киловатчас), на някои места в Китай през някои години да е имало и режим на тока. Те имаха един период, в който генериращата мощност само на новопостроените им въглищни централи през съответната година беше колкото цялата електрогенерираща мощност във Великобритания например. И в някои райони през лятото направо било трудно да се диша и хората ходели с маски по улиците. А и този огромен язовир и ВЕЦ при Трите клисури - казват, че заради него били изчезнал един вид сладководни делфини.

  То изобщо в Китай има голяма разлика между различните райони. Едно е в по-богатите райони покрай брега на морето, друго е във вътрешността на страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK