Нито дума за АЕЦ-Белене в часта за енергетика на управленската програма

Нито дума за АЕЦ-Белене в часта за енергетика на управленската програма

© Анелия НиколоваЕнергийна сигурност чрез собствен добив на петрол и газ. Продължаване на проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок "Терес", това е записано в секция "Енергетика" на управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти, представена днес. В нея няма и дума за АЕЦ "Белене". Планира се обаче удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй".


Предвижда се подкрепа за проучванията в блок "Хан Аспарух" и блок "Силистар", които да гарантират конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, енергийната сигурност и значителни приходи от концесионни възнаграждения. Бъдещият кабинет смята да се съобрази с препоръките на Европейската комисия по отношение на ТЕЦ "Марица – Изток 1" и ТЕЦ "Марица - Изток 3".


В същото време ще се ревизират разходите на ТЕЦ "Марица – Изток 2", мини "Марица – Изток" и АЕЦ "Козлодуй". Любимите на Борисов интерконектори между България и съседните страни пък се посочват, като ключови за енергийната сигурност на България.


Бъдещото правителство планира пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ, като за целта ще се направят и нужните законодателни промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK