БНБ планира нови мерки за управление на кризи за банковия сектор

Димитър Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър РадевБългарската народна банка е планирала стъпки за допълнително укрепване на банковия надзор, ще развие рамката за управление на кризи за банковия сектор и възнамерява да постигне намаление в нивото на необслужваните кредити. Това се казва в публикация на управителя на БНБ Димитър Радев във Views The EUROFI Magazine. Изданието е било разпространено по време на срещата на ЕКОФИН между 5 и 7 април в Малта, а текстът на статията на български език беше разпространен днес от пресцентъра на БНБ.


България е постигнала положителен напредък в създаването на здрав банков сектор и фискалната консолидация, посочва Радев. Проведеният през 2016 г. цялостен преглед на качеството на активите спомогна за възстановяване на доверието в банковия сектор. Банковото кредитиране се възстановява, общата печалба е близо до максималните достигани някога нива и в сектора протича процес на пазарно обусловена консолидация, включително осъществената наскоро сделка със стратегически инвеститор от еврозоната. При това публичните финанси на България остават стабилни и успешната фискална консолидация се вижда от отчетеното миналата година положително бюджетно салдо и третото най-ниско съотношение на държавен дълг към БВП в ЕС.


В областта на структурните реформи според него трябва да се направи много повече за разрешаване на оставащите проблеми и да се помогне за привличане на повече капиталови потоци от ЕС.
Опитът на България е показателен за действията, които може да предприеме държава – членка на ЕС, която все още е извън еврозоната, изтъква Радев и призовава националните власти на останалите страни да насърчават финансовата стабилност и фискалната дисциплина и да преодоляват структурните слабости и пречки.


Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  "Българската народна банка е планирала стъпки за допълнително укрепване на банковия надзор, ще развие рамката за управление на кризи за банковия сектор и възнамерява да постигне намаление в нивото на необслужваните кредити"

  Същото приказваше и предишният управител на БНБ, след което ние данъкоплатците платихме няколко милиарда на грабителите на народната пара

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4055 Неутрално

  "БНБ е планирала стъпки за допълнително укрепване на банковия надзор, ще развие рамката за управление на кризи за банковия сектор и възнамерява да постигне намаление в нивото на необслужваните кредити. "
  Изводите от това изречение:
  1.Допълнително укрепване на банковия надзор-значи сегашния е неефективен
  2.Развие рамката за управление на кризи за банковия сектор-притеснение за банковия сектор щом все за кризи мислят
  3.Все още високо ниво на необслужваните кредити
  4.Нищо за подпомагане на икономиката
  5.Нищо за раздвижване на събраната парична маса в банките

 3. 3 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Повече детайли по темата относно плана за реформиране на банковия надзор могат да се намерят на следния линк: http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20161103_BG

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Отново се предприемат грешните мерки.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK