Събитията между отказа и съгласието Пловдив да стане съдружник на Георги Гергов

Бившата палата на Международен панаир Пловдив

© Анелия Николова

Бившата палата на Международен панаир ПловдивОсем месеца след като пловдивските общински съветници отказаха да участват в дружеството "Международен панаир Пловдив", вчера взеха противоположното решение. За това време на колебание, прокуратурата повдигна две обвинения на кмета Иван Тотев, а дружеството бе заложено в Българската банка за развитие срещу заем от 31 млн. евро.


През юли, Министерският съвет предложи на Варна и Пловдив да получат държавния дял в дружеството (49%), като за морската столица бе определена по-голямата част от акциите (29%). Само седмица по-късно, общинският съвет във Варна прие предложението, за разлика от колегите си в Пловдив, където 40 от 51 съветници гласуваха с "Против". Така прехвърлянето беше бламирано, защото според решението на Министерски съвет и двете общини трябва да се съгласят да получат акциите. След вчерашното гласуване, Варна и Пловдив ще получат дяловете си в дружеството.


В началото на седмицата Тотев, заедно с Вежди Рашидов и Георги Гергов представиха идея общината да построи опера. По думите им за целта ще бъдат необходими 60 млн. лв., като Гергов ще осигури терена. Този проект обаче не е обсъждан на вчерашното заседание на общинскя съвет.


Натиск или катарзис
През август общинските съветници в Пловдив, сред които тези от ГЕРБ и Реформаторски блок, отхвърлиха предложението на Министерски съвет да получат безвъзмездно 20% от дружеството. Според някои от общинските съветници от Пловдив, гласуването вчера и тоталната промяна на позицията на Иван Тотев и групата на ГЕРБ в общинския съвет се дължи на натиск.


За две седмици през януари, на кмета на Пловдив Иван Тотев бяха повдигнати две обвинения в престъпления по служба от Софийската градска прокуратура, като след съдебни решения той бе последователно отстранен и върнат на поста. Според обвинителите действията му са ощетили държавата с общо 8.7 млн. лв., като Тотев е извършил "тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност".


Разследването по случая било образувано на 3 ноември 2016 г. от Oкръжната прокуратура в Пловдив, но главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил да бъде пренасочено към антикорупционното звено на Софийската градска прокуратура.


"Очевидно е че има други цели извън наказателния процес", коментира тогава обвинението един от адвокатите на Тотев - Васил Василев. В отговор на въпрос дали вижда политическа поръчка в действията на прокуратурата, Василев каза, че не се сеща за други цели, извън политическите такива, като по думите му "Нещата с господин Тотев не са свързани изцяло с правото".


Междувременно Гергов и дълговете


В през ноември 2016 г. акционерните дружества "Международен панаир Пловдив" и "Слънчев ден резидънс" биват заложени в Българската банка за развитие срещу заем от 31 млн. евро. Двете дружества се управляват от Георги Гергов, като на телефона за контакт на "Слънчев ден резидънс" отговарят с "Офиса на господин Гергов".


Според Търговският регистър Георги Гергов не фигурира в управлението на дружеството, което се представлява от Величка Гергова, а в съвета на директорите са Тодор и Цветомир Гергови. Едноличен собственик на капитала пък е "Международен панаир Пловдив".


Адресът на управление на "Слънчев ден резидънс" е същият като на други две дружества, част от "Международен панаир Пловдив" - "Пълдин Туринвест" и "Парк-хотел Санкт Петербург". Преди да сключи договора за залог с Българската банка за развитие, "Международен панаир Пловдив" е имало 2 кредита от "Уникредит Булбанк" за общо 23 млн. евро. Те обаче се погасени през декември 2016 г.


Именно договорът между дружеството и Българската банка за развитие е един от мотивите на Иван Тотев да промени напълно мнението си и да смята за "добро решение" общината да приеме предложените от 20 %.


През януари друго контролирано от Гергов дружество взе 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д на Фуат Гювен.


Превземането на панаира


През 2006 г. смесено дружество между община "Пловдив" (75%) и миноритарно участие на компания на Георги Гергов, получава 49% от панаира. В следващите години обаче Гергов успява да увеличи капитала си в дружеството и да намали дяловото участие на общината на 25 %, което му позволява да го контролира.


Общински съветници от Варна и Пловдив предупреждават, че Гергов иска да повтори операцията с "Международен панаир Пловдив". Според местните организации на ДСБ, Гергов ще получи акциите на Варна, в замяна на парцел в центъра на града, който е негова собственост. Теренът е проблем за варненската община от 21 години, защото представлява започнат през 1986 г. строеж на търговски център, който не е довършен.


За всеки по малко


"Международен панаир Пловдив" разполага със 16 имота. В Пловдив се намират два ресторанта, хотел, 5 масивни къщи с дворни пространства и незастроени площи за близо 30.000 кв. м. Недвижимите собствености в района на Варна са почивна станция и складова база в района на курортен комплекс "Златни пясъци".


Съвет на директорите на дружеството влизат Елена Андреева и представители на контролираните от Георги Гергов акционерни дружества – "Пълдин туринвест" и "Парк-хотел Санкт Петербург". Андреева е била кандидат за общински съветник от "Синя коалиция - Пловдив" през 2011 г. На местните избори тогава, коалицията подкрепя кандидата на ГЕРБ за кмет на града Иван Тотев.


Сред преставителите на дружеството е Богомил Бонев - министър на вътрешните работи между 1997 и 1999 г., в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Председател на Българската федеранция по конен спорт от 1998 г. до 2008 г., когато е заменен от Георги Гергов. Година по-късно Гергов предлага Бонев да стане председател на дружеството "Международен панаир Пловдив".


През 2001 г. Бонев е кандидат за президент. Тогава по време на дебат Петър Стоянов – кандидат за втори мандат, показва секретен доклад на Национална служба "Сигурност" от 1999 г. В него се казва, че Бонев е част от групировка, "която се ползва с протекции на високопоставени политици и висши служители на държавната администрация". Също така Бонев е използвал властовите си позиции в МВР, за да защитава близките до него структури при "извършените от тях финансови митнически или криминални престъпления или чрез крути репресивни действия спрямо конкурентите им".

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  ГЕРБСП!
  Коалицията е явно икономическа и тайно политическа.
  Също като тази с Корпорацията.
  Честито консенсусно управление!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Любопитно

  "За това време на колебание..." - повече подхожда - ослушване, за кого ще бие камбанката, че разместването на еднакви пластове никак не е трудно - само си менкат пИчалбитИ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Не напразно Иван Костов изхвърли Бонев от правителството, което той не можа да му прости и отмъсти подобаващо.

 4. 4 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Неутрално

  И след всичко това ,кой още твърди ,че герб и бсп не са като дупе и гащи ?

 5. 5 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3225 Весело

  Днес колегата Танас е стрелял право в десетката с комикса за Свинаря и свинските истории в Пловдивския панаир:
  http://www.dnevnik.bg/comix/180885/?ref=id&_ga=1.181252846.831116894.1456921264

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1373 Весело

  БСП са опозиция, Шиши не управлява и патрЕотите са против ДПС.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Неутрално

  БСП са опозиция, Шиши не управлява и патрЕотите са против ДПС.
  —цитат от коментар 6 на virtual brain


  и ВОЙНАТА Е МИР ,СВОБОДАТА Е РОБСТВО ,НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА
  България така и не излезе от 1984 година

 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ""В началото на седмицата Тотев, заедно с Вежди Рашидов и Георги Гергов представиха идея общината да построи опера. По думите им за целта ще бъдат необходими 60 млн. лв., като Гергов ще осигури терена. ""

  Кой да предположи, че са се нароили толкова почитатели на оперното изкуство. Нека позная, операта ще носи името, "Величнела". Само каква еволюция!? от свинекомплексност през хотелокомплексия, та чак до музика. Цялата работа намирисва на изгорели тютюневи складове.

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Парите не миришат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Е га ти наглия свинар! То е и член на висшия партиен съвет на БСП /май така се казваше/. Е га ти соц партията, е га ти промяната.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Мутрата затри панаира, сега ще стрОи с негови фирми опера за 60 000 000, разбирай 100 000 000.

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Като прочета името Гергов и директно отминавам статията.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Осем месеца са му трябвали за да "нахрани" когото трябва

 14. 14 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Ако има втора опера в Пловдив , съвсем излишна ,разбира се , виждам Гергов и Рашидов на първия ред....... а зад тях - празно !!!!

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Абе, хората пернишки университет направиха, вие за една опера... :D

  Десните да си потърсят отговорност от лидерите, защото само некадърност обяснява как в подобна корупционна среда няма увеличение на гласовете.
  Всъщност, дясното при тях е само в огледалото. Дясното трябва означава отговорност, съзидание и резулти. Не виждаме подобно нещо от години. Следователно, лидерите са некадърници вредни за просперитета на България. Време е някой да им потърсят сметка.

 16. 16 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  С този "Панаир" колко пъти ще претръсквате данъкоплатците. Един път при строителството му, втори път с врътките на Свинаря и сега третия път през ББР с 31 милионния заем. Толкова търпеливи данъкоплатци може да има само в България. Като в "Среща с Рама" плащат (при По правят) всичко по три пъти.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Тук нещо нема гербави да ни обяснят как няма коалиция Герб-БСП? Де сте бре мишуенца?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stewie":

  Тези дето гласуваха за ГЕРБ и БСП !
  Лошо качество граждани......матрял !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Общинските съветници в Пловдив изведнъж станали меломани. ,,Бизнесменът" от БСП по стара традиция тегли главозамайващи заеми срещу залог който едва ли има и половината стойност на заема. Културният скулптор също изведнъж станал заклет меломан, иска да ходи на опера в Пловдив обаче само ако е в нова сграда. Едва ли знае къде е старата опера. Кметът ако му повдигнат още няколко обвинения ще се съгласи да построят и пристанище за танкери на левия бряг на река Марица. Май пловдивчани трябва да се вземат в ръце и да ги пратят на майната им, тази паплач от друго не разбира.

 20. 20 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Куче-касичка,прасе-касичка, панаир-касичка... Но свинаря си остава гадна свиня а в неговата кочина се чува прокурорско грухтене.

 21. 21 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Май пловдивчани трябва да се вземат в ръце и да ги пратят на майната им, тази паплач от друго не разбира.
  —цитат от коментар 19 на koko65bg


  няма как да стане това, в герб-бсп омертата в града са замесени 60-70 хиляди души, а може би и повече, това са хора от администрацията и бизнеса, свързан с разпределянето на общинските пари, ако Тотев не е кмет много хора ще си загубят трохите, от които живеят,а други ще изпуснат цели хлябова. Пловдив практически е феодално-васално владение и това, което се случва с панаира е доказателство.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Гневно

  Бетонираха се до 2021 година и ще си правят, каквото си искат. Хора, които не могат да се научат да не хвърлят пари през балкона си, как да се научат за кого да гласуват?

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  И кой е в опозиция?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 549 Любопитно

  "Пловдив практически е феодално-васално владение..." - то кое населено място в БГ не е ?

  Sic transit..
 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fiji":

  Бетонираха се до 2021 година и ще си правят, каквото си искат. Хора, които не могат да се научат да не хвърлят пари през балкона си, как да се научат за кого да гласуват?
  —цитат от коментар 22 на Fiji


  Уви, това е истината...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK