Италианското вино все още си проправя път към китайския пазар

Италианското вино все още си проправя път към китайския пазар

© Regis Duvignau, ReutersИталианското вино, прочуто в цял свят, все още няма позиции на един от най-големите пазари - Китай, пише Ангъс Макинън в свой анализ за агенция "Франс прес", цитиран от БТА.


По принцип асоциацията с Италия би трябвало да носи успех, както възприятието на вино Gewurztraminer с патица по пекински. Въпреки това Италия, най-големият производител на вино в света, не успява да намери своето място в Китай, а се очаква той да се превърне до 2020 г. във втория най-голям вносител на вино.


Продажбите на Chianti, Pino Grigio и други от близо 300-те италиански сортове вино имат дял от едва 5% от вноса в най-многолюдната държава на планетата, който възлиза на 2.4 милиарда долара годишно. Около 44% от този внос идва от Франция и дори Австралия, Чили и Испания изпреварват Италия. "Жалко. Италианските производители се забавиха с навлизането на този пазар", констатира Андрю Тан, който е почитател на Brunello di Montalcino и отговаря за снабдяването на компанията "1919" - един от основните доставчици на вина и спиртни напитки в Китай.
С над 1000 магазина в цял Китай "1919" държеше да бъде представена миналата седмица във Верона на Vinitaly - най-важната годишна среща на винопроизводителите в Италия. Мисията на компанията: да намери италианско вино, което може да постигне успеха на известни австралийски марки като Jacob's Creek или Yellow tail в ниско-средната категория на китайския пазар. За да има шанс за успех, "трябва да бъде скъсена веригата за снабдяване и да бъде постигната добра цена за потребителя", обяснява "1919".


"Ожаднелият дракон"


Причината за това е, че посланието на марката трудно може да се наложи с италиански вина, произвеждани в около 300 000 стопанства и разнообразието на сортовете грозде, което няма конкуренция, както и ноу-хау.


"Необходимо е да се разбере, че никой в Китай не познава италианските вина", потвърждава Стиви Ким, директор на Vinitaly International. Тази млада жена от азиатски произход обаче е превърнала проникването на китайския пазар в приоритет, заедно с поддържането на италианското присъствие на американския. Въпреки че италианските вина имат предимството да предлагат по-добро съотношение цена-качество в няколко гами, на тях им остава да извървят още дълъг път в Китай, признава Ким.


Производството на китайски вина, което не спира да се увеличава, не е повод за безпокойство. Точно обратното. "Погледнете какво се случи в Съединените щати след появата на калифорнийските вина! Много е важно китайците да започнат да пият много вино. В този момент те ще започнат да се интересуват от други вина и именно тогава ще трябва да сме готови", обяснява тя. Според Сюзан Мустасич, автор на книгата "Ожаднелият дракон", разказваща историята на феноменалния успех, на който се радва френското вино Bordeaux в Китай, обаче още нищо не е спечелено. "Италия страда от проблем с разпознаването на нейните вина и асоциирането им с лукса и качеството - нещо, от което се възползва от своя страна "Бордо", коментира тази специалистка.


"Просеко"-то е започнало своя поход


Успехът на италианските вина в Съединените щати е и на италианските ресторанти - нещо, за което допринесе голямата диаспора в тази страна. В Китай обаче няма как да се действа по същия начин, въпреки че италианската гастрономия определено може да предложи опорна точка, казва Марко Пицоли, високопоставен представител на италианската винарска група GIV, базирана в Шанхай. От ключово значение ще е образоването на потенциалните потребители в Китай.


"Италианските ресторанти, разбира се, са важни, но ние би трябвало да се опитаме да работим повече в посока местни ресторанти, където е истинският потенциал", коментира още този експерт. А това далеч не е лека задача, като се има предвид колко е трудно да бъдат съчетани мирисът и вкусът на китайската кухня с виното. Ако на запад експертите препоръчват, например, ароматно и сухо вино като Gewurztraminer, то сортът Cabernet-Sauvignon, много танинов, се наложи в Китай, допринасяйки за успеха на австралийските и чилийските вина или на Bordeaux.


Възможно е обаче китайците да бъдат изкушени от "Просеко", чийто успех в целия свят не секва. "Балончетата стават все по-модни и освен това има силен потенциал. "Просеко" не е много скъпо и с малко работа то би могло да започне да се продава в голям обем", посочва Андрю Тан.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Много е важно китайците да започнат да пият много вино. В този момент те ще започнат да се интересуват от други вина и именно тогава ще трябва да сме готови",Производителите на концентрирани напитки сигурно имат същата стратегия,китайците да започват да пият.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Гледах по ДИСКАВЪРИ, едно предаване за Китай. Та в това предаване, от хеликоптер, до където ти видят очите се виждаше направени като за изложба лозови насаждения. Една част изградени от френски специалисти и с френски посадъчен материал, а другата част от италиански с италиански материал. Това което показваха вече беше четири годишно, така, че тепърва ще дава реколта.
  Така, че, да не се пренадат италианците.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9477 Неутрално

  Италианците имат великолепни вина, но просекото не ми харесва :)

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7422 Неутрално

  "Италианското вино, прочуто в цял свят, все още няма позиции на един от най-големите пазари - Китай"

  По-скоро ме интересува дали ние изнасяме вина за Китай и какъв е успехът им на китайския пазар

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Разбира се, че с Каберне Совиньон се започва !

  Приучаваш ги, че това е единствения вкус на "истинското вино". После се прави диверсификацията и започваш да ги "отваряш" за другите вина ......

  През соц'а си цоцахме само Каберне и Мерло .... после "диверсификацията" отвори "консумацията" и се стигна до масовата "дегустация" ......
  Налагането на регионални марки - не е за масовата консумация. Първо се налага сорта, че иначе много сложно става за масовият китайски консуматор.

  А работата с малките ресторанти, където е гигантското предлагане е задача с много повишена трудност .....

  (концептуално)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  По-скоро ме интересува дали ние изнасяме вина за Китай и какъв е успехът им на китайския пазар
  —цитат от коментар 4 на neut

  'Ше те "открехна" колега.
  Едни "оръжейни соц'простаци" с прилежащите си "винарски изби" обикалят в Китай с бутилки вино-мостра в ръчния багаж ..... и като се срещнат с "китаеца" забравят дори да се поклонят, да вземат визитката с 2 двете ръце, да прочетат името и длъжността с поредица от поклони .... да си подадат визитката с поредица поклони, да се представят, да изслушват .... да не вадят веднага мострата от раницата ......

  - Та сега аз да те питам .... кои са тези "Ние", които те интересуват ... дали изнасят вина за Китай ??! Аз ти гарантирам, че "Тези" не са "Ние", които ще направят износ на български вино за Китай.

  (маркетингово-ограмотяващо)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До скоро, италианските производители изнасяха вино основно за пазарите в Северна Америка, Северна Европа, Германия и Швейцария, но Азия добива все по-притегателна сила. Битката за азиатския винен пазар се засилва и затова говори растящото съперничество между французи, италианци и испанци.Италианските производители съзнават, че за да си спечелят позиции на огромния китайски пазар ще трябва да покажат какво точно представлява виното, защо се пие и как се съчетава с храната. Китайците обичат червено вино ,дори да не е италианско- според редица експерти нарасналият интерес на китайците към червеното вино се дължи не толкова на вкусови предпочитания, колкото на културни особености. Червеното се асоциира с късмет, както и с комунистическото правителство, а бялото се свързва със смъртта и е траурен цвят."Оставете китайския дракон да спи, защото, когато се събуди, ще завладее света" - фразата, приписвана на Наполеон придобива модерна трактовка: събуденият дракон ще изпие червеното вино.

 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  В личен план много се радвам на "неуспеха" на италианските вина в Китай днес и в близкото бъдеще. Защото влизането им в такъв ОГРОМЕН пазар автоматично ще остави по малки свободни количества вина за "старите им" пазари, и ще почне повишаване на цените. Така и така свестни 'тал'янски (бели) вина ми струват 15++ лв/б тук, ай' нЕма нужда да ми ги вдигат на 20 лв (или да спрят вноса като нерентабилен за двете страни) (настроение-разстроено)

  Това е ставало през последните 30-40 г' и с чилийските вина, и с тези от ЮАР, и с тези от Австралия и Ню Зеланд.
  =========================================================

  Италианците имат великолепни вина, но просекото не ми харесва :)
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Защото принципно не обичаш "фризанте", или са ти прекалено сухи в сравнение на...сАвЕцкое шипучее(или както там го наричаха/местните Искра? Ако нормалното Пресеко ти е прекалено сухо, опитай Фраголино (има вкус на ягода и е сладникаво)

  И аз дъъълги години отбягвах газираните вина, докато почти с бой не ме накараха да проб'ам едно СУХО КАТ' САХАРА Проссеко ди Валдобиадене, и баш като съпровождащо агнешки пържолки, в Италия (Венето, ама в окръга Валдобиадене)....Е, от тогава съм почитател на тези вина:)

  До коментар [#3] от "penetrating":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!":

  В България истинското хубаво италианско вино го няма на пазара, защото не е за масовия потребител. Едно качествено вино е около 40 лв. Ние също имаме много хубави вина, но не са на нашия пазар, а са навън, защото са много по-скъпи. Масово има българи, които не могат да си позволят хубаво българско вино . Все по-популярни у нас стават чуждестранните вина – италиански, чилийски и аржентински. Причината е, че най-качествените български вина не стигат до местния клиент, а се изнасят зад граница. В същото време се правят опити да се наложат средни и висок клас вина от други държави.

 10. 10 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Италианците имат великолепни вина, но просекото не ми харесва :)
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Един от новите видове вина, от които е почти гарантирано, че няма да получите главоболие, е БИО вино от Италия. Това, по което се различава от останалите, е технологията на приготвяне: използват се само природни продукти като дърво и корк.

 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!": В България истинското хубаво италианско вино го няма на пазара, защото не е за масовия потребител. Едно качествено вино е около 40 лв.
  —цитат от коментар 9 на ytrewq


  Грешиш, има го, има го (предимно белите вина), ама е трудно да се намери:) Проб'ай МЕИК 98, ама на място, с очо да видиш коя реколта е (джокер-трябва да е последната!!!). И свестни червени вина има, ако знаеш к'о да търсиш: Проб'ай Примитиво и Неро д'Авола (те са от юга/Сицилия).

  Но не малко от българските червени вина, по параметъра "value for money" , са равностойни++ в сравнение с 'тал'янцките червени вина в средния диапазон, и бая по еФтини в България. По тази причина тук консумирам и в кръчми, и в домашни сбирки САМО български ервени вина.

  С белите...нещата са кофти. Е, научих 2-3 свестни кръчми да ми позволят да нося СВОИ бели 'тал'янски вина, които ги нямат в менюто/имат ги ама от по'ланшната реколта: Искаха консумацията да е над 20-30 кинта/калпак, смехория!!! В къщи българско бяло вино се ползва САМО за готвене, пиеме ПРАВИЛНИТЕ италиански бяли вина!!!

  Тук да отбележа нещо важно: Има 2-3 винарни които правят свестни бяли сухи вина. С бърза студена винификация и без "отлежаване" в/с дъб (за Шардоне). Което гарантира че виното има вкуса на гроздето, а не на "дъба". Едната е от Свищов, другата е (колкото и да е странно)-Катаржина, третата май е около Поморие. Опитвал съм им вината на няколко "винени фестивали" през последните 3-4 г' - СУПЕР!!! След втория фестивал почнах да ходя с чанта там, да влача за в къщи свестни вина. Кофтито е че ги няма в мрежите (има "стари" реколти), и в МЕИК ги няма.


  До коментар [#9] от "ytrewq":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9862 Неутрално

  За през зимата и студено време като днес :), най хубаво и здравословно е българско червено вино по възможност домашно без химия.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9477 Неутрално

  До коментар [#10] от "ytrewq":

  Опитвал съм био вина няколко пъти за да се уверя, че не е било случайно и дали не съм попаднал на калпаво вино. От една година ги избягвам твърдо.
  Харесвам нормални Мерло, Сира/Шираз, примитиво, по-малко от другите, но винаги червени :)

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Ние също имаме много хубави вина, но не са на нашия пазар, а са навън, защото са много по-скъпи. ... Причината е, че най-качествените български вина не стигат до местния клиент, а се изнасят зад граница. ...В същото време се правят опити да се наложат средни и висок клас вина от други държави.
  —цитат от коментар 9 на ytrewq

  Вина се изнасят, но на каква цена? Специално във Франция, предполагам че в цяла Западна Европа е така, супермаркетите и специализираните магазини предлагат невероятна гама от добри вина в ценовия диапазон 5 - 6 евро. Вината от 10 до 20 евро са вече скъпи, напр. суперпрестижната марка Шатоньоф-дю-Пап е между 15 и 20 евро. Трудно бих си представил, че някой би купил неизвестна българска марка на същата цена, пък било то и по-добро вино!
  Преди време се появиха съобщение, че Тера тангра изнесли големи количества вино, но не бутилирано (наливно) за ресторантите ол инклузив. в Гърция. И тогава се сетих за алхимиите, които се предлагат в хотелите ни по морето.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Ние също имаме много хубави вина, но не са на нашия пазар, а са навън, защото са много по-скъпи. ... Причината е, че най-качествените български вина не стигат до местния клиент, а се изнасят зад граница. ...В същото време се правят опити да се наложат средни и висок клас вина от други държави.
  —цитат от коментар 9 на ytrewq

  Вина се изнасят, но на каква цена? Специално във Франция, предполагам че в цяла Западна Европа е така, супермаркетите и специализираните магазини предлагат невероятна гама от добри вина в ценовия диапазон 5 - 6 евро. Вината от 10 до 20 евро са вече скъпи, напр. суперпрестижната марка Шатоньоф-дю-Пап е между 15 и 20 евро. Трудно бих си представил, че някой би купил неизвестна българска марка на същата цена, пък било то и по-добро вино!
  Преди време се появиха съобщение, че Тера тангра изнесли големи количества вино, но не бутилирано (наливно) за ресторантите ол инклузив. в Гърция. И тогава се сетих за алхимиите, които се предлагат в хотелите ни по морето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах