Бирата "Айляк" ще се прави вече в България

Георги Христов

© Велко Ангелов

Георги Христов



До края на годината българската крафт (занаятчийска) бира "Айляк" ще се произвежда във фабрика в страната, а не в гръцка пивоварна в Серес. Това съобщи "Капитал Daily" в днешния си брой, като цитира създателя на пивото Георги Христов.


Прогнозният капацитет на бъдещата фабрика на "Фийл гууд брю ко" е около 200 хил. литра годишно.


"Идеята е една трета от мощностите да бъдат заети с производство на бира "Айляк", а свободните да отдаваме под наем на тези, които искат да навлязат или вече са навлезли в пивоварния бранш със свои марки. Във фабриката ще има място и за дегустации, както и възможност за информиране и обогатяване на бирената култура на хората в страната", казва Георги Христов.




Планираният бюджет е около 500 хил. евро. Машините ще са от България и Италия, а малцът – от Австрия, Германия, както и от България. Две трети от капитала е осигурен, за останалата част ще се вземе кредит.


"Айляк" започва своя път от балкона на Георги Христов, който е завършил "Финанси" във Франция.


Бирата се продава в специализираните магазини от края на 2015 г.


"От декември 2015 до март тази година приходите на фирмата са около 100 хил. лева. Очаквам през 2017 да ги удвоим и да излезем на пазари извън България - Румъния, Сърбия, Гърция, Испания, Италия, Франция, Дания. Надявам се и на съвместни проекти с други пивоварни в чужбина за създаване на нови продукти. За да мога да направя това обаче, се нуждая от партньори", обобщава Христов.


Официална статистика за пазара на крафт бира в страната липсва, има спорове и за точната дефиниция. По експертни оценки делът на занаятчийската бира в страната е около 1% в обем. Според годишния доклад на Агенция "Митници" през миналата година на българския пазар са реализирани 5.6 млн. хектолитра бира.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на laveol
    laveol
    Рейтинг: 601 Неутрално

    Това с отдаването под наем си е сериозен бизнес в региона. Иначе Айляка за мен е най-добрата българска крафт бира. Специално този първия, дето го пуснаха

  2. 2 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    Рейтинг: 576 Весело

    Хаирлия да е!
    Че за 27г. свободно икономическо развитие, единственото, което големите марки у нас успяха да измислят, беше "Ретро"то. :-)

    Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
  3. 3 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 882 Неутрално

    където и да я правите, ако не си оправите рецептите пак същият бълвоч ще бъде. Общо взето Айляк и Диво пиво, освен с интересно име с друго не впечатляват, дори са си направо кофти бира за цената на която я продават в магазините.

    Pure Chewing Satisfaction
  4. 4 Профил на mr. z
    mr. z
    Рейтинг: 383 Весело

    Само така, успех на начинанието! Повече крафт бири и по-разнообразни!:)

  5. 5 Профил на cognitive
    cognitive
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Браво!!! Това са поне 2.5 нови работни места!

  6. 6 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 882 Неутрално

    До коментар [#1] от "laveol":

    ипата ли или вайса? и сравнено с какво е най-добрата ?

    Pure Chewing Satisfaction
  7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1115 Неутрално

    Аз предпочитам бирите на Гларус и на Щърка, ама и Айляк са добри.
    Успех и пожелавам!

    Мома, връщай 12 и 12А!
  8. 8 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 511 Неутрално

    До коментар [#3] от "serpico":

    според мен пък мозаик айляка е от най-добрите бг бири... дивото пиво е много добър пейл ейл. заедно с ипа-та на блек пайн и вайцен ипа на ромбус са ми любимите бг бири.

    Хубаво е, че ще имат една идея по-голям капацитет. Сумата от 500 хил евро обаче ми се вижда голяма, оборудване за такъв капацитет не е чак толкова скъпо

  9. 9 Профил на zuramode
    zuramode
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Я да сметнем, 5,6 млн хектолитра - т.е. 5600 млн литра, за 7 100 000 души грубо, това прави по близо 789 литра на човек на година. На ден по 2 бири и малко, включая и непълнолетните. Значи за бира пари винаги се намират, иначе все не стигат...

  10. 10 Профил на Andrey Todorov
    Andrey Todorov
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Не мога да разбера защо хората ги купуват тези крафт бири при условие, че има прекрасни немски и чешки бири с вековни традиции и доказани вкусови качества на много по-добри цени?

  11. 11 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 589 Неутрално

    Само крафт бири пия.
    Такъв бизнес в България трябва да се развива.

    Бълвочите на Шуменско, Каменица и Пиринско са масовки дето бяха нещо преди време, но ги развалиха

    Браво и успех!

  12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 968 Неутрално

    Да попитам, плахо, защо наричат тази бира "крафт" (занаятчийска, според статията) като си е чистак фабрична?!? Па и количествата са фабрични, не занаятчийски. Като в някои ресторанти по белите държави където варят ОГРАНИЧЕНИ количества бира в кръчмата за клиенти, не за продажба по магазините.

    Да уточня: Тези "крафт'бири" не ми се харесват защото са прекалено "свежи" на вкус (и няма това лоето обичам в бирите). А днешен занаятчия няма как да прави иначе бирата, иначе става фабрикант.

    Ама...'кой му се иска да демонстрира че е "модерен"-да се пробва! Като в онзи виц от дир'а:

    Срещат се двама приятели, и единия казва: Станах веган!

    -Що така бе?

    -'Ми исках да стана модерен, ама ме достраша да сстана гей...

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  13. 13 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1848 Неутрално

    До коментар [#9] от "zuramode":


    Я да сметнем, 5,6 млн хектолитра - т.е. 5600 млн литра, за 7 100 000 души грубо, това прави по близо 789 литра на човек на година. На ден по 2 бири и малко, включая и непълнолетните. Значи за бира пари винаги се намират, иначе все не стигат...
    —цитат от коментар 9 на zuramode


    Браво за сметаката и цифрите са впечатляващи, но все пак пропускаме чуждата помощ.
    Колко чужденци, по колко дни са пребивавали и колко са изпили. Ако се извадят от домашната консумация, ще излезе че на калпак се пада да речем по бира и нещо, което пак си е цифра.
    Но нали все по нещо трябва да сме в по-предните редици на класациите:).

  14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 968 Неутрално

    Не мога да разбера защо хората ги купуват тези крафт бири при условие, че има прекрасни немски и чешки бири с вековни традиции и доказани вкусови качества на много по-добри цени?
    —цитат от коментар 10 на Andrey Todorov


    Аз мога да разбера-виж вица в коментар 12.

    П.С.

    1. Забрави да споменеш белгийските бири. И холандските.
    2. Много хора считат (ПОГРЕШНО) че произведена в България световно известна бира е същата (по вкус е ред други параметри) като същата тази произведена в съответната чужденеция.
    До коментар [#10] от "Andrey Todorov":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  15. 15 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 242 Неутрално

    Всичко хубаво, само не разбрах защо фабриката се казва "Фийл гууд брю ко". Толкова ли не могат да сложат едно обикновено и хубаво българско име, след като основният им целеви пазар е именно българският? Намирисва ми на огромни комплекси и мегаломания да превземаме света под чуждо име. Тяхна си работа, но на мен лично този подход никак не ми харесва.

  16. 16 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#15] от "Читател":

    Като си направиш фабрика кръсти я Хайдут - баси, кво ви става :) - ама наистина?! :)

  17. 17 Профил на lmy13504670
    lmy13504670
    Рейтинг: 221 Неутрално

    На едни ще им мирише, на други ще им е слаба, на трети ще им е сладка... бира е, всеки си има вкус. Предпочитанията се градят и се менят постоянно. Успех на пича за проекта. Инвестицията и риска са доста големи, но животът е интересен за това. Може никога да не стане конкурентен на традиционните брандове, а може и стратегията му да не е такава, но важното е че пробва нещо различно и което му харесва. Само успехи!

  18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 968 Неутрално

    Всичко хубаво, само не разбрах защо фабриката се казва "Фийл гууд брю ко". Толкова ли не могат да сложат едно обикновено и хубаво българско име, след като основният им целеви пазар е именно българският? Намирисва ми на огромни комплекси и мегаломания да превземаме света под чуждо име. Тяхна си работа, но на мен лично този подход никак не ми харесва.
    —цитат от коментар 15 на Читател


    Относно името: Вероятно някой метросексуален ПиАр деятел им го е препоръчал (за причините-виж вица в коментар 10). Щото не върви име като "Ицо и приятели"!

    П.С. Относно български бири и тяхните имена: Преди 3+ г' излезе на пазара една бира със странното име "Бритос". В сайта им научих че "бритос" било име на няк'во тракийско племе (а бирата сега я правят в Велико Търново...май, някъде в Северна България).

    Нейсе, от любопитство купих 2 (стъклени) бутилки по литър-ХИЧ не беше зле (въпреки че беше само 4.5% алк/обем)-имаше вкус на бира (хмел и др). Е, после я поразвалиха, и само бутилковата (1 л' пластмаса) става за пиене, кен'четата са трагедия.
    До коментар [#15] от "Читател":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  19. 19 Профил на Ден
    Ден
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Аз и Косьо от втория етаж на моя балкон създадохме технология за производство на дрифт боза.
    Името на търговската марка е "Лешпер".
    Засега все още нямаме маркетингов успех, но се надявам в бъдеще да пробием.
    Каним инвеститори да подкрепят стартъп компания като нашата

  20. 20 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 882 Весело

    До коментар [#10] от "Andrey Todorov":

    и аз се чудя защо хората си купуват малцови уискита или пушени, при положение че има Савой клуб.... сигурно са сноби

    Pure Chewing Satisfaction
  21. 21 Профил на Ден
    Ден
    Рейтинг: 488 Неутрално

    [quote#19: създадохме технология за производство на дрифт боза [/quote]

    Дрифт бозата все още е малко известна, но постепено се утвърждава на пазара.
    Техологията е съвсем проста.
    Купуваш от "Метро" био боза и я оставяш да престои на балкона около седмица.
    Когато бозата шупне добре, значи е вече готова.
    Защо се нарича "дрифт"?
    Ами, защото като пиеш от нея две глътки и всичко в стомаха ти почва да се върти и да се преобръща.
    Ускоряваш до тоалета до 100км/ч само за две-три секунди.
    А като седнеш на тоалетната чиния форсираш като ракетен двигател

  22. 22 Профил на narodaeverekciq
    narodaeverekciq
    Рейтинг: 272 Неутрално

    А каква ли и е цената по магазините на тази бира, не съм я виждал никъде да се продава в София?

  23. 23 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 882 Весело

    До коментар [#8] от "Батков-вън":

    Аз пък изобщо не я харесвам ното мозайк-а нито дивото пиво. За ИПА-та на блек пайн - ми е основната бира ... пия по 50-на месечно .. горе долу две кашончета (като цена качество си е на голяма оферта.. особено на цена на едро). На Темелко два пъти съм си взимал вайцена - не е лош но предпочитам да дам левче отгоре и да скоча на някоя наистина качествена бира...

    Pure Chewing Satisfaction
  24. 24 Профил на alabalko
    alabalko
    Рейтинг: 490 Неутрално

    Я да сметнем, 5,6 млн хектолитра - т.е. 5600 млн литра, за 7 100 000 души грубо, това прави по близо 789 литра на човек на година. На ден по 2 бири и малко, включая и непълнолетните. Значи за бира пари винаги се намират, иначе все не стигат...
    —цитат от коментар 9 на zuramode


    само дето имаш грешка в сметката, с 1 порядък, а това е много. На колко се равнява 1 хектолитър? Изведнъж ще се види, че потребяваме наполовина от германците. И като се има предвид, че масово бирата се купува в разфасовки от 2-2,5л, където цената на литър е ниска, ще излезе че не излиза толкова. Иначе подобрение в сметката тряба и за това колко души пият поне имат право да пият бира (18+).

  25. 25 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":

    за "Бритос" и аз чувах от познати любители на бирата, но не ми хванаха окото. не стигнах до опитване, хехе.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  26. 26 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#10] от "Andrey Todorov":

    защото имат различни вкусове. големите марки омръзват. какво чудно има. в крайна сметка, вкусът към бирата не е някаква схоластическа догма.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  27. 27 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 882 Неутрално

    До коментар [#22] от "narodaeverekciq":

    http://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=1112

    при положение че блек пайна може да се вземе с левче че и повече , по-евтино мисля че е доста надценена....

    Pure Chewing Satisfaction
  28. 28 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#27] от "serpico":

    ...а пък киселите пейл ейлове как не обичам...

    בני אתה אני היום ילדתיך
  29. 29 Профил на ss
    ss
    Рейтинг: 255 Неутрално

    До коментар [#9] от "zuramode":
    1 хектолитър е 100 литра. Така че една нула трябва да се махне от сметката

  30. 30 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4110 Весело

    До коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":

    За конкретната бира нямам мнение, но по твоя съвет ще ч опитам като дойда в София след месец.
    Относно наименованието: има подобен казус със сладоледа "Хагендаас" в САЩ. Реално, сладоледът е правен от Джери в Бруклин. Когато решават да наименуват търговска марка споровете се били доста оживени. Решават да е "Хагендаас", което не означава нищо, но фонетично звучи като качествено различно, европейско от класа :-).
    Стана малко като в стария виц за наименованието на ТКЗС-то Васко Да Гама, на което предложилият казва "Абе не знам кой е но звучи като да... мамата"

  31. 31 Профил на narodaeverekciq
    narodaeverekciq
    Рейтинг: 272 Неутрално

    До коментар [#27] от "serpico":

    Благодаря за отговора, 4лв е прекалено, бих си взел един път за да я опитам и дотам. Ако почна да изброявам немските, чешките и белгийските бири под тази цена няма да ми стигне мястото. То Клостер Шайерн ми е под 3лв.

  32. 32 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 882 Неутрално

    До коментар [#28] от "abdelhaqq":

    кисел или горчив :)
    щото под кисела бира разбирам Sour Ale

    Pure Chewing Satisfaction
  33. 33 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 579 Неутрално

    До коментар [#24] от "alabalko":

    Абе да ти кажа, ние преди 18 пиехме повече бира. Така че възрастта не е голям фактор. Вече повечето минаха на твърдо и рядко бира, а аз все така си пия по 1-2 бири седмично, за бъбреците дето се вика.

  34. 34 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 722 Неутрално

    Според мен от масовите български май само Бритос в голяма пластмасова бутилка и Алмус във всякакв вид с подвидовете /ломско/ стават или поне имат истински вкус на бира.
    Не мога обаче да разбера защо в София няма или почти няма Алмус. Във северозапада има във всеки град там. Тъпо е да си нося пласмасови бутилки от Вършец или Берковица.
    Сега не знам новото ретро на загорка как е, но не съм пробвал всички бири на пазара.
    В Бургас имат много добра жива бира в пивоварна, която е и кръчма и дето се вика от варела ти я сипват в чашата.
    Наздраве.

  35. 35 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8452 Неутрално

    Пила съм разни марки и производства, но такава бира не съм. Къде може да се намери.

  36. 36 Профил на nuevitas
    nuevitas
    Рейтинг: 434 Весело

    желая успех на Айляк, бирите им съвсем не са лоши, може би е въпрос на вкус.

    За мен най-интерсната бира в момента е Тропикалия от Бял Щърк.
    Въобще не трябва да се пропуска факта, че се прави в Де Молен

  37. 37 Профил на Athanatos
    Athanatos
    Рейтинг: 1662 Неутрално

    Всичко хубаво, само не разбрах защо фабриката се казва "Фийл гууд брю ко". Толкова ли не могат да сложат едно обикновено и хубаво българско име, след като основният им целеви пазар е именно българският? Намирисва ми на огромни комплекси и мегаломания да превземаме света под чуждо име. Тяхна си работа, но на мен лично този подход никак не ми харесва.
    —цитат от коментар 15 на Читател


    То пък и името на бирата едно такова чисто българско :) Айляк..

    Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
  38. 38 Профил на Athanatos
    Athanatos
    Рейтинг: 1662 Неутрално

    [quote#24:"alabalko"][/quote]

    То да ѝ/му беше само това грешката...
    789 литри на 365 дни правят малко над 2 ЛИТРА на ден, което е 4-5 бири, а не 2.

    Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
  39. 39 Профил на Athanatos
    Athanatos
    Рейтинг: 1662 Неутрално

    Хаирлия да е!Че за 27г. свободно икономическо развитие, единственото, което големите марки у нас успяха да измислят, беше "Ретро"то. :-)
    —цитат от коментар 2 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


    Не знам... за мен Ретрото, както и всички производни на Загорка са ПЪЛЕН боклук.
    2 пъти ме подлъгваха да си взема такава, и двата пъти я изплювах и подарявах остатъка.
    Вкусове всякакви, но за мен от много години Загорка във всичките ѝ форми не съществува.

    Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
  40. 40 Профил на laveol
    laveol
    Рейтинг: 601 Неутрално

    До коментар [#3] от "serpico":

    Мозайк-а. Правих едно проучване и според потребителските мнения (основно на чужденци) и разните му експерти е най-добра. Или поне беше към средата на миналата година. Иначе не твърдя да съм чак такъв капацитет, но пък именно мозайк-а ми е най-вкусната бг бира от известно време. Блек пайн например не успя да ме спечели с нито една от бирите си, ама все пак си ги взимам винаги като излезе нова. Въпрос на вкус си е.


    Всичко хубаво, само не разбрах защо фабриката се казва "Фийл гууд брю ко". Толкова ли не могат да сложат едно обикновено и хубаво българско име, след като основният им целеви пазар е именно българският? Намирисва ми на огромни комплекси и мегаломания
    —цитат от коментар 15 на Читател


    Е, нали бирата се казва Айляк. То пък човек в България вече не може и да си кръсти фирмата както си реши, все ще се намери кой да му мрънка. И за каква мегаломания си говорим, разбирам да бяха купили завода на зЗагорка или Каменица, пък то не е такъв случая.


    Нейсе, от любопитство купих 2 (стъклени) бутилки по литър-ХИЧ не беше зле (въпреки че беше само 4.5% алк/обем)-имаше вкус на бира (хмел и др). Е, после я поразвалиха, и само бутилковата (1 л' пластмаса) става за пиене, кен'четата са трагедия.
    —цитат от коментар 18 на Мойше! Толкоз!!!


    Кажи на някой в Търново, че ти е харесал Бритос-а да видиш колко ще ти се смее :D Иначе ако наистина ти е харесал, вземи си някой път бира Диана (в кенчета е само)

  41. 41 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4060 Неутрално

    Щом е бира значи нещата са О'К-:)!Пожелавам успех на Георги Христов и компания!

  42. 42 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1107 Весело

    Чудесно, сутрин удряш няколко и деня ти става Айляк

  43. 43 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#32] от "serpico":

    и двете, честно казано, по моя вкус.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  44. 44 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#40] от "laveol":

    тая пък "диана" въобще не съм я чувал.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  45. 45 Профил на hasanço
    hasanço
    Рейтинг: 464 Неутрално

    Хаирлия да е ве "Айлак" :) :) казано на книжовен български език.

    ne mutlu türküm diyene.
  46. 46 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 477 Неутрално

    До коментар [#22] от "narodaeverekciq":http://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=1112 при положение че блек пайна може да се вземе с левче че и повече , по-евтино мисля че е доста надценена....
    —цитат от коментар 27 на serpico


    Аз пия основно IPA и от българските определено на първо място е Бял Щърк India Pale Ale (към 5-6лв) после Айляк IPA. Белият Щърк се произвежда в Белгия де... и се намира само като им втаса там бъркоча... т.е. не винаги го има... за IPA говоря - да не се бърка с другите видове Бял Щърк :)
    Black Pine IPA не е лоша, но е ниво по-надолу като горичивна и плътност... Затова си мисля, че цените отговарят на качеството и вкуса в случая...

    Ако си падаш по IPA задължително опитай Rogue 7 hops (3 hops)...

    Stef
  47. 47 Профил на elling
    elling
    Рейтинг: 285 Неутрално

    До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Точно поради тази причина се скарах с един приятел, дето бачкаше в пивоварна. Той абсолютно и категорично твърдеше, че няма никаква разлика между бирите от една марка, независимо къде е бутилирана - тук или в Германия примерно. "Никаква разлика!" и се скарахме... Мен пък никой не може да ме убеди, че българския Старопрамен е същият като в Чехия, ама..

  48. 48 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 467 Неутрално

    обичам бирата заради вкуса и. за съжаление, от доста време, всяка изпита бутилка/кенче в бг води до главоболие (имам мигрена/клъстърно главоболие) и явно нещо в бирата в бг го провокира. едниствената бира, която не провокира главоболие в бг при мен ретро на загорка (в бутилка, все още ме дострашава да пробвам кенчето) и още 1-2 живи бири дето ги правят в самия ресторант/заведение. за сравнение - бирите (наливни, поне такива пия) в германия, австрия и чехия - пия си ги на корем (2-3 халби) - НЯМА главоболие.

    не знам каква правят с технологията в бг, но не смея да пия бг марка пиво или чужда марка, която се продава в бг.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  49. 49 Профил на deepblue
    deepblue
    Рейтинг: 689 Неутрално

    До края на годината българската крафт (занаятчийска) бира "Айляк" ще се произвежда във фабрика в страната,

    Българската бира ще се произвежда в България.

  50. 50 Профил на acarid
    acarid
    Рейтинг: 495 Неутрално

    Още един глас за Бритос.
    Родно, вкусно и евтино.

    АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
  51. 51 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 968 Неутрално

    Кажи на някой в Търново, че ти е харесал Бритос-а да видиш колко ще ти се смее :D Иначе ако наистина ти е харесал, вземи си някой път бира Диана (в кенчета е само).
    —цитат от коментар 40 на laveol

    Виж, не се съобразявам с "общественото мнение", па и не се виждам в Търново-пиша к'ото мисля:) И Бритос ми е по вкусна от почти всички бири произведени в България тези дни. Само Столично Тъмно ми е по вкусна, ама...била "зимна бира" и лятос е трудна за намиране по кръчмите (освен в Дон Домат, ми казаха)

    До коментар [#40] от "laveol":
    ===============================================================================================================================

    До коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":За конкретната бира нямам мнение, но по твоя съвет ще опитам като дойда в София след месец.Относно наименованието: има подобен казус със сладоледа "Хагендаас" в САЩ....
    —цитат от коментар 30 на daskal1

    Не я търси Бритос в кръчмите-НЯМА Я. Утилизирай си престоя в София с други по интересни неща, в зависимост от свободното ти време. Ш'ти пратя ЛС след ден два по въпроса.

    П.С. Относно Хагендааз-това е легенда в маркетинга, доколкото разбрах от 'мириканските ми познати. Не че сладоледа на Джери бил боклук, но с Хагендааз са уцелили в десятката-качествен продукт с интригуващо...кхм, кхм...леко заблуждаващо име-СТРАХОТНИ продажби!!!

    П.П.С. Това ми напомня историите от преди 30-40 години с калифорнийските вина: Качествен продукт в нисък профил, трудно конкуриращ се с "Класиката"-френски и италиански вина. Докато подходили към въпроса по 'мирикански: Много Пи'Ар, полу'скандални организации на "сляпи дегустации" с "абсурдни" класации (има и поне един холивудски филм по темата), и...вероятно много пари за "правилните хора"...и т.н. Крайният резултат е впечатляващ: Калифорнийските вина получиха признание! Лично мен това не ме радваше навремето, щото цените им се дигнаха кратно, ама...

    П.П.П.С. Не съм единственият който не се радва на това. Тосканските винари (тези в КИанти) бяха принудени да сменят класификацията на най известната деноминация на Кианти DOSG ot "Gallo Nero" на...Амфора май...или Путано (малкото дете). Щото в съда се оказа че фамилията Галло е регистрирала тази търговска марка преди винарите в Кианти, и потомците на Галло в САЩ им казали-или плащайте, или ЙОК деноминация "Галло неро" (с черното петле на "акцизната" лепенка на гърлото на бутилката).

    П.П.П.П.с. Съжалявам за "китайския" в този ми коментар, неразбираем за почти всички четящи освен познавачите на 'талянски вина/Кианти:) Му'айте минуси на воля:)



    До коментар [#30] от "daskal1":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  52. 52 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 968 Весело

    обичам бирата заради вкуса и. за съжаление, от доста време, всяка изпита бутилка/кенче в бг води до главоболие (имам мигрена/клъстърно главоболие) и явно нещо в бирата в бг го провокира. едниствената бира, която не провокира главоболие в бг при мен ретро на загорка .
    —цитат от коментар 48 на 彼得。斯托亚诺夫

    Не, имаш алергия към някои ензими които ги има в продукти ползвани в производство на бири в България.

    Принципно пия вино, В КОЛИЧЕСТВО, и принципно нямам главоболие от количеството, а отпадналост (резултат от дехидрация, ако не пия достатъчно вода/сода) при яко пиене.

    "Открих" тази алергия когато разбрах че от определени израелски вина от един район нна един производител получвам леееко главоболие след чаша (1/4 бутилка) специфично вино. Докато от други вина на същия/други произвводители нищо ми няма и след 2 бутилки, освен..."напиването".

    Имах късмет да срещна оенолог с образование на биолог, който ми го обясни: Имаш алергия към определени ензими във вина от ТЕЗИ лозя. Просто избягвай ги!

    П.С. Слава богу това ми е единствената алергия която имам:)
    До коментар [#48] от "彼得。斯托亚诺夫":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  53. 53 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 882 Неутрално



    До коментар [#40] от "laveol":

    Ами и на мен ми харесва Бритоса ... от т.н. пикни той е най близко до БИРА.

    Иначе не знам за твойте приятели от чужбина, но мой такъв след като опита блек пайна му стана износител на Холандия и бирата там добре се харчи.

    До коментар [#46] от "stef":

    няма ИПА която да не съм пил от внасяните в България. Роуга имат една друга бира която наистина много ме кефи. При ИПА-та има толкова много нюанси заради използваните хмелове че от ИПА до ИПА разликата е огромна, което съотвено води и до различни предпочитания. Самият аз например рядко пия бири под 6-7 % а доста често си взимам разни империали по над 10-11 % ... въпрос на вкус както вика кучето ;)

    Pure Chewing Satisfaction




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK